Yastığınıza, banyo suyunuza damlattığınız, masaj yaparken kullandığınız yağlar şifa veriyor. Yöntemin adı aromaterapi. Bu aromatik yağların sakinleştirici, gerginliği giderici, hafıza kaybını azaltıcı etkileri var. Evdeki negatif enerjiyi atmak için greyfurt uçucu yağı, tartışmaları ve nezleyi önlemek için okaliptus. Aromaterapi uzmanı Aynur Gedik, neşeyi artırmak için portakal yağı, huzur ve ruhani koruma için de ıtır çiçeğinden faydalanılabileceğini söylüyor.
Aromaterapi nedir?
Çok yönlü iyileştirme sanatıdır. Bitkisel aroma yağlarıyla vücuda sağlık, zihninize denge sağlayıcı, ruhsal olarak enerjimizi dengeleyici terapi uygulama yöntemidir. Aromaterapide kullanılan yağlar, bitkilerin kök, çiçek, yaprak vb. bölümlerinden elde edilen saf uçucu yağlardır. Bitkilerin içinde bulunan uçuçu yağlarını terapi amaçlı kullanmaktır. Kelime aroma olmasına ve çoğunlukla 'kokuyla iyileştirme' veya 'iyi hissetme' anlaşılmasına rağmen aslında 'herbal terapi' uzantısı olan farklı bir tamamlayıcı tıp dalıdır. Uçucu yağlar cilt tarafından vücuda emilir, nefes yoluyla akciğere ulaşır. Genel olarak stresi gidermek, vücudu canlandırıp toksinlerden arındırmak, çeşitli vücut rahatsızlıklarını gidermek için kullanılır.
Kanser hastalarını yatıştırıyor
Aromaterapi uzmanları aromatik uçucu yağların çeşitli metotlarla kullanılmasını önerir. Nefes yoluyla buğu ve aromatik lamba vb. yöntemler, yastık ucuna birkaç damla sürme, aromaterapi masaj, mendil ile gün içinde koklama vb. yöntemler bulunur. En etkili yöntem fiziksel rahatsızlıklarda masaj, banyo suları veya hafifleterek vücuda sürme, zihinsel etki için sürekli o aromatik ortamda bulunmadır.
Aromatik yağların sakinleştirme, canlandırma, uyandırma, refleks başlatma, reaksiyon güçlendirme, gerginliği giderme, genel olarak iyi hissettirme, kronik yorgunluğu giderme, hafıza kaybını azaltma, sigarayı bırakma, ameliyat sonrası kusma ve yorgunluk halini giderme, nörolojik zayıflığı güçlendirme, doğuma yakın gerginliği azaltma, genel ağrıyı giderme etkisi var. İngiltere ve Amerika'da kanser hastalarını yatıştırıcı ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak, mide bulantısı veya stresi gidermek için sigorta tarafından kabul edilen aromaterapi seansları doktor tarafından önerilir. Etkileri kanıtlanmamış olmasına rağmen HIV'li çocuk hastanelerinde veya terminal ölümcül rahatsızlıklarda, zihinsel sorunlar için hastanelerde aromaterapi seanslarıyla başarı elde edildiğini gösteren deneyimler var.
Hangi durumlarda, hastalıklarda aromaterapi kullanılabilir?
Aslında aromaterapi bir yaşam biçimi. Rahatsızlık döneminde, banyo sularında stres giderici, cildi güzelleştirici olarak kullanılabilir. Örneğin aşırı kavgacı bir yapınız var, kendinizi kontrol edemiyorsunuz veya çok kırılgansınız, çabuk üzülüyorsunuz. Aromaterapiden yararlanabilirsiniz.
Özellikle fiziksel rahatsızlıklarda, örneğin mikrop öldürücü, ödem giderici iltihap azaltıcı, spazm çözücü etkilerinden dolayı baş ağrısını veya adale ağrısını dindirebilir, romatizmal ağrıyı azaltabilir, şiş el ve ayakları yumuşatabilir, aynı anda sedef veya egzamayı iyileştirebilirsiniz. Evin enerjisini korumak, evin içinde kavga enerjisini azaltmak, eve yabancı kişiler girdiğinde kıskançlık veya aşırı gürültü sonrası evin tekrar huzurlu olmasını sağlayamak için yararlanılabilir.
Negatif enerjinin veya kıskançlık enerjisinin ev içine yayılmasını engellemek için misafir öncesi kışın kaloriferler üzerine yerleştirilen bir kâse su içine damlatılmış 10 damla greyfrut uçucu yağı bu enerjiyi emer. Aile içinde huzursuzluğu gidermek için oturma odalarında yerleştirlilen bir kâse içine 10 damla okaliptus yağı kullanılabilir. Nezle döneminde kaynatılmış soğutulmuş suyu bir spreyli şişe içine 15 damla okaliptus, 15 damla ıtır, 15 damla portakal yağı ekleyip havaya spreylerseniz evin içindeki mikrobu önleyerek nezle olma ihtimalinizi azaltırsınız. Neşe enerjisini portakal yağı ile yükseltirsiniz. Itır çiceği evin içinde huzur olmasını ve ruhani bir koruma sağlar.
Hangi yağlar ne için kullanılır?
Evi canlandırma: Sedir, çam, kuşdili.
Uyku düzenleyici: Papatya, lavanta.
Romantik atmosfer: Itır, portakal.
Zihinsel yorgunluk giderici yağlar: Lavanta, İngiliz nanesi, kuşdili.
Stres ve üzüntüyü giderici yağlar: Bergamot, neroli, papatya, lavanta, sandalağacı
Duyguları dengeleyici yağlar
Bergamot: Ruhsal ve bedensel denge.
Yasemin: Arzularımızı dengeler.
Havuç yağı: Duru görüşü güçlendirir.
Kır papatyası: Kabullenme gücümüzü güçlendirir, içsel kavgayı sakinleştirir.
Misk adaçayı: Zihinsel açıklık verir, olayları olduğu gibi görmemizi güçlendirir. Renkli ve mutlu rüya görmeyi sağlar.
Kişniş: Cesaret ve kendine güveni artırır.
Fenol: Kendini ifade etmeyi artırıcı.
Zencefil: Duygusal ve bedensel denge.
Limon: Duyguları ferahlatır.
Kananga: Afrodizyak etkisi sağlar
Aromaterapinin özellikle etkili olduğu alanlar nelerdir?
Mide rahatsızlıkları, kolit, gaz, hazımsızlık, ağrı, iç ve dış apseler, cilt rahatsızlıkları, alerjiler, astım, iştahsızlık ilk akla gelenler...