Oyunun Çocuk Gelişimine Etkileri

Aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Aile yapısı güçlü toplumlar tarihten günümüze varlığını sürdürmüşlerdir. Ailenin en değerli meyvesi ise çocuktur. Günümüzde ailelerin daha bilinçli olaması için çok yoğun bir çaba harcanmaktadır.

Çocuk Ve Oyun

Aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Aile yapısı güçlü toplumlar tarihten günümüze varlığını sürdürmüşlerdir. Ailenin en değerli meyvesi ise çocuktur. Günümüzde ailelerin daha bilinçli olaması için çok yoğun bir çaba harcanmaktadır. Hatta evlenmeyi, hayatını birleştirmeyi düşünen bireyler yani anne baba adayları evlilik okullarına gitmektedirler. Bu tarz çalışmalar yürüten bir merkezs orumlusu evlenmeyi düşünerek gelen çiftlerden bazılarının uyumsuzluk gördükleri için ilşkilerine son verdikleri şeklinde bir açıklama yapmıştır. Sağlıklı bir toplum için kesinlikle sağlam aile kurmak ve devam ettirmek gerçeği vardır. Her toplumda neslin devam ettirilmesi gerçeğide göz ardı edilemez. Neslin devamı ise ancak ailelerin çocuk sahibi olmarıyla mümkündür. Çocuk sahibi olan aileler sağlıklı bireyler yetiştirmek hususunda da peşinen sorumluluk almış sayılırlar. Günümüz Dünyasında anne baba için çocuk çok önemlidir ve böyle olmalıdır.Her anne baba çocuğu için hiç bir fedakarlıktan kaçınmaz.Dolayısı ile anne neyi nasıl yapacağını bilmelidir .Aile çocuk sahibi olduktan sonra beklentilerde çoğalır.Her anne baba Dünyanın en güzel çocuğunun kendisininki olduğunu düşünür.Çocuğun gelişimi ve eğitimi hiç her şeyi yapmaya hazırlardır. Ve yaparlarda. Çocuk gelişiminde çocuğa ulaşmanın en kolay yolu OYUNdur.

0-6 yaşdöneminde çocuklar adeta oyuna kilitlenirler. Burada bir gerçeğide vurgulamak gerekir. OYUN erişkinler için devazgeçilmezdir. Biz erişkinler de kimi zaman bilgisayarlarımızda yada başka mekanlarda oyunlar oynarız. Yaklaşık olarak 1 yaşından itiberen çocukların hayatında oyun devreye girer. OYUN çocuklarda Bedensel gelişim Duygusal gelişim Sosyal gelişim Zihinsel gelişim Dil gelişimi alanlarının desteklenmesinde çok etkilidir. Ayrıca psiko-motor gelişiminin alt basamakları sayılabilecek şu alanladada çocuğun gelişimine OYUN katkı sağlar.

Bunlar:
DİKKAT GELİŞİMİ
MUHAKEME YETENEĞİ
KONSANTRASYON GELİŞİMİ
ORYANTASYON BECERİSİ
FARKLI SEÇENEK OLUŞTURMA YETENEĞİ

Hemen hemen tüm anne babalar çocuklarının dikkat düzeyi ile ilgili belirli kanaat geliştirirler.Fakat bu konu ile ilgili çalışma da yapma fırsatları da yoktur..Ebeveyler bizlere çocukları ile bilgiler verirken genelde bilgisayar oyunlarını çok iyi bildiğini söylerler.Buradan her oyunun çocuğun gelişimine katkı sağlayamayacağını söyleyebiliriz.Çoğu zaman elle tutulur materyal oyuncakları tercih edilmelidir. Özellikle okul öncesi dönemde çocukla oynanan oyunlar şu gelişim alanlarına uygun olmalıdır.Obje ve nesnelerde benzerlik Obje ve nesnelerde farklılık Obje ve nesneler arasında ilişki kurabilme Kavram geliştirme oyunları Parça bütün ilişkisini kavrama Sayı saymaya hazırlık Parça bütün ilişkisinde eksik tamamlama El göz koordinasyonunu geliştirici oyunlar oynanmalıdır. Çocuk oyunla yetişkinlerin Dünyasını tecrübe etmeye çalışır. Çocuk oyunla yeni obje ve nesne isimlerini öğrenir Çocuk oyunla bilmediği yeni bilgiler öğrenir. Çocuk oyunla hayatı tanımaya çalışır. Çocuk oyunla insan ilişkileri konusunda gelişir. Çocuk oyunla disiplin ve kuralı öğrenir Çocuk oyunla yardımlaşma ve paylaşmayı öğrenir. 0-6 yaş çocuklarında özellikle görsel ve dokunsal öğeleri içeren oyuncaklar tercih edilmelidir.Ayrıca iki yada daha fazla kişi ile oynanan oyun materyalleri tercih edilmelidir. Genelde anne babalar çocukları oyun oynarken televizyon seyretmeyi yada akşam yemeğini yetiştirmeyi seçerler. Çocuk gelişimin anne babanın çocuğuyla oyun oynaması verilebilecek en değerli hediyedir.0-6 yaş döneminde çocuk anne baba ile zaman geçirmesi onların psiko-sosyal gelişimine fevkalade destek sunacağı açıktır.Ayrıca sağlıklı bireyler yetiştirme konusunda atılmış en önemli bir adımdır.

Vahdi ÇOBAN
SOSYAL HİZMET UZMANI


.ALINTIDIR.