1.TÜRKİYE ÇOCUK HAKLARI KONGRESİ (26-28 KASIM 2010)
Basın Duyurusu
TÜRKİYE’DE İLK KEZ 26-28 Kasım 2010’da
ÇOCUK HAKLARI KONGRESİ DÜZENLENECEK.
I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Aile ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Çocuk Vakfı paydaşlığında 26- 28 Kasım 2010 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek.
Kongre, TBMM Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin’in himayelerinde gerçekleşecek.
• Kongreyi düzenleyen kurumların sorumluları Prof. Dr. Yunus Söylet ( İstanbul Üniversitesi Rektörü ); Dr. İsmail Barış ( Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Sekreteri); Mustafa Ruhi Şirin ( Çocuk Vakfı Başkanı )
• I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi’nin Başkanı Prof. Dr. Aydın Gülan
• Kongre Çocuk Sözcüleri Ümmühan Zeynep Bilgili ( 11 Yaşında )
Fatih Bayar ( 15 Yaşında )
Açıklama: Ve bütün çocuklar
• Kongrenin Yetişkin Sözcüleri Prof. Dr. Korkut Tuna
( İstanbul Üniversitesi )
Dr. Özcan Kars
( SHÇEK Genel Müdür Yardımcısı )
• Kongre Genel Yönetmeni Mustafa Ruhi Şirin
Kongrenin öncelikli amacı çocuğun temel yararına dayalı yaşama, bakılma, korunma, gelişme ve katılım hakları ile ilgili konularda kuram ve uygulama bütünlüğünde ülke ölçekli sorumluluğun gerçekçi ve geçerli strateji ve modellerini belirlemek olarak belirlenmiştir.
• Kongrenin ana teması: Çocukların Cumhuriyeti İçin Çocuk Hakları
• Türkiye’de ilk kez önce çocuk görüşü alınarak çocuk hakları kongresi düzenlenecek. Kongrede çocuklar 16, yetişkinler 24 başlık altında bildiri ve proje sunabilecek. Kongreye 9-18 yaş grubu çocuklar bildiri ve projeleri ile katılabilecek. Kongre için çocuk ve yetişkinlerden oluşacak Seçici Kurul ve Değerlendirme Kurulları görev yapacak. Kongrenin çocuk ve yetişkin sözcüleri olacak. Kongre Genel Kurulu çocuk ve yetişkin eş başkanlarca yönetilecek. Kongre sonunda çocuk ve yetişkinler tarafından iki ayrı bildiri yayınlanacak.
• SHÇEK-Unicef işbirliğinde düzenlenen Türkiye Çocuk Forumu kongre programında yer alacak.
• Kongre de hükümet kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, baro ve tabip odalarının çocuk hakları merkezleri, alanında uzman sivil toplum kuruluşlarının işbirliğine öncelik verilecek.
• Kongreye Birleşmiş Milletlere bağlı BM Çocuk Fonu ( Unicef ), Unesco, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Fonu, BM Nüfus Fonu ( UNFPA ), BM Kalkınma Programı ( UNDP ), Uluslar arası Çalışma Örgütü ve Çocuk İşgücünün Kullanılmasını Önleme Komitesi İLO / IPEC, Mülteciler Yüksek Komiserliği başta olmak üzere dünyada aile ve çocukla ilgili kuruluşların katılımı sağlanacak.
• Kongrenin Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nda 87 Akademisyen ve uzman yer alıyor.
• Bildiri ve proje özetlerinin son kabul tarihi 15 Temmuz 2010; özetleri kabul edilmiş bildiri ve projelerin son kabul tarihi 1 Ekim 2010.
• I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi nedeniyle 2010 Türkiye’de Çocuk Hakları Yılı olarak kutlanacak. Kutlamaların içeriği kısaca şöyle:
1- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde çocukların talepleri kamuoyuna duyurulacak.
2- 4 Ekim 2010 günü kutlanacak Dünya Çocuk Günü’nde Türkiye Çocuk Hakları Hareketi’nin çocuk ve yetişkinlerce çağrısı açıklanacak.
3- 29 Ekim 2010 tarihi öncesinde kongrenin ana teması olan Çocukların Cumhuriyeti İçin Çocuk Hakları bildirisi açıklanacak.
4- 20 Kasım 2010’da kutlanacak Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Hakları Çalınmış Dünya Çocukları Raporu açıklanacak.
5- 26-28 Kasım 2010’da düzenlenecek I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi’nde Türkiye Çocuk Buluşması gerçekleşecek.
Kongre öncesi ve sonrasında çocuk hakları kültürü alanında çocuk ve yetişkinlere yönelik kitap yayını yapılacak.
KONGRENİN GENEL TANITIMI
Kongrenin amacı
I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi, medeniyetin güzellik, doğruluk, erdem, adalet ve iyilik idealine dayalı,
çocuk hakları sözleşmesinde yer alan ilkelere göre, çocuğun temel yararına öncelik verilerek doğuştan getirdiği yetenekleri nitelikli bir eğitimle geliştirmesi, güç koşullarda kalması durumunda korunması, kendisini ilgilendiren konularda görüşüne başvurulması, maruz kaldığı her türlü ayrımcılığın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması, büyüme ve gelişme evrelerinde medeni, sosyal, ekonomik, kültürel haklarını öğrenmesi, talep etmesi ve hayata geçirilmelerinin sağlanmasına yönelik çocuk hakları kültürünün yaygınlaştırılması;
çocukla ilgili konularda yetişkinlerin, toplumun ve Devlet’in çocuktan yana taraf olmasını temin etmek üzere, çocuğa yönelik yasal, kazaî, idari vd. uygulama aksaklıkları ve nedenleri konularında sorumluluğun nasıl yerine getirileceğinin tespit edilmesi;
bütün çocuk sorunlarını çok alanlı bir yaklaşımla ele alarak çocuk pediatrisi, çocuk pedagojisi, çocuk sosyolojisi, çocuk odaklı sosyal hizmet, çocuk hukuku ve felsefesi öncelikli olmak üzere, çocukbilim merkezli kuram, yöntem ve uygulamaya dayalı birikimden yararlanarak;
bütün çocuk sorunlarının çözülmesi için ülke ölçekli bilgi üretilmesine katkı vermek, disiplinler arası işbirliği ile çocuk politikaları ve uygulamaları bütüncül bir yaklaşımla ve çocukların yaşama, bakılma, korunma, gelişme ve katılım haklarıyla ilgili uygulamaları güçlendirmek ve karşılaşılan güçlükleri çözmek ve bu konularda çocuğun yararı temelinde kuram ve uygulama bütünlüğünde bilimsel yaklaşım, yöntem ve teknikler doğrultusunda gerçekçi ve geçerli strateji ve modelleri belirlemek amacıyla düzenlenecektir.
Kongrenin misyonu
Türkiye çocuk hakları hareketi, en iyi şeyler önce çocukların hakkıdır düşüncesinin hayata nasıl geçirileceğine yönelik yöntemin belirlenmesiyle başlayabilir
I. I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi, BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’sini merkeze alarak, çocuk hakları politikalarından ve uygulamalarından sorumlu tüm tarafların çocuğun temel yararı çerçevesinde çocuk etkisi analizi- çözümlemesi yöntemiyle irdelenmesini ( uygulamaların çocuğu, toplumu psikolojik, sosyal, kültürel hukuki, ekonomik, politik ve stratejik sonuçlarının irdelenmesi ); yasaların çocuk hukuku temelinde çocuk haklarıyla uyumlu duruma nasıl getirileceğini ve ilgili uygulamanın nasıl gerçekleştirileceği ( uygulama aksaklıklarının nedenleri ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi ) hususları birinci derecede önem taşımaktadır.
II. İkinci öncelikli misyon ise 2011-2015 Türkiye Çocuk Hakları Stratejisi ve Uygulama Plânı’nın ( örgün ve yaygın eğitim odaklı )ilgili bütün tarafların görüşü alınarak ( çocuk, yetişkin, hükümet kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, uzman sivil toplum kuruluşları ) hazırlanması olarak öngörülmektedir.
III. Kongrenin üçüncü misyonu Türkiye Çocuk Politikası’nı içeren bütün çocuk konularının çocuk hakları kültürü temelinde hazırlanmasıdır.
Kongrenin vizyonu
I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi’nin vizyonu Türkiye’de çocuğa öncelik verilmesi ve çocuğun birinci gündem durumuna getirilmesidir.
KONGRE ÇOCUK KATILIMI
Bildiri ve Proje Konuları
1. Güzel bir dünyada yaşama hakkında ne düşünüyorsunuz ?
2. Önce sağlıklı büyümek: Niçin ?
3. Eğitimde fırsat eşitliği ( Nitelikli eğitim aldığınızı düşünüyor musunuz ?
4. Koruma altındaki çocuklara karşı ödevlerimiz nelerdir ?
5. Çocuklar iş gücü mü ? ( Çocuk yoksulluğu )
6. Engelli çocukların hakları ( Görme, işitme, konuşma, zihinsel ve ortopedik vd )
7. Çocuklar yargılanmalı mı ?
(Bir çocuğu sanık sandalyesinde gördüğünüzde ne düşünürsünüz?)
8. Savaşlar, çocuklar ve barış
9. Çocuk ve demokrasi
( Çocukların oy hakkı olmalı mı ? )
10. Çocuklar için en önemli haklar hangileridir ? Neden ?
11. Çocuklara ayrımcılık yapılıyor mu ?
12. Dünya çocukları için neler yapmak istersiniz ?
13. Dünyanın geleceği için hayâlleriniz nelerdir ?
14. Sizi ilgilendiren konularda görüşünüz alınıyor mu ?
15. Çocuk dostu okul konusundaki düşünceleriniz nelerdir ?
16. Çocuk dostu şehir konusunda ne düşünüyorsunuz ?
17. Büyükler de hata yapabilir
( Örnek verebilir misiniz ? )