SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
YENİ PROGRAMIMIZIN YAYINLANMASININ ARDINDAN DOĞAL OLARAK SORU İŞARETLERİ OLUŞTU, DAHA ÇOK AÇIKLAMA BEKLEDİĞİNİZİ BELİRTEN TALEPLERİNİZ OLDU.
EKİP OLARAK YENİ PROGRAMIMIZI İNCELEDİK, İNCELİYORUZ VE AYRINTILARI SİZİNLE PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ. SİZDE YORUMLAMALARINIZI, FİKİR ALIŞVERİŞLERİNİZİ BU KONU ALTINDA YAPABİLİRSİNİZ.
ÖNCELİKLE YENİ PROGRAMIMIZ BU YIL PİLOT İL VE EĞİTİM KURUMLARINDA UYGULANACAK. UYGULAMA SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLİP DÜZENLENDİKTEN SONRA GENEL UYGULAMAYA GEÇİLECEKTİR. YANİ BİZ BU YIL ÖNCEKİ PROGRAMIMIZI UYGULAMAYA DEVAM EDECEĞİZ ARKADAŞLAR.
İLGİLİ KURUL KARARI;
2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılında ilgili Genel Müdürlükçe belirlenecek il ve eğitim kurumlarında pilot uygulamasının yapılması ve uygulama sonuçları doğrultusunda gerekli düzenlemelerin yapılarak Kurula sunulması kararlaştırıldı.
PROGRAM,
TÜM GELİŞİM ALANLARININ GELİŞMESİNİ ESAS ALAN "GELİŞİMSEL" BİR PROGRAMDIR. PROGRAM YAKLAŞIMI OLARAK "SARMAL", MODEL OLARAK "EKLEKTİK" TİR.
ESKİ PROGRAMIMIZDAKİ KAZANIM VE DEĞERLENDİRME, YENİ PROGRAMIMIZDA KAZANIM VE GÖSTERGELER OLARAK TANIMLANMIŞTIR.
ÖRNEK OLMASI AMAÇLI BİR "ETKİNLİK KİTABI" HAZIRLANMIŞTIR VE PROGRAMLA BİRLİKTE KULLANILMAK ÜZERE "OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMI İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ AİLE DESTEK PROGRAMI" OLUŞTURULMUŞTUR.
PROGRAMIN TEMEL ÖZELLİKLERİ;
-ÇOCUK MERKEZLİDİR.
-ESNEKTİR.
-TEMALAR/KONULAR AMAÇ DEĞİL, ARAÇTIR.
-OYUN TEMELLİDİR.
-KEŞFEDEREK ÖĞRENME ÖNCELİKLİDİR.
-ÖĞRENME MERKEZLERİ ÖNEMLİDİR.
-BÜYÜK GRUP, KÜÇÜK GRUP VE BİREYSEL ETKİNLİKLERE DENGELİ BİÇİMDE YER VERİLMESİNİ GEREKTİRİR.
-YARATICILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ ÖN PLANDADIR.
-GÜNLÜK YAŞAM DENEYİMLERİNİN VE YAKIN ÇEVRE OLANAKLARININ EĞİTİM AMAÇLI KULLANILMASI TEŞVİK EDİLMEKTEDİR.
-EVRENSEL VE TOPLUMSAL DEĞERLERE YER VERİLMİŞTİR.
-ÖĞRETMENE ÖZGÜRLÜK TANIR.
-DEĞERLENDİRME SÜRECİ ÇOK YÖNLÜDÜR.
-AİLE EĞİTİMİ VE KATILIMI ÖNEMLİDİR.
-ÖZ GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR İÇİN UYARLAMALARA YER VERMEKTEDİR.
-REHBERLİK HİZMETLERİNE ÖNEM VERMEKTEDİR.
ESKİ PROGRAMIMIZDAKİ KÖŞELER, ÖĞRENME MERKEZLERİ İSMİNİ ALMIŞTIR.
ÖĞRENME MERKEZLERİ;
-BLOK MERKEZİ
-KİTAP MERKEZİ
-MÜZİK MERKEZİ
-SANAT MERKEZİ
-FEN MERKEZİ
-DRAMATİK OYUN MERKEZİ
ETKİNLİK TÜRLERİ;
-MATEMATİK ETKİNLİĞİ
-DRAMA ETKİNLİĞİ
-OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ETKİNLİĞİ
-ALAN GEZİSİ
-SANAT ETKİNLİĞİ
-TÜRKÇE ETKİNLİĞİ
-OYUN ETKİNLİĞİ
-MÜZİK ETKİNLİĞİ
-FEN ETKİNLİĞİ
-HAREKET ETKİNLİĞİ
ESKİ PROGRAMDAKİ YILLIK PLANIMIZ, YENİ PROGRAMDA AYLIK EĞİTİM PLANI OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.
AYLIK PLAN; ÖĞRETMENİN ÇALIŞTIĞI ÇOCUK GRUBUNUN GELİŞİMİNİ DESTEKLEMEK İÇİN ETKİNLİK OLUŞTURMAK ÜZERE ALACAĞI KAZANIM VE GÖSTERGELERİ, KAVRAMLARI, ÖZEL GÜN VE HAFTALAR İLE AİLE KATILIMI VE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİNİ İÇEREN BİR ÇALIŞMA PLANIDIR.
ÖĞRETMENİN O AY İÇİN ALMASI GEREKEN KAZANIMLARI, İLGİLİ GÖSTERGELERİ VE KAVRAMLARI BELİRLEYEBİLMESİ İÇİN ÇOCUKLARI RUTİN OLARAK GÖZLEMLEMESİ VE GÖZLEMLEDİĞİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİNİ "GELİŞİM GÖZLEM FORMU" NA (EK1) KAYDETMESİ GEREKMEKTEDİR.
ÖĞRETMEN HER AY PLANINDA YER VERDİĞİ KAVRAMLARI "KAVRAMLARA AYLIK EĞİTİM PLANLARINDA YER VERME DURUMU ÇİZELGESİ" NE (EK5); KAZANIM VE GÖSTERGELERİ İSE "KAZANIM VE GÖSTERGELERE AYLIK EĞİTİM PLANLARINDA YER VERME DURUMU ÇİZELGESİ" NE KAYDETMELİDİR.
FORMLAR NASIL KULLANILACAK?
-OKUL AÇILDIĞI AY ÇOCUKLARIN EVLERİNE YAPILACAK ZİYARETLER, GRUP VE BİREYSEL VELİ TOPLANTILARI VE BUNLARLA İLGİLİ TAKVİM BELİRLENMELİ. EBEVEYNLERİN "AİLE EĞİTİMİ İHTİYAÇ BELİRLEME FORMU" VE "AİLE KATILIM FORMU" NU DOLDURMALARI SAĞLANMALIDIR. BUNUN YANISIRA "OKUL TANITIM VE AİLEYİ TANIMA DOSYASINDA BULUNAN FORMLAR" DA DOLDUURTULMALIDIR.
-EĞİTİM SÜRECİ BOYUNCA ÇOCUKLARIN BİLGİLERİ "GELİŞİM GÖZLEM FORMU" NA (EK1) KAYDEDİLMELİDİR.
-BİRİNCİ DÖNEMİN BAŞINDA, BİRİNCİ DÖNEMİN SONUNDA VE İKİNCİ DÖNEMİN SONUNDA OLMAK ÜZERE ÜÇ KEZ (EYLÜL-OCAK-HAZİRAN) HER ÇOCUK İÇİN "GELİŞİM RAPORU" (EK 2) HAZIRLANMALIDIR. BU RAPOR GELİŞİM GÖZLEM FORMU' NA KAYDEDİLEN BİLGİLERDEN OLUŞMALIDIR.
-ÖĞRETMEN EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SONUNDA AİLELERLE PAYLAŞILACAK OLAN "GELİŞİM DOSYASI" NDA (PORTFOLYO) YER ALACAK ÇALIŞMALARI HER AY ÇOCUKLARLA BİRLİKTE SEÇMELİ VE BİRİKTİRMELİDİR.
-ÖĞRETMEN AYLIK PLANINI ETKİNİK ÖRNEKLERİ DE YER ALACAK ŞEKİLDE HAZIRLAYARAK AİLELERE GÖNDERMEYE VE SINIF PANOSUNA ASARAK PAYLAŞMAYA ÖZEN GÖSTERMELİDİR.
-ÖĞRETMEN ETKİNLİKLERİNİ HAZIRLARKEN ETKİNLİK PLANI FORMATINDA (EK 4) YER ALAN BAŞLIKLARDA BELİRTİLEN AÇIKLAMALAR DOĞRULTUSUNDA ETKİNLİKLERİNİ YAZAR. FORMATTA YER ALAN KUTULARI KULLANABİLECEĞİ GİBİ DÜZ METİN ŞEKLİNDE DE YAZABİLİR.
-ESKİ PROGRAMDAKİ SERBEST ZAMAN ETKİNLİKLERİ, YENİ PROGRAMDA "GÜNE BAŞLAMA ZAMANI" OLARAK,
-ESKİ PROGRAMDAKİ DEĞERLENDİRME, "GÜNÜ DEĞERLENDİRME ZAMANI" OLARAK İSİMLENDİRİLMİŞTİR.
SEVGİLİ MESLEKTAŞLARIMIZ İÇİN DAHA ANLAŞILIR VE AÇIKLAYICI OLMASI AÇISINDAN BÖYLE BİR PROGRAM AÇIKLAMASI HAZIRLADIK. SİZDE GÖRÜŞLERİNİZİ YAZARSANIZ KARŞILIKLI FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPABİLİRİZ. ZAMAN İÇERİSİNDE PROGRAM İNCELENDİKÇE, UYGULANDIKÇA GÜNCELLEMELER YAPACAĞIZ.
FAYDALI OLMASI DİLEKLERİMİZLE