KPDS ve ÜDS sınavlarında zamana ve bilgiye karşı bir yarış vardır. Herkes karşılaştığı soruyu iyi bir zamanlama ile doğru bir şekilde çözebilmek ister. Bu durumda "doğru zamanlama" kavramından doğan yeni bir soru ortaya çıkmaktadır. Hangi soruları önce çözmeliyim? Bu sorunun cevabı kişinin dil becerisine ve tecrübesine göre değişir. Psikolojik nedenleri ve soru çözme alışkanlıklarını göz ardı ederek, aşağıda bu sorunun cevabını iki ayrı kategoride anlatmaya çalışacağım.
KELİME BİLGİSİ AZ OLANLAR
Paragraf sorularından korkan ve zaten bu bölümden fazla bir şey beklemeyenler için ilk sorular daha çok önem taşımaktadır. Bundan dolayı özellikle ilk 35 soruya ağırlık vermeleri daha mantıklıdır.
Kpds veya Üds' den işe yarayan taban puanı almak için gereken doğru sayısını adaylar ilk 25 soru içerisinden, çevirilerden, diyalog ve duruma uygun düşen ifadeyi bulmak soru türlerinden almaktadırlar.
50- 60 arası puana ihtiyacı olan bu tür adaylara, ilk sorudan başlamalarını ve zaten nadiren doğru yapabildikleri soru türlerini sona bırakmalarını önemle tavsiye ederim. Yani, önce hazır olduğunuz soru türlerini çözünüz ve sonra diğer soru türlerine geçiniz. Ancak bu öneriler paragraf soruları ile ilgilenmemeniz veya onlara çok az zaman ayırmanız anlamına gelmez.
YÜKSEK PUAN ALMAK İSTEYENLER (70 VE ÜSTÜ)
KPDS ve ÜDS sınavlarının soruları yorucudur bundan dolayı adaylar dinlenemedikleri için belki de fazla zorlanmadan yapabilecekleri sorularda zorlanmaktadırlar.
70 ve üstü puan almak isteyen adaylar, sınavın tüm bölümlerinden yüksek ortalamalar istemektedirler ve her tür soruya da kıymet verirler. Bu bakış açısı yanlış değildir, ancak unutulmamalıdır ki, en fazla soru türü ilk 23 ve son 25. sorulardadır. KPDS ve ÜDS sınavlarında alınacak üst puanları "okuma" sorularındaki performansınız belirleyecektir. Paragraf soruları kolay lokma olmadıkları ve çok dikkat gerektirdiği için, bana göre en sona bırakılmamalıdır.
Paragraf soruları hızlı bir şekilde çözülemez ve test teknikleri kullanılarak seçenekler arasından doğru cevaplar dikkatle bulunmalıdır. Sınav süresini ayarlayamamanız durumunda hızlı bir şekilde paragraf sorularını okumak zorunda kalacak ve doğal olarak çeldirici seçenekleri tercih edeceksiniz.
SINAVA ZAMAN NASIL DOĞRU KULLANABİLİRİM ?
Kpds ve ÜDS sınavlarında zamanı doğru kullanabilmek, bir soruyu doğru cevaplayabilmek kadar önemli bir husustur. Zamanı doğru kullanabilmek için bir adayın ihtiyacı olan üç temel özellik vardır;
1) BİLGİ Gramer bilgisi, kelime bilgisi, okuma bilgisi gibi
2) TEST TEKNİĞİ Bilgi üzerine kurulmuş olan stratejiler ile seçenekler arasından doğru ve yanlışları ayırt edebilme becerileri.
3) DENEYİM Edinilmiş bilgi ve test tekniklerinin tecrübe edilmiş olması.
Bu üç unsur birleştiğinde, adaylar sınavlarda zamanı doğru yönetmeyi öğrenebilirler. Zamanı doğru kullanabilmek, sorularda ve seçeneklerde nereye bakılacağının bilinmesinden geçer. Bu becerinin elde edilmesi kısa sürede gerçekleşmez, bundan dolayı bu konuda önceden hazırlık yapılmalıdır.
(www.kpds.org)