Buyurun öğretmenim, Emel öğretmenimizin planından alıntıdır. Bende uygulamıştım, uyum haftası için çok etkili oluyor.
• Öğretmen önceden keserek hazırladığı 20 daireyi eline alır. 1 tanesini çocuklara göstererek:
—Bu top olabilir mi? Peki, sizce bu nedir? Bu daire ile neler yapabilirsiniz? Daire ne renk?diye sorar, çocuklar yanıt verirler. (Öğretmen kimlerin özgün düşünebildiğini, renk bilgisi olduğunu gözlemlemeye çalışır.)
—Bugün bu dairelerle bakalım ne yapacağım? Bunu size söylemeyeceğim. Eminim siz ne olduğunu bileceksiniz, dedikten sonra sayarak elindeki daireleri velilerden ve çocuklardan oluşan çemberin ortasına yan yana koyar. Çocuklar da sayma işlemine eşlik ederler. (Öğretmen kimlerin 20’ye kadar sayı sayabildiğini gözlemlemeye çalışır.)
—Elimdeki daireler bittiğine göre, acaba ben ne yaptım? sorusunu sorar. Öğretmen çocukların kolay bilmeleri için beslendiği zaman koza örüp uyuyacağını, sonra renk renk kanatları olan bir kelebeğe dönüşeceğini söyler. Cevaplar alınır. Bu tırtılın büyüyebilmesi için beslenmesi gerekli. Sizce tırtıl ne yiyerek beslenip büyüyecek? sorusu sorulur.
—Elimde tutuğum yaprakları sizin için hazırladım. Bu yaprakları iyi saklayın. Yarın tırtılımız çok aç olacak. Siz okula gelirken bu yaprakları unutmayın ki, onu besleyip büyümesine yardım edelim, der.