Çocuğunuzun Anaokuluna Travma yaşamadan, okul Fobisi Geliştirmeden Alışabilmesi İçinDesteğe İhtiyacı Var!
Çocuğunuzun anaokuluna bir travma yaşamadan, okul fobisi geliştirmeden, problemsiz anaokuluna alışmasını, ilkokulda Başarılı ve Mutlu olmasını istiyorsanız, çocuğunuzun “Anaokuluna Alışma Sürecinde” profesyonel bir destek almalısınız.
Okula ilk adım anaokulunda atılır. Çocuğunuzun anaokuluna sorunsuz, yumuşak bir geçiş yapabilmesi, çocuğunuzun ruh sağlığı ve ilerdeki akademik başarısı için çok önemlidir.
2,5-6 yaş arasındaki çocuklar bir yetişkinin (anne, bakıcı) birebir ilgisinden sonra ilk defa sosyal bir çevreye girdiklerinde bir şok yaşayabiliyorlar. Bu kritik dönemde çocuğun büyük problemler yaşamadan anaokuluna alışabilmesi için özel ilgi ve şefkate, ailenin ise profesyonel bir desteğe ihtiyacı vardır. İlk defa anaokuluna başlayan çocuğa karşı, ailenin ve anaokulundaki yetkililerin yanlış yaklaşımları, çocukta okul fobisinin gelişmesine ve çeşitli davranış sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Okula yanlış bir başlangıçla gelişen okul fobisini tedavi etmek oldukça çok zordur!
Çocuğunuzu anaokuluna veya kreşe göndermeye karar verdiğiniz andan itibaren bir program yapmak gerekiyor. Ayrıca kreşe veya anaokuluna hazır olmadan, çocuğu, okula göndermekte büyük problemler yaratabiliyor. Bu nedenle sorunlarıçözmek için değil, sorunların ortaya çıkışınıönleyecek profesyonel bir destek almak için pedagoga gitmelisiniz. Anaokuluna çocuğunuzu göndermeye karar verdiğinizde, bu karar çocuğunuzun gelişimi ve ruh sağlığı açısından doğru bir karar mı, çocuğunuzu anaokuluna alıştırırken nasıl bir programı takip etmelisiniz gibi konularda profesyonel desteğe ihtiyacınız var.
Bırakın ağlasın, ağlaya ağlaya sonunda alışacaktır” yaklaşımıçocukta okul fobisinin gelişmesine neden olduğu gibi, duygusal bir travma yaşamasına denden olabiliyor. Birden bire çocuk anaokuluna hazır olmadan, profesyonel bir destek almadan, anaokuluna başlayan çocuk “ Annem babam artık beni sevmiyor ve benden kurtulmak istiyor” diye düşünebiliyor. Aile, pedagogla ve anaokulundaki yetkilerle işbirliği içinde bir plan yapmalı ve alışma sürecinde, çocuğun anaokuluna yumuşak bir geçiş yapmasını sağlamalıdır.
Anaokulunda İlk Gün Çok Önemlidir!
Özellikle anaokulunda ilk gün çok önemlidir. O gün yapılan bir hata, yanlış bir yaklaşım çocuğun anaokulundan korkmasına ve soğumasına neden olabilir. İlk gün annenin okula alınmaması, anneden veya babadan ağlayarak birden bire çocuğun koparılmasıçocuğun depresyona girmesine neden olabilir. Çocuk, “annem babam beni buraya bıraktı artık beni almaya gelmeyecekler” düşüncesine kapılabilir. Ertesi gün sabah, o okula gitmemek için annesinin, babasının bacaklarına sarılabilir. Bu çok hassas bir dönemdir ve bu dönemde anne babanın bilinçli hareket etmesi gerekiyor. Çocuğun ruh sağlığını bozmadan, sağlıklı bir şekilde anaokuluna alıştırmak çok önemlidir.
Her Çocuk Farklıdır!
Bazı anaokulları eğitim felsefeleri gereği anne ve babanın ilk gün okula, sınıfa çocukla birlikte girmesine izin vermiyor. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Her çocuk aynı değildir. Her çocuğun yaşadığışartlar ve kişisel özellikleri farklık gösterir. Bazıçocuklar anaokuluna çok hızlı alışırken, bazıçocuklar profesyonel bir desteğe rağmen alışmakta güçlük çekebiliyorlar. Özellikle hiç sosyal ortama girmemiş, anneden, anneanneden, babaanneden hiç ayrılmamış bir çocuk okula alışmakta zorlanacaktır. Böyle bir çocuğa izlenecek yaklaşımla, oyun guruplarına katılan, geniş bir arkadaşçevresi olan bir çocuğa izlenecek yaklaşım çok farklı olacaktır.
Her ailenin dinamiklerine, çocuğun becerileri, gelişim seviyesi ve kişisel özelliklerine uygun bir yaklaşım izlenmek gereklidir. Okul-çocuk–aile dinamiğinin önemi bilen Pedagog Psk. Dan Sevil Gümüş, Çocuğunuzu göndereceğiniz anaokuluyla işbirliği içinde, çocuğunuzun anaokuluna alışma sürecince size destek olun.
Çocuğunuzun “Anaokuluna Alışma Sürecinde” Profesyonel Destek Alın! Okul Fobisini Önleyin!
Çocuğunuzun travma yaşamadan, sağlıklı bir şekilde anaokuluna alışması dileğiyle…
Pedagog Psk. Dan. Sevil Gümüş