Alıntı Meltem YANIKOĞLU Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Teşekkür ediyorum. Zaten bizim amacımız ancak farklı kültürleri tanıtmak olabilir, empoze etmek değil. Dünya üzerinde yaşıyoruz, biz bir millete mensubuz ve bize özgü dini, siyasi, toplumsal görüş ve inançlarımız var. Öyle ki kendi içimizde bile farklıyız. Başka milletlerde var, aynı şekilde onların farklı örf ve adetleri, gelenek, görenekleri var. Bu kötü birşey değil, bunlar da onların mensub olduğu milletlerin gelenek göreneği. Türkiye' li olsalar farklı gelenek göreneklere sahip olacaklardı, Almanyalı olunca başka, Kanadalı olunca başka, Amerikalı olunca başka. Biz Kuzey Kutbunda bir ülkede doğsak, şimdiki biz mi olacaktık, hayır. Bunun sorumlusu biz miyiz, hayır.Peki bu bir suç mu? Hayır Çok küçük bir örnek vermek istiyorum. Biz de Kızılay diye bilinen en önemli yardım kuruluşumuz, dünyanın bir çok yerinde görev yapmakta. Dünyanın bazı yerlerinde Kızılay, bazı yerlerinde Kızılhaç diye geçmekte. Şimdi içinde "haç" kelimesi geçti diye böyle önemli bir vazifeyi üstlenen kuruluşa kötü diyebilir misiniz? Bu kuruluşun amacı "dini inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak..." diye bir cümleyle başlıyorsa, biz onu dar bir bakış açısıyla öteleyebilir miyiz?

(Ek bilgi: Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi dini inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir. 1917 yılında Nobel Barış Ödülü aldı).


Sözün özü anlatmak istediğim daha geniş açılı düşünebilmek. En basit figürlere bile, (ki bu sevimli, sempatik ve insanlara iyilik yapmak dışında bir şey yapmayan bir figür) yafta yapıştırmamak, ötelememek... Konuyu nereden nereye getirdim fakat dünya üzerinde bir biz yaşamıyoruz ve dünyadan bi haber çocuklar yetiştirmemeliyiz. Ötekini ötelemeyi asla ve asla öğretmemeliyiz. Birleştirici olmalıyız. Her gün biraz daha küreselleşen dünyada rolümüz, görevimiz budur. Biz elbette kendi değerlerimizi en başta öğreteceğiz ama başka kültürlerin de başka değerleri olduğunu da öğretmeliyiz.
Yeni yıl kutlaması ile Noel kutlamalarının ayrılması gerekir.Ama biz maalesef,bilerek yada bilmeyerek Hristiyanların İsa Mesihin doğduğu gün olarak anılan Christmas'ını kutluyoruz.Noel, Christmas demektir,Hristiyanlıkla bağlantısı yok demek saçma,nasıl bağlantısı yok,düpe düz dini bir bayram.Siz tazecik körpecik beyinlere, Hristiyanların bayramını kutlatarak,dini bir ritüeli uygulayıp aşılıyorsunuz,sonra bu kültürel bir olaydır diyorsunuz.Noel Baba figürüne gelince,yaşayıp yaşamadığı bile tartışılan ama iyilik,yardımseverlik sembolü haline gelen,çocukları sevdiği ona hediyeler getirdiği düşündürülen, inandırılan, adının önünde "hristiyan azizi"anlamına gelen "Saint " bulunan bir ihtiyarcık. Yeni yılla değil,direkt olarak Noelle alakalı bir simge.Çam ağacı süslemek,çam ağacına hediye asmak,Noel sabahı herkesin o hediyeleri açması,yani hediyeleşmek tamamen Hristiyan ritüeli.Buraya kadar olan şeyler,kişisel bir görüş değil,herhangi bir internet sitesinde okuyabileceğiniz herkesin bildiği şeylerdir.Böyle birşey yok diyemeyiz yani.
Yeni yılın gelişini kutlamak ise farklı bir şeydir.Acısıyla tatlısıyla bir yıl bitmiştir,yeni bir yıl gelmektedir diyerek insanlar birbirlerine iyi dileklerini sunarlar,bunda elbette bir sorun yok ,bu farklı bir şeydir.
Ayrıca Kızılay ile Noel kutlamasının nasıl bir bağlantısını kurduğunuzu da anlayamadım,öyle bir anlatmışsınız ki,Noeli kutlamayanlar,dünyadaki her yeniliği,her iyiliği bağnaz bir kafayla reddediyor,dünyaya at gözlüğüyle bakıyor.El insaf diyorum...
Ben kendi adıma,takvimler hazırlayarak,mevsimlerin oluşumu,dünyanın güneş çevresindeki dönüşünü canlandırarak,bir yaş büyüyeceğimize vurgu yaparak,kısaca Noeli değil,sadece yeni bir yılın gelişini çocuklarla kutlayarak 2012 ye gireceğim.