Oyunu hazırlarken kullanacağımız malzemeler
Fon kartonu, ip, mesleklerle ilgili resimler içeren kartlar, pet şişe, boncuk, çeşitli bakliyatlar
Oyun için gerekli kartları nasıl hazırlayacağız?
Renkli fon kartonuna oklar çizilir ve kesilir. Bu okların iki ucu delgeçle delinir ve oklar bu delinmiş yerlerden birbirine ip ile bağlanır. Bu oklar ile 4 farklı yol yapılır. Her yolun başına pet şişeler ile oluşturulan farklı farklı ses çıkaran marakaslar koyulur. Bu yolun diğer ucuna ise meslekler kartlarından 4 tanesi yolun sonuna yerleştirilir. Marakasların dış yüzeyide yeşil, sarı, mavi ve kırmızı grafon ile kaplanır.
Haydi Oyunumuzu Oynayalım
Oyun meslekler şarkısı açılarak başlar. Çocuk oyuna yolun başındaki marakası eline alarak yolun sonuna kadar sallayarak taşımasıyla başltılır. Yolun sonuna meslekler kartı ters şekilde koyulur ve arkasındaki bilmece çocuğa sorulur. Bilmeceye cevap veren çocuk kartın ön yüzünü çevirerek doğru veya yanlış olduğunu öğrenir.
Çocuklar bir labirentte gider gibi renkli oklar arasında müzik eşliğinde yavaş yavaş ilerler. Bilmece kartına ulaştığında, marakasıyla ses çıkarır ve kendisine ne sorulacağını merak eder. Bilmeceyi dinler ve bilmecedeki mesleği düşünerek bulmaya çalışır. Çocuk doğru mesleği bulduktan sonra sıra diğer çocuğa geçiyor ve oyun bu şekilde devam ediyor. Çocuklar oyuna ilk önce marakas rengini seçerek başlıyorlar, daha sonra da hangi yoldan gideceklerine karar veriyorlar. Bilmeceyi çözdükten sonra da mutlu oluyorlar:=)
Yolunu Bul Oyunu Çocuklara Ne Kazandırabilir?
Çocuklara seçim hakkı sunar ve kendi seçimiyle ilerlemesine izin verir.
Çocuklar kendi kararlarını uyguladıkları için oyun oynarken kendilerini özgür hissederler.
Oyunda renkli oklar arasından geçerken müzik eşliğinde dans ederek rahatlarlar ve eğlenirler.
Bilmecelerde gizli olan meslekleri tahmin ederken düşünme becerileri gelişir. Basit düzeyde de olsa, problem çözme becerileri gelişir.
Bu oyun grup oyunu haline getirildiğinde grup içinde iletişim becerilerini de geliştirir.