TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI DERSİ
ETKİNLİK UYGULAMA VE DEĞERLENDİRME RAPORU

Adı Soyadı: Dilek KARA
Rehber Öğretmen: Güler ERBUĞA
Etkinlik Adı: Uygulamalı Fidan Dikme
Etkinlik Tarihi:07.06.2010
Etkinlik Türü: Grup Etkinliği
Grup Üyeleri: Dilek KARA
Zehra DENİZ
Özlem KÖSE

UYGULAMA SÜRECİNİN İŞLEYİŞİ VE GERÇEKLEŞTİRİLEN ETKİNLİKLER
Sınıfa gelinerek gerekli malzemeleri arkadaşlarımızla hazırladık. Bitkilerin büyüme aşamasını gösteren materyali fen-matematik köşesinde sergileyerek çocukların dikkatini çektik. Masalara konu hakkında hazırladığımız kartları ve resimleri yerleştirdik. Bitkilerin büyümesi ve yararları hakkındaki kitapları da masaya incelemeleri için bıraktık.
Hava durumundan dolayı(yağmur yağacaktı) öncelikle fidan dikimi ve fasulye dikimiyle etkinliğimize başlamaya rehber öğretmenimizin de onayıyla karar verdik. Öncelikle fidan dikimi hakkında çocuklara görsel materyallerden, kartlardan bilgiler verip açıklamalarda bulunduk. Daha sonra hazırlığımızı yaparak bahçeye indik.
Önce fidan ve fasulye dikimi için uygun olan bir yere çocuklarla birlikte karar verdik. Daha sonra fidanı nasıl dikeceğimizi hem görsel materyallerle hem de uygulamalı olarak gösterdik ve fidan dikimine geçtik.
Önce bir çapa yardımıyla bir çukur açtık ve çukurun fidanımızın kök seviyesine gelecek derinlik ve genişlikte olmasına özen gösterdik. Açtığımız çukurun üst topraklarını ayrı bir tarafa koyarak fidanımızı elimize alıp çocuklara göstererek çukurun içine gömdük. Toprağı yavaş yavaş çukura doldurduk. Toprak tamamen dolunca ayaklarımızla fidan çevresine basarak sıkıştırdık. Daha sonra bir bidonla su getirerek bir öğrencimize döktürdük. Bu verdiğimiz suyun can suyu olduğunu açıkladık. Bu işlemlerin bitmesinden sonra fidanımızı diktik ama büyümesi için nelere ihtiyacı var çocuklar diyerek sorduk? Çocuklar güneş, su, toprak gibi cevaplar verdiler. Bu cevapların dışında bitkilerin bir şeye daha ihtiyacı olduğunu söyledik. Evet, çocuklar bitkilerinde sevgiye ihtiyaçları vardır. Hadi diktiğimiz fidana sevgimizi gönderelim diyerek kalbimizden sevgi gönderdik.
Fidan dikimini bitirdikten sonra fasulyelerimizi alarak bahçenin ön tarafındaki kısma geçtik. Fasulyeler içinde bir çukur açtık ve çocukların fasulyeleri çukurun içine atmasını sağlayıp üstünü tekrar kapatıp suladık. Fidan dikme ve fasulye ekimi sonrası sınıfımıza döndük.
Sınıfımıza döndüğümüzde bahçede yapılan işlemleri sorup cevaplarını ve düşüncelerini aldık.
Daha sonra önceden masaya hazırladığımız kartları, resimleri, kitapları incelemelerini istedik. İncelemeleri bittiği zaman önce bitkilerin büyüme aşamaları gösteren yapay çiçekler, koli kutusu vb lerle hazırlanan materyalden yararlanılarak konu anlatıldı. Daha sonra diğer arkadaşım fidanın büyürken geçirdiği aşamaları anlatan resimlerle konuyu anlatarak çocukların konuyu pekiştirmesini sağladı. Diğer arkadaşım ise bitkilerin kök, gövde ve yapraklardan oluştuğunu, bunların ne işe yaradığını çocukların anlayacağı bir dille ve seviyelerine uygun bir biçimde anlattı.
Bitkilerin, ağaçların, ormanların nasıl yetiştiği, oluştuğu ve insanlara, hayvanlara ne gibi faydaları olduğunu anlatan kitaplardan yararlanarak ve çocukların kitapları incelemelerine fırsat vererek konuyu anlattık.
Kitaplardaki anlatımlarda bitince Şıklat,şıklat,şıklat
Döndür, döndür, döndür
Fermuarı çek, kolları bağla
Uslu çocuk ol, videoyu izle diyerek çocukları yarım ay şeklinde ortaya sandalyelerine aldık. Elif bitkilerin büyümesini öğreniyor videosunu bilgisayardan izlettik.
Video bitiminde yine konu ile ilgili Bubi arkadaş arıyor hikâyesini hikâye kartlarıyla anlattım ve etkinliğimizi sonlandırdık.

UYGULAMA SÜRECİNE YÖNELİK İZLENİM VE DEĞERLENDİRMELER
• Etkinlik bol görsel materyalli olduğu için çocukların ilgisini çekti.
• Etkinliği sunarken çocukları da her yaptığımız, her anlattığımız durumun içine katmamız ve olayı bire bir yaşamalarını sağlamamız çocukların hem daha iyi öğrenmelerini hem de yaparak yaşayarak öğrenmelerini sağladı.
• Etkinlik hem uygulamalı olarak hem de görsel materyaller, kartlar ve kitaplar ile desteklenince ortaya eğlenceli ve öğretici bir etkinlik çıktı.
• Hazırlan Elif bitkilerin büyümesini öğreniyor video gösterisi fidan dikme etkinliğini destekler nitelikteydi ve çocukların çok ilgisini çekti.

AMAÇLARIN GERÇEKLEŞTİRİLME DURUMU VE ETKİNLİKTEN SAĞLANAN TOPLUMSAL FAYDALAR
• Etkinliğimizi sorunsuz bir şekilde tamamladık ve gerçekleştirdik.
• Etkinliği uygularken çocuklarla bol bol sohbet ettik, sorular sorduk ve düşüncelerini ifade etmeleri için fırsatlar sunduk.
• Bu etkinlik sayesinde çocuklar hem eğlendiler hem de öğrendiler. Öğrendiklerinin kalıcı olduğunu düşünüyorum çünkü görsel materyallerle desteklenen her öğretim süreci kalıcı ve etkili oluyor.
• Bu etkinlik için aldığım tüm amaçlarıma ulaştım. Çocukların etkinliğe gösterdikleri ilgi güzeldi. Yaptığımız etkinlikler ilgi çekiciydi.