Çocuğun fizyolojik veya psikolojik birçok nedenden dolayı uyku esnasında veya uyanıkken idrarını tutamaması alt ıslatmaya sebep olur.
Bu durum aile tarafından 5 yaşına kadar olağan karşılanabilir. Ancak 5 yaşından sonra patolojik bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Altını ıslatan çocukların büyük bir bölümünün fizyolojik sorunları vardır. Özellikle uyku derinliği fazla olan çocuklarda görülme ihtimali daha yüksektir. Bunun yanı sıra kas kontrolünün gecikmesi, böbrekte oluşan sorunlar, genetik yatkınlık, zihinsel gelişimdeki gerilik gibi birçok sebebe dayanmaktadır. Ailenin çocuğa tuvalet eğitimini vermesi sırasında görülen aşırı gevşek veya baskıcı tutumu en başta görülen psikolojik nedenler arasındadır. Yine aile içerisinde yaşanan huzursuzluklar, kardeş kıskançlığı, anne veya babanın kaybı da alt ıslatmaya sebep olabilir.
Aile, çocuğa nasıl davranmalı?
Çocuğunuzda böyle bir sorun fark ettiğinizde öncelikle yapmanız gereken şey, konuyla ilgili bir uzmandan yardım almanızdır. 'Nasıl olsa büyüyünce geçer' mantığıyla düşünmek sorunun çözümünü geciktirir. Çocuğa karşı sakin ve sabırla yaklaşın. Çocuğu aşağılamak, suçlamak yerine bu davranışın sebeplerini araştırın. Problem çözmeye yönelik tavırlar sergileyin. Aksi takdirde çocukta özgüven problemi oluşacak ve çocuk toplum içerisinde de kendini yetersiz hissedecektir. Oysaki duygularını paylaşmaya yönelik hoşgörülü bir tutum çocuğun korku ve kaygılarını azaltmada etkili olacaktır.
Akşam sıvı alımını azaltın
Çocukla birlikte bir çizelge tutarak kuru kaldığı gecelere beraber yıldız atın. Böylece çocuğunuzu olumlu yönde motive etmiş olursunuz.
Çocuğunuzu stres oluşturacak faktörlerden uzak tutmaya çalışın. Özellikle yatma saatinden önce çocuğa rahatlatıcı etkinlikler yaptırın.
Akşam yatma saatinden önce çocuğun sıvı alımını azaltın. Böylece tuvalete gitme ihtiyacı azalacaktır.
Basit görevler vererek çocuğun da sabah temizliğine katılımını sağlayın.
ZAMAN