Aerobik Yapar mısınız?
Aerobikle ilgili en yaygın yanlış, spor salonlarında, para ödenerek ve hoca eşliğinde yapılması gerekliliğidir. Oysa aerobik kendi başınıza yapabileceğiniz bir spordur.
Aerobik egzersizler, her zaman her yerde yapılabilecek, çoğunlukla özel bir kıyafet istemeyen, kolay ve ucuz etkinliklerdir. Egzersiz esnasında kullanılan kasların oksijen ve besin ihtiyacını, akciğerlerin, kalp ve dolaşım sisteminin sağladığı miktarı geçmediği bedensel çalışmalara aerobik egzersiz denir.
Egzersiz sırasında yanınızdaki arkadaşınızla rahatça sohbet edebilmeli, telefonla arayanlara cevap verebilmelisiniz. Eğer nefes nefese kalıyorsanız, soluk alıp vermekte zorlanıyorsanız, hücrelerin ihtiyacı olan oksijeni sağlayamıyorsunuz demektir. Aerobik egzersizler, oksijeni yeterince soluyup akciğerlerinize doldurarak, dolaşım sistemiyle vücudunuza yeterli oksijeni pompalayıp hücrelerinize bol bol oksijen sağlayarak yaptığınız düzenli ve ılımlı aktivitelerdir. Hücreleriniz oksijensiz kaldığında zararlı serbest radikalleri daha fazla üretir. Yürümek, bisiklete binmek, teniz oynamak veya dans etmek, aerobik egzersizlerdir.
Temel prensip egzersiz süresince hiçbir zaman nefes nefese kalmamanız ve oksijen açlığı çekmemenizdir. Egzersiz yaptığınız sürece rahatlıkla konuşabiliyor, nefes nefese kalmıyorsanız, yaptığınız egzersizin doğru olduğundan kuşkuya düşmeyin.
Yürümek, bisiklete binmek, ip atlamak, hafif süratle koşmak, yüzmek, tenis ve golf oynamak, kayak yapmak, başlıca aerobik egzersizleridir. Çok yorucu ve ağır egzersizlerden kaçınmalısınız.
Özellikle orta ve ileri yaşlardaysanız kilo kontrolünüzü sağlamak, kilo vermek ve formunuzu geliştirmek için yorucu egzersizler yerine aerobik egzersizleri tercih edin. Önemli olan egzersizi ne kadar yoğun ve ağır yaptığınız değil, ne kadar düzenli, hangi sıklıkta ve ne kadar süreyle yaptığınızdır. Egzersiz yapma süreniz uzadıkça, daha çok yağ yakar, daha sıkı ve güçlü hale gelir, kendinizi daha iyi hissedersiniz.
Egzersiz süresince ağzınızdan değil, burnunuzdan nefes alın.
Egzersiz sırasında ve sonrasında yeterince su için. En iyisi, egzersiz süresince 15-20 dakikada bir, bir bardak su içmektir.
Egzersiz ısınma hareketleri ile başlamalı ve soğuma hareketleri ile bitirilmelidir.
Egzersizden hemen sonra asla sauna veya buhar banyosuna girmeyin.
Hipertansiyonunuz varsa, sürekli ilaç kullanıyorsanız, şeker hastalığınız varsa, aşırı kilolu veya romatizmal bir hastalığa sahipseniz, egzersize başlamadan önce mutlaka doktora danışınız.
Egzersiz yaptığınız ortamın ısısına, hava temizliğine özen gösteriniz.
Uzun süreli açlığı takiben, ağır bir yemekten sonra ve uykudan hemen önce egzersiz yapmayınız.
.ALINTIDIR.