TEŞEKURLER HOCAM........
Bana da daha iyi olmuş gibi geldi.Sık sık ama sistemli yapılınca bizleri de sıkıntıya sokmaz özellikle yıllık değil de aylık planın olması daha güzel.
Bakalım bizim okul da pilot seçilip uygulayacak mıyız.
Çeşitli yayınlardan destek kitapları alıyorduk ve örnek planlar ve formlar veriliyordu bu sisteme göre mi çıkartacaklar bu yıl günlük planları ve diğer formları acaba.
Umudumsun sevdama yarınLarıma...
>>Ö&B<<
[QUOTE=Burcu BAŞKAL (burcudeu);525745]benim gözlemlediğim gelişim rapoumuz var yine ay ay doldurduğumuz gelişim alanlarının bulunduğu gelişim kontrol listesi benzeri bir form var onun dışındaki anektod sistematik gözlem oyungözlem kazanım değerlendirme formu yeni programda yer almamış merak ettiğim yıllık plan yerine geçecek aylık planı acaba eğitim dönemi başında mı yoksa her ay başlangıcında mı tamamlayağız birde ek 6 var orada kazanımlar var sanırım onlar yıllıkplanda kullanılacak kazanımlar ve hangisini alacaksak ay içinde onları işaretleyeceğiz Günlük plan çok muamma onun için 4 ayrı form verilmiş[
programı okuduğumda kafamdaki sorular teşekkür ederim inş. cevaplarını da buluruz. ama zaten konya pilot il olmayacağı için rahatım
Hazırlanan yeni okul öncesi eğitim programı, bakanlığın tarafımıza verdiği bilgiye göre önümüzdeki eğitim öğretim yılında 10 ilde toplam 200 okulda pilot uygulamaya tabii olacak. Belirlenen illerin ülkemizdeki bölgesel dağılımı ise aşağıdaki gibidir.
Van: Doğu Anadolu Bölgesi
Erzurum: Doğu Anadolu Bölgesi
Ağrı: Doğu Anadolu Bölgesi
Şanlıurfa: Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Diyarbakır: Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Hatay: Akdeniz Bölgesi
Mersin: Akdeniz Bölgesi
Adana: Akdeniz Bölgesi
Ankara: İç Anadolu Bölgesi
İzmir: Ege Bölgesi
Bir ülkede yapılan değişikliklerin pilot bölgelerde uygulanmasının mantığı, ülkenin her türlü kesimini temsil edebilecek durumda olan illeri seçtikten sonra bu uygulamayı yapmaktır. Ancak seçilen illere baktığımızda yoğunluğun doğu illerinde olduğunu açık bir şekilde görüyoruz. Ege bölgesinden ve İçanadolu bölgesinden birer il uygulama kapsamına alınırken Marmara ve Karadeniz bölgelerinden herhangi bir ilin uygulamaya alınmadığını görmekteyiz.
Bilimsel bir çalışma yapılırken seçilecek olan grubunu homojen şekilde dağılmış olması ve grubun tümünü temsil etmesi önemlidir. Ancak seçilen bu iller ile ülkenin yalnızca bir bölümündeki okul öncesi eğitim olanakları ya da çocukların hazırbulunuşlukları göz önünde bulundurularak yeni hazırlanmış bu programın uygulanacağı ve dönütlerinin buna göre değerlendirileceği anlamına gelir.
Pilot il seçimi yaparken sayı belki biraz daha yüksek tutulabilirdi elbette. Ama şunu da unutmamak gerekli geçtiğimiz yıllarda ülkemizdeki 31 pilot ilde okul öncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamında uygulandı (!) ama bugün sonuçların ne olduğunu hepimiz açık bir şekilde görüyoruz.
Seçilen pilot iller arasında daha depremin izlerini atamamış Van'ın da bulunduğunu görüyoruz. Bu ilde çalışan öğretmenler ve okula devam eden çocuklar hala yaşadıklarının şokunu üzerlerinden atamamış ve normal yaşam standartlarına dönememişken, yeni hazırlanmış bir programa uyum sağlayıp, onu uyguladıktan sonra değerlendirme sürecine ne derece katkıda bulunabilirler bu tartışılır.
Türkiye haritasını karşınıza alıp yukarıdan aşağıya tam ortadan ikiye bir çizgiyle ayırdığınızda seçilen illerden yalnızca Mersin, Ankara ve İzmir'in ülkenin batı kesiminde kaldığını görebilirsiniz. Geriye kalan 7 ilin ise ülkenin doğu kesiminde yer aldığı aşikardır.
Buradaki konu illerin doğudan ya da batıdan alınmış olması değildir. Asıl konu ülkenin tümünde uygulamaya geçirilecek olan yeni bir programın deneme ve düzeltme çalışmalarının ülkenin her bölgesinde yapılmıyor olmasıdır. Yani bu 10 pilot il seçilirken ülkemizdeki 7 coğrafi bölgenin tümü ele alınmalı ve bölgelerin büyüklüklerine göre bir dağılım yapılmalıydı.
Örneğin ülkeyi doğudan batıya saran Karadeniz bölgesi görmezden gelinmemeliydi. Ya da Bir çok yönden gelişmiş olan Marmara bölgesinden bir il de pilot iller arasında olmalıydı.
Biraz önce de söylediğim gibi il sayısı artırılabilirdi belki ama ille de 10 il olacaksa benim önerdiğim 10 pilot ilin bölgelere göre dağılımı şöyledir:
Doğu Anadolu Bölgesi: 2 il
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 1 İl
İç Anadolu Bölgesi: 1 İl
Karadeniz Bölgesi: 2 İl
Akdeniz Bölgesi: 2 İl
Ege Bölgesi: 1 İl
Marmara Bölgesi 1 İl
Toplam 10 İl.
İşte buna benzer bir dağılım, yani ülkenin tüm bölgelerini ve çocuklarını temsil edecek bir pilot uygulama il seçimi, hazırlanan bu yeni programın deneme uygulamasını yapılması ve dönütlerinin alınarak düzeltmelerinin yapılması konusunda daha mantıklı olacaktır. Çünkü ülkemizin her bölgesinden gelecek görüşler bu programdaki düzeltmeler için önemli olacaktır.
Kamuoyunun Bilgilerine Sunulur...
Saygılar...
Alper Yusuf KÖROĞLU
Öğretim Görevlisi
ÇOK NET VE ANLAŞILABİLİR BİLGİLENDİRMEDEN DOLAYI TEŞEKKÜR
EDİYORUM...
bahsettiğiniz uygulama sadece pilot iller için mi geçerli, yani bizler hala yıllık ve günlük plan hazırlamaya devam mı edeceğiz?
evet diğer iller eskisi gibi mi devam edecekler ?