Yaz aylarında en sık karşılaştığımız ve en tatsız olaylardan birisi de arı sokmasıdır. En tatlı besin kaynağını üreten arı, bazen kâbusumuz olabilir.
Medical Park Göztepe Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Furuncuoğlu, arı soktuğunda ilk önce yapılması gerekenin iğnenin çıkartılması olduğunu söyledi. Furuncuoğlu, iğnenin derinde olması durumunda cımbızla da çekilebileceğini, ancak mutlaka yara yerinin sabunlu suyla temizlenerek, buz uygulanması gerektiğini belirtti. Arı sokmalarında genellikle antibiyotiğe gerek olmadığını ifade eden Furuncuoğlu'nun verdiği bilgilere göre, şişmenin azalması için arı sokan yer mutlaka yukarı doğru kaldırılmalı. Arı sokmalarında enfeksiyon oluşmaz, ancak alerji ilaçları ya da ağrı kesici kullanılabilir. Nefes darlığı, güçsüzlük, bulantı gibi daha ciddi reaksiyonlarda en kısa zamanda hastaneye gitmek gerekir. Çünkü alerji ve nefes açıcı ilaçların damardan serumla verilmesi gerekebilir. Hafif reaksiyonlar ise ağrı kesicilerle geçer.
Birden fazla arı sokması halinde zehirlenme etkileri görülebileceğine dikkat çeken Dr. Furuncuoğlu şöyle konuştu: "Lokal reaksiyonlarda sokma yerinde meydana gelen şişme, komşu eklemi etkileyebilir ama bütün vücudu etkileyen şikâyetlere neden olmaz. Ciddi lokal reaksiyonu olan bir kişiyi arı daha sonraki dönemde tekrar sokarsa hayatı tehdit edebilir." AİLE-SAĞLIK ZAMAN