Çocuğunuza 'öğrenilmiş çaresizlik' duygusunu yaşatmayın


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Çocuğunuza 'öğrenilmiş çaresizlik' duygusunu yaşatmayın

  • #1
    çilekli pastam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Nisan.2009
    Mesajlar
    220
    @çilekli pastam



    Çocuğunuza 'öğrenilmiş çaresizlik' duygusunu yaşatmayın





    Pirenin birini bilim adamları alıp beş santim yüksekliği olan cam bir kabın için koymuşlar. Pire normalde çok daha fazla sıçrayabilecekken her sıçrayışın beşinci santimetresinde camın üst kısmına çarpıp tekrar yere düşmüş
    Bunu defalarca denemiş ve her seferinde 5. santimetrede çarpıp düşmüş. En sonunda başı belaya girmeden, sağa sola çarpmadan ilerlemek için beş santimetreden fazla sıçramaması gerektiğini öğrenmiş. Pireyi camın dışarısına çıkarmışlar ama pire bir daha beş santimetreden fazla sıçramaz olmuş. Yani bilimsel tabiri ile "öğrenilmiş çaresizlik" geliştirmiş.

    Çocuklarımız da defalarca deneyip başarısız oldukları konularda belli bir zaman sonra öğrenilmiş çaresizlik geliştiriyor ve deneyip başarısız olmayı göze almaktansa hiç denememeyi tercih eder duruma geliyorlar. Çocuklarımızın öğrenilmiş çaresizlik duygusunu geliştirmemeleri için anne-babaya ve öğretmenlere büyük görev düşüyor. Öğretmenler sınıf içindeki dengeleri iyi ayarlamalı, sınıf içinde herkese bildiği düzeyde cevaplayabileceği sorular sormalıdır. Öğretmen öğrencisine hiçbir zaman onu köşeye sıkıştırmak için soru sormamalı. En kötü öğrenciye bile onun bileceği sorular sorduğunuzda çocuğu derse kazandırmış olursunuz.

    Anne-baba, çocuğuna "Ne kadar beceriksizsin!" derken bir daha düşünmeli, ona boyunu aşan başaramayacağı baştan belli olan görevler verirken bunu aklının süzgecinden bir kez daha geçirmelidir. Başarabileceği küçük adımlarla hareket edilirse sonundaki büyük işi de başaracaktır. Ancak çocuğa direkt olarak boyundan büyük hedefi gösterirseniz, başaramamaları sonucunda öğrenilmiş çaresizlik geliştirecektir.

    Her çocuğun zekâsının farklı yönleri daha güçlü olabilir. Bizim toplumumuzda genellikle sayısal zekâsı önde olan çocuklar zeki kabul edilirler. Sözel zekâsı ön planda olan ise kendini gösterme şansı bulamaz. Karnede ilk bakılan notların başında matematik gelir. Baba, matematiğe bakar ve kızına dönüp der ki; "Bu ne böyle... Matematiğin 3, fen ve teknoloji 2 gelmiş." Çocuk mahcup bir ifade ile: "Ama baba baksana Türkçe, sosyal bilgiler vs. hepsi beş."

    Baba, "Bak bi de cevap veriyor." diyerek çocuğu azarlar. Çocuğu anlamayan baba, babalık vazifesini yaptığını düşünür. Belki o çocuk büyük bir yazar olacaktı, belki o çocuk sosyolog veya psikolog olacaktı ama babası sırf sayısal alanla ilgilendiği için çocuğunun bu yöndeki yeteneğini göremedi ve belki de çocuğun hayat bulacak yeteneklerinin körelmesine neden oldu.

    Dersleri zayıf olan çocuklarımızın notlarından çok çalışıp çalışmadığı ile ilgilenin. Onun umudunu, "Zaten senin bir şey olacağın yok." gibi sözlerle kırmayın. Çalıştığı zamanlar onu destekleyici ve cesaretlendirici sözler söyleyin. Gelecekten ve onu neden okutmak istediğiniz konusunda onunla konuşun. Bu konuşmalar tek taraflı vaaz verme şeklinde olmasın. Karşılıklı diyalog olursa o zaman bir yerlere varabilirsiniz.
    Fatih Koleji Psikolojik Danışmanı ZAMAN

  • #2
    buğdaytanesi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Mesajlar
    534
    @buğdaytanesi







    belki de toplum olarak aşmamız gereken en büyük sorunlardan biri bu :"ben yapamam, ben beceremem"ler.. çocukluk çağında temelleri atılan bu duyguyu aşmak da hiç kolay olmuyo maalesef..
    öğrencilerimden biri "ben yapamam ki" dediğinde onunla birlikte birkaçı daha aynı şeyi söylüyor, "hayır siz yapabilirsiniz hem de en güzelini" diyorum ve hep birlikte tekrar ediyoruz "ben yapabilirim!" sonunda yapabildiklerini görmek çok büyük bir keyif oluyor onlar için de benim için de.. çocukları buna inandırmak kolay da anne-babaları çocuklarının yapabilecekleri beceriler için fırsatlar sunmalarına inandırmak biraz zaman alacak gibi..

    teşekkürler paylaşımınız için..

  • #3
    çilekli pastam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Nisan.2009
    Mesajlar
    220
    @çilekli pastam







    Rica ederim.Aynı şeyi bende öğrencilerime ve yeğenime söylüyorum.Evet çocukları buna inandırmak kolay ama anne babaların bu konuda daha dikkatli,bilinçli ve yönlendirici olmaları gerek.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Çocuğuma sorumluluk duygusunu öğretmek için ne yapmalıyım?
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 28.Aralık.2014, 22:42
    2. Çocuğunuza Müzik Dinletin...
      Konu Sahibi Arz Forum MÜZİK
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 04.Ekim.2013, 00:04
    3. ÇOCUĞUNUZA ÖĞRETİN!
      Konu Sahibi r@m@z@n Forum ŞİİRLER-YAZILAR
      Cevap: 18
      Son Mesaj : 31.Ağustos.2010, 00:15
    4. Çocuğunuza Duyguları Öğretin!
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum Sosyal-Duygusal Gelişim
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 15.Şubat.2010, 18:43
    5. çocuğunuza söylemeniz gerekn ilk 10 şey
      Konu Sahibi tugba_sert Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 06.Temmuz.2009, 19:08

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş