Ağız Kokusunun Nedenleri ve Ağız Kokusu Tedavisi
Diş hekimliğinde ağızda oluşan çirkin kokuya “halitosis” denir. Ağız kokusu hastalığını tanımlamak zordur. Ağız kokusu önemli hastalık habercisi de olabilir. Ağız kokusu sosyo-psikolojik problemlere sebep olur. Hatta ağız kokusunun sebep olduğu sosyal problemler biyolojik problemlerden daha fazladır.
Ağız kokusunu iki kısımda incelemek gereklidir.
1. Fizyolojik Ağız Kokusu:
Sağlıklı bir bireyde sabah uyandığında gerek sindirim kanalında biriken gazlar gerek beslenme sonrası gerekse dilde üreyen bakteriler sebebiyle ağzı kokusu oluşabilir. Beslenme sonrasında da ağızda değil nefeste çirkin bir koku oluşabilir. Örneğin; sarımsak yendiğinde… Bu tip ağız kokuları fizyolojik ağız kokularıdır. Dil sırtını fırçalamak, ağız gargarası kullanmak veya sakız çiğnemek bu tip ağız kokusu olanlar için çözüm olabilir.
2. Patolojik Ağız Kokusu:
Bu tip ağız kokusu 3 kategoriye ayrılır;
Tip-1: Ağız kokusunu hasta kendi tespit eder. Bu tip hastaların yaklaşık %24’ü diş hekimine müracaat eder.
Tip-2: Ağız kokusunu hastanın kendi değil yakınları tespit eder. Bu tip hastaların %50’si diş hekimine müracaat eder.
Tip-3: Ağız kokusu, hastanın kendi veya yakınları tarafında tespiti değil, tahminidir. Bu tip hastaların büyük bir çoğunluğu diş hekimine müracaat eder.
Ağız Kokusu Nedenleri:
Ağız kokusu,
Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda;
Şeker hastalığı
Böbrek yetmezliği
Karaciğer yetmezliği
Metabolizma bozukluklarında
Açlık çekenlerde
Oruç tutanlarda
Diyet yapanlarda oluşabilir.
Ağız kokusu ayrıca;
Düzenli ağız bakımı yapıldığında, dişlerin arasında biriken yemek artıklarına bağlı olarak; dilde biriken yemek artıklarında; derin dişeti ceplerine yeterli temizlik yapılamaması sonucunda; dişetlerinde biriken yemek artıklarına bağlı olarak ve sarımsak, soğan vb. çirkin kokuya sahip yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda da oluşur.
Çürük dişler, taşkın, komşu diş ile kontağı olmayan dolgulardan, anormal diş temasından, diş morfolojisi kaybından kaynaklı biriken yemek artıkları, uyumsuz ve kötü kullanılan protezler, ağız içindeki tümörler, sigara kullanımı ve özellikle çocuklarda görülen bağırsak parazitleri de ağız kokusuna neden olur.
Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır:
Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Diş ve diş eti hastalıkları önemli ölçüde kötü koku yapar. Bu nedenle diş hekiminizin önerilerini dinleyip mutlaka diş sağlığı ve bakımına önem vermelisiniz. Günde iki kez florürlü bir diş macunu ile dişler ve dil fırçalanmalıdır. Günde en az bir defa diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebilirsiniz. Özellikle diş gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.
Ağız içindeki eskimiş köprü ve diş protezleri zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Bu durumlarda yenilenmesi gerekenleri değiştirmeli, eksik olan dişlerin yerleri için gerekli tedavileri yaptırmalısınız. Ağız kokusu ile mücadelede dişler ve diş sağlığı ilk aşamadır.
Sigara içmek ağız kokusuna da neden olur. Ayrıca diğer bir ağız kokusu nedeni olan diş eti hastalıklarına da zemin hazırlar.
Diş ve dişetlerinize yapılan müdahaleye rağmen halan ağız kokusu devam ediyor ise diğer sebepler araştırılmalıdır.
Ağız ve diş sağlığı konusunda daha detaylı bilgiler için Anasayfa - İmplant ve Zirkonyum Diş Fiyatları | Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi | Diş Hekimi Randevu adresini ziyaret edebilirsiniz.
.alıntıdır.