Ameliyata girecek olan hastaların birçoğu operasyon kadar anesteziden de çekinir. Bazı hastalar 'uyuyup da uyanamamaktan' korkar.
Ameliyat öncesinde pek çok hastanın en çok merak ettiği konu anestezi işlemidir. Anestezinin nasıl uygulanacağı, hangi ilaçların kullanılacağı, ameliyat sonrasında nelerin yaşanacağı hastaların zihinlerini kurcalayan soruların başında yer alır.
Bazı önemli ameliyatlarda cerrahtan çok anestezi uzmanının maharetinin ön plana çıkması, anestezi uygulamasını her zaman merak edilir kılmıştır. Kadıköy Şifa Tıp Merkezi Ataşehir'den Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Haluk Karpat, anestezi ile ilgili en çok merak edilen 4 soruyu cevapladı.
Anestezı nedır ve Lokal anestezİ nedİr?
Kelime anlamı ile anestezi "duyarsızlık, hissizlik" demektir. Lokal anestezide ise belirli bir bölgede, bilinç kaybı olmaksızın, duyunun kalkması söz konusudur.
Genel anestezı nedır?
Genel anestezi, hayati fonksiyonlarda bir değişiklik olmadan, geçici bilinç kaybı ve reflekslerde azalma olarak tanımlanır. Genel anestezinin başarı ile kullanıldığı ilk ameliyat 16 Ekim 1846'da yapılmıştır. Eter, azot protoksit ve kloroform, sırasıyla kullanılmaya başlanmış, günümüzde çok daha modern ve nontoksik (zehirli olmayan) maddeler kullanılmaktadır.
Amelıyat öncesı hazirliklar nasil yapilmali?
Hastaya, anestezi yöntemi hakkında bilgi verilir, korku ve endişesi giderilir. Hastada ameliyat öncesi dönemde pek çok nedenden dolayı (iş gücü, zaman kaybı, belirsizlikler vb.) gerilim olabilir. Anksiyete/gerilim, anestezistin uygun konuşması ve ilaçlarla birlikte giderilir.
Amelıyattan sonra neler yaşanir?
Operasyon bitiminde hasta, anestezistin gözetiminde, şuuru tam açılana dek uyanma odasında bekletilir. Ağrısının durumu kontrol edilir. Gerekirse ek ağrı kesici uygulanır. Günümüzde kullanılan konforlu anestezik maddeler ve son teknoloji anestezi makineleri sayesinde hastalar operasyondan sonra günlük yaşantılarına daha kısa sürede dönebilmektedirler. MUSTAFA AYDIN İSTANBUL ZAMAN