Piyasa da çok fazla bilgi kirliliği vardı. Birinin dediği diğerini tutmuyordu. "Şöyle birşey varMIŞ", "Şu şöyle deMİŞ" gibi miş li muş lu yorumlardansa en uygunu gidip tüm bilgileri kaynağından öğrenmek istedim. Bu sebeple Dün Ankara'daydım ve Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı Bey le yaptığımız görüşmeden işinize yarayacak kısımlar.
-2 yıllık Çocuk Gelişimi eğitimi alan yüksekokul mezunlarıyla ilgili çalışmalar ne durumda?
Remzi Bey: Anadolu Üniversitesi ile neredeyse hergün görüşülüyor. Sayın dekanımız bu konuda yeni rektöre 11 Ocak tarihinde bir brifing verecek. 12 Ocak gibi de beni bilgilendirecek. Bildiğiniz üzere Anadolu Üniversitesi rektörü görevine yeni başladı.
- Peki bu brifingin içeriği nedir?
Remzi Bey: Belirttiğiniz gibi, 2 yıllık mezunların öğretimlerine devam ederek öğretmen statüsünü kazanmaları. Biliyorsunuz, ülkemizde öğretmen olabilmek için 4 yıllık eğitim fakültelerinden birini bitirme zorunluluğu var.
- Bu eğitimin nasıl yapılacağı belli mi?
Remzi Bey: Açıköğretim sistemi şeklinde olacak. Çünkü eğitimlerine ara vermiş, evlenmiş çocuk sahibi olmuş mezunlarımız bile var. Onların tekrar örgün eğitime katılmalarını istemek bence yanlış. Ne evinin düzeni bozulsun, ne de okuma hakkı elinden alınsın. Bizim çalışmalarımız bu yönde.
- Herhangi bir sınırlama var mı?
Remzi Bey: Mezuniyet yılı, yaş gibi herhangi bir sınır konmasını istemiyorum, dolayısıyla çalışmalarda bu yönde. Daha önce böyle bir çalışma yapmıştık zaten. O zaman faydalanmayan ya da faydalanamayanlar da faydalanmalı bence.
- Yani kontenjan sınırı da yok. İlitam buna benzer bir programdır. Orada bir sınırlama var. DGS ye girme zorunluluğu da dahil.
Remzi Bey: Ben başka bir öğretim programının ne yaptığıyla ilgilenmem. Benim amacım tüm mezunlarımızın bu haktan faydalanması, yani kontenjan sınırı olmayacak. DGS zorlaması da olmayacak.
Zaten böyle bir çalışma YÖK Başkanı tarafından televizyonlarda dahi duyuruldu. İçeriği belli olmamakla beraber bu sistemden bahsedildi. Ancak ben bu hususta açıköğretim haklarını kazanmaları için mücadele ediyorum. Zira tüm çalışmamaız ve hazırlığımız bunun üzerinedir.
- Bildiğiniz gibi bilgi kirliliği çok yoğun. Yani her kafadan bir ses çıkıyor. Özellikle bu hususta en yetkili isim sizsiniz. Bunu öğrencilerimize duyururken adınızı kullanmamızın mahsuru var mı?
Remzi Bey: Sayın Hocam, ben siyasetçi değilim. İnsanlara umut vermem. Yapacağımı söylediğim işin arkasındayım. Elbette adımı kullanabilirsiniz. Zaten bu yıl Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışma ortada(Bu hususta kendisi detaylı bilgi verdi. Bu çalışmalardan en önemlisi bu yılki Okul Öncesi Öğretmenliği programından Öğretmen Atama sayısı). Biz sadece mezunlarımızın ve öğretmenlerimizin haklarının peşindeyiz.
- Peki bir tarih verebilir misiniz?
Remzi Bey: Bunu söylemek yanlış olabilir ama ben gelecek eğitim döneminde bu programın açılacağına "kesin" gözüyle bakıyorum. Daha önceki bir kaç genel müdür yapacağım edeceğim demiş. Yapamamış. Bu konuda muzdarip mezunlarımız da var. Ben yapacağım dediğim hiçbirşeyi yarım bırakmadım. Tekrar hatırlatıyorum bu yılki çalışmalarımız net ortada.
- Hocam peki bu yılki öğretmen atama sayısı. Onun hakkında yorumunuz nedir?
Remzi Bey: Dürüst olmak gerekirse önümüzdeki yıllarda bu sayı bir daha tekrarlanmaz. Puanlarda bir daha 45 50 ye gerilemez. Atanmak istiyorlarsa 60 bile risktir artık.
----------------------------------------------------------------------
Tabiki görüşmenin içeriği bu kadar değil. Ancak sizinle ilgili kısımlar bunlar. Detaylar netleştikçe sizlere haber vermeye devam edeceğim.
ARKADAŞLAR BU HABERİ ÜYESİ OLDUĞUM DGS FORUMDAN ALDIM...GELİŞMELER GÜZEL ŞANSIMIZ YÜKSEK DİYORUM ARTIK BEN