duygusal gelişim ile ilgili bende etkinlik istiyorum yardımcı olursanız sevınırım
duygusal gelişim ile ilgili bende etkinlik istiyorum yardımcı olursanız sevınırım
ya daha yeni oyunlar yok mu acil oyun lazım bana program dersi için
Teşekkürler
“İnsanın ölümden korkar gibi görünmesi bir yanılsamadır. İnsan, aslında yokluktan, yokluğun getireceği sonsuz ayrılıktan özellikle de kendinden sonsuz ayrılmaktan korkar. Ölümse, hem ayıran hem birleştirendir. Ayrılmak için ölmek gerekir. Ama buluşmak için de ölmek gerekir. Ölüm gibi ikili bir yapısı olan başka bir durum yoktur. Bu yönüyle ölüm ikili, zıt bir duygu uyandırır insanda. Onu çekici kılan, cazip hale getiren, taçlandıran da budur.”
bana da BİLİŞSEL ALANIN ALGALADIKLARINI HATIRLAR kazanımıyla ilgili materyal etkinlik lazım hocccam
dil alanı ile ilgili oyun yazar mısınız. oyun albümü hazırlıyorum eksik kaldı
yöneticilerimizden Sevim Ergene ve LL_Meral ile üyelerimizden tatlı kız ve merve kirazcı'nın ekledikleri oyunlardan dil alanı ile ilgili olanları derledim. buyrun. güle güle kullanın..
OYUNUN ADI:ben kimim?
GELİŞİM ALANI:dil alanı
AMACI:sesleri ayırt edebilme
ARAÇ-GEREÇ:-
OYUNCU SAYISI:sınıf mevcudu
YAŞ GRUBU:4-5 yaş
OYUNUN OYNANDIĞI YER:sınıf salon
UYGULAMA:
Çocuklardan bir ebe olarak seçilir ve sınıfın önünde arkası dönük durur. Öğretmenin işaret ettiği öğrenci herhangi bir hayvan sesi taklit etmeye çalışır. Ebe bu sesi çıkaran arkadaşını tanırsa yer değiştirir. Hayvan sesi çıkaran çocuk ebe olur. Tanıyamazsa ebeliği sürer.
CANLI TELEFON
GELİŞİM ALANI:Bilişsel Alan ve Dil Gelişimi
AMACI:Türkçe’yi dil bilgisi kurallarına uygun olarak kullanabilme
ARAÇ GEREÇLER:-
OYUNCU SAYISIınıf Mevcudu
YAŞ GRUBU:5-6 yaş
OYUNUN OYNANDIĞI YERınıf Salon
UYGULAMA:
Çocuklar oyun alanında iki gruba ayrılırlar.Öğretmen her iki grubun başındaki öğrencilere bir cümle söyler.Öğretmenin başla komutu ile,ilk
sıradaki öğrenci yanındakine,o da kendi yanındakine duyduğu cümleyi söyler.Cümleyi en kısa sürede ve doğru söyleyerek bitiren grup oyunu kazanır.
OYUNUN ADI ORMANDA GEZERKEN
GELİŞİM ALANI:Bilişsel Alan ve Dil Alanı
AMACI:Verilen nesne,durum,olay,sayı yada sözcükleri hatırlayabilme
ARAÇ-GEREÇLER:-
OYUNCU SAYISI:8-10
YAŞ GRUBU:4-5 yaş
OYUNUN OYNANDIĞI YERınıf Salon
UYGULAMA:
Çocuklar halka şeklinde öğretmenin karşısına otururlar.Her öğrenci bir meyve ağacı olur.Şeftali, elma, kayısı v.b. Öğretmen bir hikaye anlatmaya başlar.Hikayenin içeriğinde ormanda gezerken karşısına çıkan ağaçlar vardır.Bu ağaçlar çocukların seçtikleri ağaçlardan olmalıdır.Çocuklar kendi seçtikleri ağacın adı geçtiğinde ormanda ayağa kalkar ve hemen oturur.Anlatım sırasında seçtiği ağacın adı geçtiğinde ayağa kalkamayan veya yanlış isimde ayağa kalkan çocuk oyundan çıkar.Oyuna çocukların ilgileri doğrultusunda devam edilir
OYUNUN ADI: Öt Kuşum Öt
YAŞ GRUBU: 5-6
GELİŞİM ALANI: Dil Alanı
Amaç ve Kazanımlar:
Amaç 1. Sesleri ayırt edebilme
Kazanımlar
1. Sesin kaynağını söyler.
Amaç 2. Konuşurken sesini doğru kullanabilme
Kazanımlar
3. Konuşurken sesinin tonunu işitilebilir biçimde ayarlar.
UYGULAMA
Isındırıcı Oyun(Ne Sesi?): Oyun için sandalyelere oturulur. Çocuklar gözlerini kapatırlar. Bu sırada çocuklara çeşitli sesler dinletilir. (anahtar sesi, alkış, kapı çalma, cama vurma yada hayvan sesleri) bu seslerin neye ait olduğu tahmin etmelerin istenir. Sesler hızlı yavaş, ince-kalın vb. şekillerde çıkarılarak oyun zenginleştirilir.
Esas Oyun: (Öt Kuşum Öt):Çocukların halka olmaları istenir ve öt kuşum öt oyununa geçilir. Bir ebe seçilir. Ebenin gözleri mendille bağlanır. Öğretmenin işaret ettiği bir çocuk kalkar, ebenin yanına gelir. Öğretmen çocuk geldiğinde öt kuşum öt diyerek ses çıkarmasını sağlar. Ebe çocuğu sesinden tanırsa, ebelikten kurtulur, soran çocuk ebe olur. Ebe bilemezse, ebeliği sürer.
Dinlendirici Oyun(Maske Tak): Çocukların öt kuşum öt oyunundan sonra yine daire şeklinde kalmaları istenir. Öğretmen değişik hayvan maskeleri getirip dairenin ortasına koyar. İsteyen çocuklar ikişer ikişer gelerek istedikleri bir hayvan maskesini takarlar. Yüzleri birbirine dönük olarak taktıkları maskedeki hayvanın sesini taklit ederler. Oyun bu şekilde çocukların isteğine göre sürdürülür.
OYUNUN ADI: Hangisi Yok
YAŞ GRUBU: 5-6
GELİŞİM ALANI: Dil- Bilişel Alan
Dil Alanı
Amaç ve Kazanımlar:
Amaç 8. Görsel materyalleri okuyabilme
Kazanımlar
1. Görsel materyalleri inceler.
Bilişsel Alan
Amaç 3. Dikkatini toplayabilme
Kazanımlar
2. Dikkatini nesne /durum / olay üzerinde yoğunlaştırır.
Amaç 4. Algıladıklarını hatırlayabilme
Kazanımlar
8. Nesnelerin içinden eksilen ya da eklenen bir nesneyi söyler.
UYGULAMA
Isındırıcı Oyun(Yüzük Kimde?): Öğretmen uzun bir ipe yüzük geçirerek bağlar. İp daire şeklinde açılır. Çocuklarda ipin etrafında daire olurlar ve ipi tutarlar. Yüzük bir çocuğun elinin altında olur. Bir çocuk ebe seçilir ve dairenin ortasına geçer. Çocuklar yüzüğü ebeye fark ettirmeden elden ele gezdirirler. Bazen de elinde yüzük olmayan çocuk ebeyi şaşırtmak için yanındakine veriyormuş gibi yapar. Ebe kimde olduğunu tahmin ettiğinde durun der ve tahmin ettiği kişinin elini açar bildiyse ebe değişir.
Esas Oyun (Hanisi Yok): Seçilen bazı nesneler alan içinde ortaya konur. Çocukların nesnelere iyice bakmaları ve nelerin olduğunu akılda tutmalarını ister. Öğrencilerden biri ebe seçilerek gözlerini kapatması istenir ve bir nesne saklanır. Çocuğa gözlerini açması söylenir.. Nesnelerden hangisinin saklandığını tahmin etmesi istenir. Bilirse başka ebe seçilir. Bilemezse ipucu verilir. Nesnelerin içinden son olarak bardak saklanır ve dinlendirici oyuna geçilir.
Dinlendirici Oyun (Hangi Bardağın Altında?): Öğretmen 3 bardağı masanın üzerine kapalı bir şekilde koyar. Bardaklardan birbirinin altına bir nesne koyar ve istekli bir çocuk oyunu oynamak için gelir. Öğreten çocuk geldiğinde bardakların yerlerini değiştirir ve altında nesne olan bardağı bulmasını ister. Çocuk doğru bardağı açarsa alkışlanır.
OYUNUN ADI: Kendinde Değişiklik Yap
YAŞ GRUBU: 5-6
GELİŞİM ALANI: Bilişel - Dil Alanı
Dil Alanı
Amaç ve Kazanımlar:
Amaç 4. Kendini sözel olarak ifade edebilme
Kazanım
7. Duygu, düşünce ve hayallerini yaratıcı yollarla açıklar.
Amaç 5. Dinlediklerini çeşitli yollarla ifade edebilme
Kazanım
5. Dinlediklerini resim, müzik, drama, şiir, öykü vb. yollarla sergiler.
Bilişşel Alan
Amaç ve Kazanımlar:
Amaç 3. Dikkatini toplayabilme
Kazanımlar
1. Dikkat edilmesi gereken nesneyi / durumu / olayı fark eder.
3. Dikkat edilmesi gereken nesneyi / durumu / olayı söyler.
UYGULAMA
Isındırıcı Çalışma (Aynı- Farklı): Çocuklar yüzleri birbirine dönük olacak şekilde iki grup olarak oyun alanında dururlar. Öğretmen yaptığı hareketi yapmalarını onlarında yapmalarını ister. Öğretmen elini dizine dokunur. Daha sonra yaptığı hareketin tersini yapmalarını ister. Elini havaya kaldırdığında aşağı indirmeleri zıpladığında çömelmeleri gibi…
Esas Oyun ( Kendinde Değişiklik Yap): Çocuklar ikişerli eş olurlar. Yönerge şu şekilde verilir; ‘’Birbirinize bakın, inceleyin. Dış görünüşünüze dikkat edin. Şimdi herkes birbirine sırtını dönsün ve kendinde (saçında, yüz ifadesinde, kıyafetinde) değişiklik yapsın. Tekrar yüz yüze dönün. Şimdi arkadaşınızdaki değişikliği bulup sizde aynı şekli almaya çalışın’’
Her seferinde çocuklardan yalnızca biri kendi üzerinde değişiklik yapabilir ve diğeri değişikliği bulmaya çalışır.
Dinlendirici Oyun (aynaya Bakıyoruz): Öğretmen çocukların gözlerini kapatarak söylediklerini hayal etmelerini ister. ‘’ Bugün sınıfa girdiğimizde büyük bi ayna olduğunu fark ettiniz. Diğer arkadaşlarınızda geldi. Ayna karşısında geçtiniz. Kendinizi ve arkadaşınızı inceliyorsunuz. Aranızdaki farklara ve benzerliklere dikkat ediyorsunuz’’ denilerek anlatılanı düşünmeleri için bir süre beklenir ve gözlerini açmaları istenir. Ne hissettiklerini yüz ifadesiyle anlatmaları istenir.
OYUNUN ADI: Doğru Sırala
YAŞ GRUBU: 5-6
GELİŞİM ALANI: Dil- Bilişsel Alan
Amaç ve Kazanımlar
Dil Alanı
Amaç 8. Görsel materyalleri okuyabilme
Kazanım
1. Görsel materyalleri inceler.
Bilişsel Alan
Amaç 7. Nesne, durum ya da olayları çeşitli özelliklerine göre sıralayabilme
Kazanım
2. Sıralanmış nesne grubu içinde nesnenin yerini gösterir.
Amaç 13. Bir örüntüdeki ilişkiyi kavrayabilme
Kazanım
5. Nesnelerle özgün bir örüntü oluşturur.
UYGULAMA
Isındırıcı Oyun( Tren): Çocuklar arka arkaya sıra olurlar ve birbirlerine tutunarak tren oluştururular. En öndeki çocuk lokomotif olur ve diğerleri de vagon olurlar. Lokomotif olan hangi yöne giderlerse vagonlarda aynı yöne giderler. Çocuklar treni oluşturduktan sonra öğretmen yönergelerle çocukları yönlendirir. İlk önce düz bir yolda ağır ağır ilerliyor trenimiz . ilerde bir yokuş var, biraz zorlandık. Tırmanıyoruz, tırmanıyoruz.. şimdide yokuştan inmeye başladık, gittikçe hızlanıyoruz. Hızlı.. hızlı.. daha hızlı İlerde büyük bir viraj var. Buradan da yavaşça dönelim. Durağa yaklaştık, biraz yavaşlayalım, duralım. Yolcuları aldık devam edelim hızlanalım. Kömürümüz az kaldı, yavaşlayalım yavaşlayalım. Kömürümüz bitti, duralım…
Esas Oyun (Doğru Sırala): Bütün çocuklar yerlerinde otururlar. Öğretmen bunlardan 4 kişiyi çağırarak yüzleri arkadaşlarına dönük olarak tutar ve hepsine taşıt isimleri verir. (tren, araba, gemi, uçak, bisiklet…) Bundan sonra oturanlar gözlerini kaparlar. Öğretmen taşıt olan çocukların yerlerini değiştirir. Bundan sonra herkes bakar. Kimlerin yer değiştirdiğini tahmin etmelerini ister. İstekli olan çocuklar arkadaşlarını yer ve isimlerine göre tekrar dizeler.
Dinlendirici(Resmi Bil): Çocuklar uygun bir şekilde otururlar. Öğretmen daha önceden üzerinde taşıt resimlerinin olduğu kartlar hazırlamıştır. Bunlara çocukların boyunlarına takabilmesi için ip geçirmiştir. İstekli olan bir çocuk seçilir ve kart seçilen çocuğuna resimli tarafı sırtına gelecek şekilde takılır. Çocuk sınıfın ortasında yavaş yavaş dönerek arkadaşlarına bakar. Karttaki resmi gören çocuklar hareketleriyle hangi taşıt olduğunu anlatmaya çalışırlar. Bilen çocuk yerine geçer. Oyun bu şekilde devam eder.
OYUNUN ADI:RENKLERİ TOPLAR
GELİŞİM ALANI:Bilişsel Alan ve Dil Alanı
AMACI:Verilen nesne,olay yada varlıkları çeşitli özelliklerine göre eşleştirebilme
Kaynak: Bydigi Forum https://www.bydigi.net/cocuk/267739-b...ml#post1971524
ARAÇ GEREÇLER: Değişik renklerde daire biçiminde kartonlar
OYUNCU SAYISI:8-10
YAŞ GRUBU:4-5
OYUNUN OYNANDIĞI YER:Sınıf Salon
UYGULAMA:
Öğretmen sınıfı iki grubu ayırır. Her grup bir renk seçer.Seçilen renklerde ve eşit sayıda daireler hazırlanır.Çocuklar sınıftan çıkarıldıktan sonra daireler sınıf içinde saklanır.Çocuklar sınıfa girdikten sonra her grup kendi grubunun rengindeki daireleri aramayı başlar.İki dakika içinde hangi grup daha fazla daire toplarsa oyunu o grup kazanmış olur.
OYUNUN ADI:ORMANDAKİ HAYVANLAR
GELİŞİM ALANI:Bilişsel Alan ve Dil Alanı
AMACI:Ses ayırt edebilme
ARAÇ GEREÇLER:-
OYUNCU SAYISI:Sınıf mevcudu
YAŞ GRUBU:4-5 yaş
OYUNUN OYNANDIĞI YER:Sınıf salon
UYGULAMA:
Çocuklar arasından bir ebe seçilir.Ebe sınıfın önünden durur ve aşağıdaki sözleri söyler.
-“Ne yapalım,ne yapalım?
Siz söyleyin biz yapalım”
Çocuklar “Ebe yapsın biz yapalım” derler.
Ebe bir hayvan taklidi yapar.Tüm sınıf aynı hayvan sesini çıkartır.
OYUNUN ADI:ORMANDA GEZERKEN
GELİŞİM ALANI:Bilişsel Alan ve Dil Alanı
AMACI:Verilen nesne,durum,olay,sayı yada sözcükleri hatırlayabilme
ARAÇ-GEREÇLER:-
OYUNCU SAYISI:8-10
YAŞ GRUBU:4-5 yaş
OYUNUN OYNANDIĞI YER:Sınıf Salon
UYGULAMA:
Çocuklar halka şeklinde öğretmenin karşısına otururlar.Her öğrenci bir meyve ağacı olur.Şeftali, elma, kayısı v.b. Öğretmen bir hikaye anlatmaya başlar.Hikayenin içeriğinde ormanda gezerken karşısına çıkan ağaçlar vardır.Bu ağaçlar çocukların seçtikleri ağaçlardan olmalıdır.Çocuklar kendi seçtikleri ağacın adı geçtiğinde ormanda ayağa kalkar ve hemen oturur.Anlatım sırasında seçtiği ağacın adı geçtiğinde ayağa kalkamayan veya yanlış isimde ayağa kalkan çocuk oyundan çıkar.Oyuna çocukların ilgileri doğrultusunda devam edilir
OYUNUN ADI:KÜLAH GİYME
GELİŞİM ALANI:Bilişsel Alan ve Dilsel Alan
AMACIili etkili bir şekilde kullanabilme
ARAÇ-GEREÇLER:-
OYUNCU SAYISI:Belirtilmemiş
YAŞ GRUBU:5-6 yaş
OYUNUN OYNANDIĞI YER:Sınıf-Salon
UYGULAMA:
Çocuklar ikişer eş olarak yan yana otururlar.Aralarından bir ebe seçilir.Ebe bir çocuğa sorar. “Elimde bir külah var,bu külahı kim giyer” der.
Soru soran çocuğun yanındaki eşi cevap verir. “Elif giyemez , giyse giyse Mert giyer.” Diyerek başka bir arkadaşının ismini söyler.Mert cevap veremez onun yerine yanındaki eşi cevap verir. “Mert giyemez .giyse giyse Merve giyer” der.Şaşıran eş ve arkadaşı oyun dışı kalır.Oyun bu şekilde devam eder.
OYUNUN ADI:ORGANLARIMIZ
GELİŞİM ALANI:Bilişsel Alan ve Dil Alanı
AMACIözlem yapabilme
ARAÇ GEREÇLER:-
OYUNCU SAYISI:Sınıf mevcudu
YAŞ GRUBU:4-5 yaş
OYUNUN OYNANDIĞI YER:Sınıf Salon
UYGULAMA:
Yere bir çocuk sırtüstü yatırılır.Diğer çocuklarda yerde yatan çocuğun çevresinde yer alırlar.Öğretmen çocuklara yönergeler vererek onları yönlendirir.Örneğin; “Aslı sen Berk’in bacaklarını göster” der.Ve oyunun sonunda bütün organlar söylenmiş olur
Rabbim...
Benliğimin gururundan uzak eyle beni...
AMIN...
sevgili arkadaşlar ben bir anneyim kızım Anadolu çocuk gelişimi 3 sınıf öğrencisi oyun ve oyuncak yapımı etkinlik yapımında çok zorlanıyoruz bize yadımcı olacak veya fikir verecek ve danışacak birilerine ihtiyacımız var çünkü bazen kızım pes ediyor hocalarımız varsa lütfen bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
dokunma etkinliği yapmamız gerekiyor ama ne yapacağımızı bulamadık yardımcı olursanız sevinirim nasıl yapıldığını görsel görmem lazım