Dr. Çürük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KETEM'in 2010 yılında hizmete girdiğini, merkezin açıldığı günden bu yana binlerce vatandaşın sigarayı bırakmak için müracaat ettiğini söyledi.
Sigaranın insan sağlığına sayısız zararının bulunduğuna işaret eden Dr. Çürük, sigara kullanım yaşının da düştüğüne dikkati çekti.
Dr. Çürük, tütünle mücadele yasasının çıkması ile birlikte gençlerin sigaraya başlamamasının amaçlandığını belirterek, ''Anne ve babaların sigarayı bırakmasının gençlere örnek teşkil ediyor. Basında bu konuda önemli bir rol oynuyor. Gerek reklamlarda, gerekse de haberlerde gençlerin etkilendiğini görüyoruz. Sırf çocuklara örnek olmak adına hastanemize sigarayı bırakmak için müracaat eden aileler var. Sigarayı içen kadar yanında dumanına maruz kalanlar da zarar görüyor. İçenler kadar pasif içiciler de etkileniyor.'' uyarısında bulundu.
Dr. Dilek Çürük, Akciğer kanserinin yüzde 90 nedeninin sigara kullanımından kaynaklandığını belirterek, ''Sigara bütün organlardakanserriskini arttırırken, hamile bayanlarda düşük ve bebek gelişiminde geriliğe neden oluyor'' dedi.
-''Sigarayı bırakanların sayısında artış var''
Dr. Dilek Çürük, toplumun sigara konusunda daha da bilinçlendiğini, her geçen gün sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların sayısında artışın olduğuna da dikkati çekti.
Dr. Çürük, sigarayı bırakmak için kendilerine gelen hastaların tedavilerinde, ilk 6 ayı sigarayı bırakma denemesi, 6 aydan bir seneye ulaşan süreyi sigarayı bırakmayı sürdürme, bir seneden sonra ise sigarayı bıraktı olarak kabul ettiklerini söyledi.
Sağlık Bakanlığının da sigarayı bırakmak isteyenlere destek verdiğine de vurgu yapan Dr. Çürük, bakanlığın sigarayı bırakmayı düşünenler için deilaçgönderdiğini ifade etti.
Kendilerine sigarayı bırakmak için son altı ayda başvuranların sayısında artış olduğuna da dikkati çeken Dr. Çürük, ''Sigarayı bırakmak için hazırlanan 6 aylık ve 1 yıllık programa katılıp ve bu süreyi tamamlayan hastalarımıza sertifika veriyoruz. Hastanemize başvuranlar arasında 60 kişi sigarayı tamamen bıraktı. Hastanemiz açıldığından bu yana yaklaşık 500 kişiye ilaç verdik. Bu hastalarımıza da 6 ay sonunda sertifikalarını vereceğiz'' diye konuştu.
-''İstekli olanlar daha çabuk sigarayı bırakıyor''
Sigarayı bırakmak için başvuranlardan yüzde 60 oranında bir başarı sağlandığını da anlatan Dr. Çürük, sözlerine şöyle sürdürdü:
''Hastanemizi, sigarayı bırakanlardan ibaret düşünmemek gerek. Çünkü verilen bilgiler katlanarak diğer kişilere de ulaşıyor. Sigarayı bırakmak için gelenler ailesine ve çevresine de, bizim verdiğimiz bilgileri aktarıyor. Sigarayı bırakmak için gelen hastaların sayısının ilerleyen dönemlerde daha da artacağını umuyorum.
Buraya gelenlere sigaranın nasıl bırakılacağı konusunda bilgiler veriyoruz. Sigara bırakmadaki aşamalara nasıl yönlenmeleri gerektiğini anlatıyoruz. Kararlılıklarını ölçmeye, hastanemize istekli geldiklerini benimsetmeye, istekli olan hastalara da daha çok yardımcı olmaya çalışıyoruz. Daha sonraki aşamada ise ilaç tedavisi uyguluyoruz. Sigara bıraktıktan sonra atak yapabilen birhastalıkolduğu için hastalarımızla daha çok ilgileniyoruz. Eğer hasta ileri ki dönemlerde atak geçirirse, bunu nasıl engellenmesi gerektiğini de ilk başta anlatıyoruz. Sonra tedavisine başlıyoruz. Tedavi süresince sık aralıklarla kontrole çağırıyoruz.''
Sigarayı bırakmaktan dolayı ağız yaraları ve ağızda döküntülerin ortaya çıktığına da dikkati çeken Dr. Çürük, ''Özellikler 30-40 sene sigara içenlerde bu rahatsızlıklar meydana geliyor. Bu tür sıkıntılarda da yardımcı oluyoruz. Bu tür rahatsızlıkları olanlar, yeniden sigaraya başlamak istiyor. Bizde ilaç tedavisi ile hastaları tekrar sigaraya başlatmamak için destek oluyoruz'' dedi.