Okula giden çocuklarda kahvaltının önemi
Çocugunuz okula aç gittiyse mecburen kendini ilk ders arasinda okul kantininde bulacaktir. Okul çocuklarinda yapilan arastirmalar çocuklarin büyük çogunlugunun kahvalti etmeden okula gittiklerini göstermektedir.
Çocugunuz okula aç gittiyse mecburen kendini ilk ders arasinda okul kantininde bulacaktir. Okul çocuklarinda yapilan arastirmalar çocuklarin büyük çogunlugunun kahvalti etmeden okula gittiklerini göstermektedir. Baslica nedenler arasinda, çocugun caninin kahvalti yapmayi istememesi ve özellikle kahvalti etme aliskanligi olmayan annenin çocuga da bu aliskanligi kazandiramamasi ya da çocugun sabah erken kalkamamasi yer almaktadir. Eger, çocugunuz aksamlari düzenli olarak uyku saatini netlestiremiyorsa, erken yatmayi aliskanlik haline getiremiyorsa, sabah uyanmakta güçlük çekecektir ve okula yetisebilmek için kahvaltidan vazgeçecektir. Oysaki tüm gece süren açlik sonrasi yeni bir günün baslangicinda, çocugunuzun güne hazirlanabilmesi için mutlaka kahvalti etmelidir. Aksi takdirde çocugunuz kendini güçsüz hisseder, basi döner, yeterli enerji olusmadigi için zihinsel faaliyetleri de özellikle dikkat eksikligi olusur, çalisma ve ögrenme yetenegi azalir. Bu da okuldaki basarisini olumsuz etkiler. Saglikli beslenme için üç ögünü düzenli tüketmek çok önemlidir. Büyüme çagindaki çocugunuz ara ögünlerde süt, ayran, meyve suyu, peynirli ekmek gibi besinleri tüketmelidir.
Beslenme bozukluklari ve sorunlar
Yapilan arastirmalarda çocuklarin okulda hamburger, tost, kola, çikolata, cips, simit, çubuk kraker, kek gibi yiyecekleri çok sik tükettikleri saptanmistir. Ülkemizde bulunan bu yas grubundaki 13,5 milyon çocugun % 16’sinda beslenme bozuklugu görülmektedir. Buna bagli olarak çocuklarda;
- Vitamin yetersizligi,
- Dis çürükleri,
- Bagirsak parazitleri,
- Demir yetersizligine bagli kansizlik,
- Gelisim geriligi ve kisa boyluluk,
- Istahsizlik ve zayiflik,
- Dikkat süresinin azalmasi ve algilama sorunu,
- Ögrenmede güçlük,
- Okulda devamsizlik,
- Asiri enerji alimi ve yetersiz hareket nedeniyle olusan sismanlik gibi birçok saglik sorunu görülmektedir.
Ilkokul çagindaki çocuklarin beslenmesi yasina, boyuna, kilosuna, cinsiyetine ve fiziksel aktivitesine göre degiskenlik göstermektedir.
Örnek menü
Kahvalti: 1 su bardagi süt, beyaz peynir, 1 adet haslanmis yumurta, 3–5 adet zeytin veya 1 su bardagi sikilmis meyve suyu kasarli tost, 1–2 biçak ucu tereyagi, bir ekmek kasigi pekmez ve ekmek veya 1 su bardagi süt içine kahvalti gevregi.
Ara: Bir orta boy meyve.
Ögle: Sandviç ekmeginin arasina, peynir ya da köfte veya tavuk ve yesillik ya da domates ilave edilerek yapilmis bir sandviç. (Ancak, havalarin çok sicak oldugu dönemlerde köfte ya da tavuktan vazgeçin.) Bir adet ayran.
Ara: 1 orta boy meyve.
Aksam: Etli sebze yemegi (Eger, öglenin sandviçi etsiz yapilmak zorunda kalinmissa aksam ögününe et ilave edelim.) Pilav ya da makarna, salata ve bir küçük kase yogurt.
Gece: 1 su bardagi süt.
.ALINTIDIR.