Resimleriyle olduğu kadar trajik yaşamıyla da izler bırakan ressam Fikret Mualla20 Temmuz 1967’de Fransa’da öldü ve Paris Kimsesizler Mezarlığı’na gömüldü.

1903’te İstanbul’da doğan Fikret Mualla Saint Josph ve Galatasaray liselerinde okuduktan sonra mühendislik öğrenimi için gittiği Almanya’da resme yöneldi yapıtları çeşitli Alman dergilerinde yayımlandı.

1930’da Türkiye’ye dönen Fikret Mualla Galatasaray Lisesi ve Ayvalık Ortaokulu’nda resim öğretmenliği yaptı; İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenen Lüküs Hayat Deli Dolu Saz Caz gibi operetlerin kostümlerini çizdi. Yeni Adam dergisi için desenler hazırlayan sanatçı Nazım Hikmet’in Varan 3 adlı şiir kitabını da resimledi.

1936’da bir süre Bakırköy Akıl Hastanesi’nde tedavi gören sanatçı daha sonra ağabeyi Dino’nun önerisiyle New York Dünya Sergisi’ndeki Türk Pavyonu’nda sergilenmek üzere 30 kadar İstanbul manzarası yaptı.

1939’da Ses dergisi için çizdiği desenlerden bazıları müstehcen bulununca hakkında dava açıldı davadan beraat ettikten sonra Paris’e yerleşti. Savaş yıllarının bunalımı yurt özlemi alkol tutkusu ve büyük bir sorun halinde yaşadığı polis fobisi nedeniyle birkaç kez daha tedavi altına alınan sanatçı 1954’te Paris’te ilk kişisel sergisini açtı bunu bir yıl sonra ikinci sergi izledi.

Çeşitli sanatseverlerin korumasıyla yaşamını sürdüren Fikret Mualla’nın 1950’lerin sonunda tanıştığı Madam Angles 1962’de felç olan sanatçının bakımını sonuna dek üstlendi.

Yapıtlarında renkçi ve dışavurumcu tutumla fovizmin sentezine ulaşan ressam Paris’in sokaklarını kahvelerini ve eğlence yerlerini guvaş yağlıboya suluboya ile resme aktardı.

Resmin temel sorunlarıyla ve akımlarla bilinçli olarak ilgilenmeyen sanatçı iç dünyasının etkisiyle lirik bir anlatım geliştirmişti. Fikret Mualla’nın kemikleri 1974’te yurda getirilerek Karacaahmet Mezarlığı’na gömüldü.

Paris’te açık artırmaya çıkarılan resimleri devletçe satın alınarak Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde bir Fikret Mualla Salonu oluşturuldu.

.ALINTIDIR.