Günümüz Türkiye’sinde Çocuğa Bakış
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzm. Nuray Yetkin / Özel Gökçe Çocuk Evi
Günümüz Türkiye’sinde yaşanılan hızlı sosyo-ekonomik ve teknolojik değişimler toplumun en küçük birimleri olan ailelerin de değişimlerine neden olmuştur. Eğitimciler programlarını düzenlerken bu dokuya ve günü koşullarına uygun hareket ederek, bir yandan gelişime ayak uydurmak bir yandan da değerleri (sevgi, saygı, paylaşım) koruma çabası içerisine girmiştir.
Özgürlük kavramının algılanış biçimi, birey olmanın gerektirdiği saygınlığı yitirmiş, psikolojik dengenin bozulmaması adına tanınan sonsuz hakları alt yapısı hazır olmayan ancak en iyisi olsun isteyen, benim olmadı düşüncesiyle hareket eden ailelerin aşırı hoşgörü, önüne yığma, kural koymada kararsızlık davranışları, ortaya ne istediğini bilmeyen, doyumsuz, mutsuz, hazırcı, çabuk sıkılıp yorulan çocuklar meydana getirmiştir. Geçmişle bugün arasında sıkışan aile bireyleri özgürlüğün algılanış biçimindeki yanlışlığı bugün fark ettiler. Çünkü son yıllarda şu çok fazla ifade edilmeye başlandı:
“Her şeyi var, her dediği yapılıyor. AMA MUTSUZ, HIRÇIN, KONTROL EDİLEMEZ.”
Biz eğitimciler bunun farkına varılmasından son derece hoşnuduz. Çünkü biz çocuklarımızın çok zeki ve çok değerli olduklarını biliyoruz. Yıllardır mücadelesini yaptığımız “çocuklarınıza inanın, güvenin ve onların bağımsız bir birey olduklarını kabullenin. Onların da düşüncelerine önem verin, yapabildiklerini ilgi ve yeteneklerini “görün” düşüncesi bugün yerini buldu. Bu da aile+eğitimci+çocuk işbirliğinde gelişmelere neden olacaktır. Kazandırılması istenen davranışta ortak hareket, çocuk eğitimi ve gelişiminde daha çabuk sonuca gitmeyi kolaylaştıracaktır.
Onlar zavallı değiller ve çok çabuk öğreniyorlar. Çocuğunuzu hayal ettiğiniz gibi değil olduğu gibi tanıyın.iyi bir dinleyici olarak kendini ifade etme fırsatı verin. Hata yapmadan öğrenilmeyeceğini unutmayarak deneme yapmasına fırsat verin. Başarısızlıklarını değil, başarılarını fark ettiğinizi belirterek destekleyin. Aşırı koruyuculuk, aşırı disiplin ve aşırı hoşgörüden kaçının. Yaşına uygun sorumluluklar verin. Bu bilinçle günümüz teknolojisinden, sosyal olgularından uzaklaşmadan ancak değerlerimizi (sevgi, paylaşım, saygı) koruyarak çocuklarımıza destek olalım. “Hayır” dengedir. Özgürlük sınırsızlık veya başkalarının haklarını çiğneme değildir. Hayatın her noktasında kurallar vardır. Çocuk kendini geliştirdiğinde çevresi ve kendisiyle barışık olduğunda hem mutlu hem de başarılı olacaktır. Başarı, bilgi edinme değil, sosyal ve duygusal olgunluk, yani yaşam başarısının yüksek olmasıyla gelişen sonuçtur.
.ALINTIDIR.