DİKKATİ ÇABUK DAĞILAN ÇOK ETKİN ÇOCUKLAR
etkin çocuklar
dikkat dağınıklığı
dikkat
küçük gruplar
öğrenim süreci
plan
eğitim planı akışı
Etkin çocukların dikkatlerini toplamaları için yapılan çalışmalar çok uzun bir sürece yayılabilir. Bu çocukların dikkat sürelerini arttırmanın en kolay yolu onları blok ve marangozluk gibi etkin faaliyetlere yönlendirmektir.
Bedensel – Kinestetik zekâya sahip çocuklar dinlenmeyi bilmez, yorulduklarını algılayamazlar. Öğretmen, insanların arada sırada yaptıkları işi bırakarak çevreleri ile ilgilenmesi gerektiği, dinlenmenin doğal olduğunu öğretmelidir.
Bu çocuk grubu, genellikle hiperaktif çocuklarla karıştırılırlar. Bu nedenle hiparaktif çocuklar konusundaki bilgilerimize bir kez daha göz gezdirmekte yarar görüyorum. Bakınız:
https://www.okuloncesi.net/arastirma...html#post23469
https://www.onceokuloncesi.com/dikka...er-t20171.html
https://www.onceokuloncesi.com/dehb-...plar-t321.html
Küçük gruplar halinde çalışmak çocukların dikkat sürelerini uzatabilir. Öğretmen, küçük grup etkinliği ile etkin çocukları çok kolay denetleyebilir.
Sınıftaki çok yönlü uyaranlar azaltılarak algıda zorlanmasının önüne geçilmelidir.
Çocukların bazen mevsim değişikliği, buçuklu yaşlar, yorgunluk, uykusuzluk, ilaç kullanmanın verdiği yan etkiler, evdeki yaşanan aile içi çatışmalar gibi birçok sorunun etkisiyle dikkatleri çabuk dağılabilir. Böyle bir durumda öğretmen, eğitim planı akışındaki etkinliklerin yerlerini değiştirerek örneğin kahvaltıdan sonra drama, hareketli oyun gibi bir etkinliğe yer vermek sureti ile çocuğun dağınık olan dikkatini toplayabilir. Ayrıca etkinlik planına alternatif planlar eklemeli, çocuklar planlanan etkinliğe olumlu tepki vermiyorsa belirlenen diğer etkinlik planı uygulanmalıdır.
Etkinlik süreleri gözden geçirilmeli, özellikle dikkatlerinin çabuk dağıldığı etkinlikler, daha kısa sürede bitirilmelidir. Plan yaparken;
a) Grubun fiziksel özellikleri gözden geçirilmeli, merkezler birbirinden tamamen ayrılacak biçimde paravanlarla, kutularla ya da büyük tahta bloklarla bölünmelidir.
b) Eğitim planı akışında güç ve dikkat toplanması gereken etkinlikler öncelikli olarak yer almalıdır.
c) Bilişsel etkinlik çalışmalarında çocukların hareketlerle öğrendiği unutulmayarak etkinliğe zıplamalarla, el çırpmalarla, sıralama- gruplama oyunları ile geçiş yapılmalı, bu oyundan sonra sıranın hangi oyunda olabileceği üzerinde alternatifler üretmelerini sağlayan beyin fırtınalarına yer vermenin ardından asıl etkinliğe geçilmelidir. Etkinlik bitiminde çocuklarla etkinlik değerlendirilmeli, öğrenmenin ne denli gerçekleştiği, çocukların olası sorunları bu değerlendirme sırasında belirlenmeye çalışılıp gerekli notlar alınmalı, etkinlik sonrası değerlendirmeleri bir sonraki planlamaya ışık tutabilecek sorular içermelidir.
d) Etkinlik sırasında etkin çocukların sırtları gruptaki diğer çocuklara dönük bir şekilde oturtulması ile sadece belirli bir yöne bakacak olacaklarından dikkatlerini dağıtacak unsurların azalması sağlanabilir. Ancak bu durum grup üyeleri tarafından ‘’ceza’’ niteliğinde algılanmaması amacı ile diğer çocuklar da belirli aralıklarla ve aynı etkinlik süresince değiştirilmeli, oyun niteliğine dönüştürülmeli, öğretmenin amacını çocukların algılanmasının önüne geçilmelidir.
e) Öğretmen bütün çabalarına karşın dikkat süreleri kısa çocukların, dikkat sürelerini uzatmakta zorluk çekiyorsa dikkat toplama yöntemlerini tekrar gözden geçirmeli, deneyimli bir öğretmenden ya da okul psikologundan yardım almalıdır.
18.04.2013
Emel ÖZDEMİR
Eğitimci Yazar
KAYNAKÇA: KAYNAKÇA:Milli Eğitim Basımevi-1983 - Okul öncesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Kurumlarında Yıllık Program Kitabı s.88