Çocuğun Uyku Saatlerinin Belirlenmesi ve Düzenlenmesi
Anne-Babaların en sık karşılaştığı problemlerden biridir “Uyku Sorunu”. Bu sorunu aşmak için anne-babalar yanlış bir tutum içerisine girmektense anlaşıp birbirlerini destekleyerek çözüme ulaşmaya çalışmalıdırlar. Unutmayın ki çocuklar ailelerinde gördükleri davranışları model alırlar, onlarda sorunlarını tartışma yoluyla halletmeye çalışacaklardır.
Bir çocuğun temel gereksinimlerinin başında, karnının doymasından sonra, uyuyup dinlenmesi gelir. Bilindiği gibi büyüme hormonu çocuğunuzun uykusu sırasında daha da artarak salgılanır ve bu nedenle çocuğun yeteri kadar uyuması çok önemlidir. Örneğin bademcik sorunu olan çocukların gece uykuları düzensiz olduğundan tedavi sonrasında uyku düzenlerine kavuşup birden boy atmalarıda bu durumla ilintilidir. Yani uyursan büyürsün deyimi bu anlamda doğrudur J Uyku düzeni normal olan bir çocuğun gelişimi ve büyüme hızıda normal seyredecektir. Ayrıca uykusunu almış çocuk, huzurlu ve sakin olur.
Her çocuğun bir iç saati vardır. Yani her çocuğun kilosuna, günlük aktivitelerine ve alışkanlıklarına göre uykusunun gelme saati değişiktir. Uyku saatinde sizlerinde bugüne kadar izlediğiniz tutumların büyük önemi vardır. Ancak ne olursa olsun çocuk, uyku saatleriyle ilgili disipline edilmelidir. Bu, çocuğun hem bedensel gelişimi hem de sistemli bir yaşama alışması açısından önemlidir.
Çocuğunuzun uykuya yatış saatini belirlemek için, önce onu gözlemlemelisiniz. Çocuğunuz akşam yemeğini yedikten sonra biraz sevilmek biraz da oyun oynamak, sizinle vakit geçirmek ister (Bunu göz önünde bulundurarak akşam yemek saatlerinizi biraz daha erken bir saate çekebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzla yeteri kadar vakit geçirip uygun bir saatte yatırabilirsiniz). Yemek yedikten sonra hemen yatağa gönderilen çocuklarda, içe dönüklük, mutsuzluk ve özgüven eksikliği görülebilir. Çocuklar yeterli derecede sevgi gereksinmelerini karşıladıktan sonra artık uykuya hazır hale gelirler. Uyku saatini rutine dönüştürmekte önemlidir; pijamalarını giymesi, temizliği, diş fırçalaması ve ardından yatağında ona güzel masallar okunması ve uyumasına yardımcı olmak.
Çocuğunuzun uyumak istemediği zamanlarda onu yanınıza alıp sabaha kadar birlikte yatmak, yapılacak en büyük hatalardan biridir. Çocuk bu duruma izin verildiğini anladıktan sonra, en ufak bir şeyde yanınıza gelecek hatta bunu alışkanlık haline getirecektir. Eğer çocuğunuz şu ya da bu nedenden dolayı, sizinle yatmayı alışkanlık haline getirdiyse asla pes etmeyin. Çocuğunuz her yanınıza geldiğinde uykuya daldıktan sonra onu yatağına geri götürün.Bu görevi eşinizle dönüşümlü olarak sürdürmenizi tavsye edebilirim çünkü bazen gerçekten bu durum çok zorlayıcı olabiliyor. Çocuğunuz ısrarla siz olmadan uyumacağını söylüyorsa yatağının yanına bir sandalye çekip, o uyuyana kadar yanında durabilirsiniz. (Bu noktada onun yatağında yatmanız veya oturmanız bile sakıncalı olacaktır).
Çocuğunuzun uykusunu olumsuz yönde etkileyecek durumlar:
■Çocukla yeteri kadar ilgilenmemek.
■Çocuğu azarlamak.
■Çocuğu korkutmak.
■Çocuğu cezalandırmak.
■Çocuğun yanında korku filmleri ya da şiddete dayanan filmler izlemek.
■Çocuğun yanında yapılan anne-baba kavgaları.
Yukarıda yazılan önerileri uygulamanıza rağmen çocuğunuzda 6 ayı geçen bir uyku problemi devam ediyor ve çeşitli korkuları varsa bir uzmandan yardım almanızı öneririm.
Uzm.Psk. Ceyda Cecan Karakuş
.ALINTIDIR.