Okul Öncesi Dönem ( 0-6 YAŞ ) ve Çocukluk Dönemi ( 6-12 YAŞ)
Okul öncesi dönem kişilik gelişiminin % 80 inin oluştuğu bir dönemdir. Bu dönemde çocuğun bilişsel, duygusal, psiko- motor, sosyal, özbakım becerileri açısından sağlıklı bir gelişim göstermesi gerekir.
Okul öncesi dönem kişilik gelişiminin % 80 inin oluştuğu bir dönemdir. Bu dönemde çocuğun bilişsel, duygusal, psiko- motor, sosyal, özbakım becerileri açısından sağlıklı bir gelişim göstermesi gerekir. Çocuğun her yaş döneminde yaş gelişim özelliklerini gösterip göstermediğinin anne- baba tarafından takip edilmesi gerekir. Çocuğun yaşı gereği göstermesi gereken özellikleri göstermemesi bir gerilik olarak algılanabilir. Bu geriliğin bir uzman tarafından tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması gerekir ki diğer yaş dönemlerinde çocuğun piko-sosyal olarak çevreye gerekli uyumu sağlansın. Örneğin; okul öncesi dönemde psikomotor gelişim olarak rahatlıkla kaydıraktan kayabilen, koşup, tırmanabilen, üstünü giyip çıkarabilen , ayakkabılarını bağlayabilen , tuvalet ihtiyacını giderebilen bir çocuğun okula başladıktan sonra bir problem yaşamasını daha az bekleriz. Annenin koruyucu ve kollayıcı bir tutum sergileyerek çocuğun yaş gelişimsel olarak göstermesi gereken bazı davranışları engellemesi ( üstünü giydirmesi, yemeğini yedirmesi, düşer diye kaydıraktan kaydırmaması vb ) okul döneminde çocuğun bir takım uyum sorunları yaşamasına zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle okul öncesi dönemde anne- baba çocuk eğitimi ve gelişim dönemleri özellikler hakkında bilgilendirilmelidir.
Bu dönemde alınan ; okul öncesi eğitim yani anaokulu süreci çok önemlidir. Anaokullarında verilen her eğitim süreci çocuğun gelişiminin desteklenmesine yarımcı olur. Bu nedenle okul öncesi dönemde çocuğunuza bir anaokulu deneyimi yaşatmalısınız.
Çocukluk döneminde; okul sorunları , arkadaş sorunları , davranış sorunları ve çocuk ile iletişim sorunları sıklıkla yaşanabilir. Bu sorunların azaltılması anne – babanın çocuk eğitiminde bilinçli olması ile mümkündür. Nerede nasıl davranması gerektiğini, çocuğun davranışlarında ne ölçüde taviz verilebileceğini bilen anne – babalar daha mutlu ve sağlıklı bir aile yapısına sahip olacaklardır.
Psikolog Eda Gökduman
.ALINTIDIR.