Zonguldak'ta bir ressam kendisinin bulduğu ve kullandığı yöntemle doğal kumlardan Atatürk portreleri yaptı. Ressam Harun Toksoy, muhteşem bir görüntü oluşturan portrelerin yıllarca, hatta asırlarca solmadan, renk atmadan, eskimeden saklanabildiğini söyledi.
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda Müdür Yardımcı olarak görev yapan Harun Toksoy, Dekopaj tekniğinden yararlanarak, kumlama yöntemini geliştirdi. Kendisine has yöntemle ilk kez 2002 yılında tablo yapmaya başlayan Harun Toksoy, dekopaj tekniğinden yararlanarak, doğal kumlarla portreler yapmaya başladı.
Yaklaşık 2 yıllık çalışmayla ünlü portrelerini hazırlayıp sergileyen Toksoy, 2008 yılında MDF üzerine doğal taşlardan elde edilen renkli kum ve ahşap tutkalı yardımıyla Atarük portreleri yaptı.
Birbirinden güzel ve canlı görüntüsü ile dikkat çeken Atatürk portreleri, asırlarca solmadan, renk atmadan ve eskimeden saklanabiliyor. Kumlama ile yapılan bir portrenin günlük 5 saat çalışmakla yaklaşık 4 ile 7 gün arasında tamamlanabildiğini anlatan Toksoy, yöntemi ise duvar işleyen sıvacıdan esinlenerek bulduğunu söyledi. İnşaat işçisi ile kendisi arasındaki tek farkın işçinin mala, kendisinin ise spatula kullanması olduğunu vurgulayan Toksoy, yöntemi ise şöyle anlattı:
"Bu teknik genel anlamı itibarı ile kumların tutkalla karıştırılıp sıva şekline getirilerek. Spatulalar yardımı ile zemin üzerine işleme sanatıdır. Doğal kumlarla resim sanatı bir nakış işlemeciliği gibidir. Kumları desenin üzerine renk, renk işlenmesi gerekir , sıvacının duvarı işlemesi gibi. Bu sanat dalını değerli kılan kumun boyama değil doğal olmasıdır.
Boyama olmadığından dolayı rengini yıllarca muhafaza edebilme özelliğine sahiptir. Bu sanatta iki türlü uygulama yöntemi vardır. Kompozisyonu zemin üzerine çizerek kumla işlemeye geçilir, ikincisinde dekopaj tekniği uygulandıktan sonra resmin üzeri kumla işlenir. Tabi ki zemin üzerine çizilerek yapılan ve direk uygulanan teknik daha verimli ve sağlam olur. Kumun spatulayla işleme tekniği ve aynı zamanda dekopaj tekniğini kumla birleştirerek, portre yapma tekniğinin tarafımca ilk uygulayıcısı olmak ve bu sanatı kendi imkanlarımla tanıtmak beni mutlu etmiş ve cesaretlendirmiştir" dedi.
SERGİYE YOĞUN İLGİ
Toksoy, 2009 yılında kumlama tekniğiyle 50x70cm ila 110x160cm ebatları arasında bulunan 24 adet eseri Milli Piyango Genel müdürlüğü Talih kuşu Sanat Galerisi'nde sergiledi. Toksoy'un 10 gün boyunca açık kalan sergisini bazı millet vekillerin yanı sıra, daire başkanları, müdürleri. sivil örgütü temsilcileri ve tanınmış ünlü ressamların da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi gezdi.
Atatürk portrelerinde ilk kez kumlama ve yağlıboya tekniklerini bir arada kullandığını da anlatan Toksoy, "2002 yılında başladığım kumlama tekniği ile bugüne kadar yaklaşık 250 eser ürettim. Kumlama tekniği ile yaptığım tüm eserler, farklı teknik nedeniyle çok yoğun ilgi gördü. Resim teknikleri arasında en zoru olarak portre resimler bilinir. Tabloların tamamının Atatürk portrelerinden oluşması son sergiyi daha anlamlı ve özel kıldı. Ayrıca bu sergide ilk kez kumlama yöntemiyle birlikte yağlıboya tekniğini de kullandım" dedi.
İşte Ata'nın inanılmaz güzellikteki kumdan portreleri
alıntı