Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Arslan, bahar mevsiminin etkisini göstermeye başladığı bu günlerde alerjik, astım, krup, kabakulak ve su çiçeği hastalıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları ile ishal vakalarında artış olabileceğini belirterek, özellikle çocuklar ile kronik hastalığı olanların dikkatli olmasını istedi.
Trabzon Tabip Odası Başkanı da olan Prof. Dr. Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğanın kış uykusundan uyanmaya başladığı bahar aylarının güzelliğine karşın, özellikle küçük çocuklar ve kronik hastalığı olanlar için bazı ciddi sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.
Kışın güneşe hasret kalan insanların baharın gelmesiyle kendilerine göz kırpmaya başlayan güneşi görünce tedbirsizce sokağa çıktığını belirten Arslan, insanların, bahar başlangıcında henüz havaların yeterince sıcak olmaması ve açmakta olan çiçekler nedeni ile çeşitli sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkati çekti.
Prof. Dr. Arslan, bahar başlangıcında çocuklarda daha sık görülen hastalıklara ve rahatsızlıklara işaret ederek, ''Bahar başlangıcı, özellikle çocuklarda bronşiolit astıma zemin hazırlar, alerjik hastalıkları tetikler, krup hastalığı ve döküntü hastalıklar artar, üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülür, ishal görülebilir'' ifadelerini kullandı.
Çocuklarda özellikle ilk 2 yaşta sıkça görülen, tedavi edilmediği veya tekrar ettiğinde astım hastalığına zemin hazırlayan bronşiolitin sıklığının baharda arttığını söyleyen Prof. Dr. Arslan, şöyle devam etti:
''Soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve nezle şeklinde başlayıp öksürük, hışıltı, balgam ve nefes darlığına kadar ilerleyebilen bronşiolit, virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Önlem alınmadığında öksürük, hapşırık veya direkt temas ile diğer kişilere bulaşabilen bu hastalığın hışıltı ve sık soluma gibi bulguları başladığında doktora başvurulmalı ve tedavisi yapılmalıdır. Aksi halde özellikle 6 aydan küçük bebeklerde solunum yetmezliği, kalp yetmezliği ve ölüme kadar varabilir. Ayrıca bahar mevsiminde artan çayır ve ağaç polenleri, mevsimsel saman nezlesi, göz nezlesi ve astım gibi alerjik hastalıkları tetikler.''
Krup hastalığına dikkat
Genelde küçük çocuklarda görülen ve bir virüs hastalığı olan krup hastalığının sıklığı da bahar aylarında arttığını belirten Prof. Dr. Arslan, ''Genelde burun akıntısı, ses kısıklığı ve bazen ateş ile başlayan krup hastalığı, öksürük ve giderek artan nefes darlığı şeklinde bulgu verir. Özellikle sık ve zor solunum tehlike işareti olup, acilen doktora başvurmayı gerektirir'' dedi.
Prof. Dr. Arslan, baharda çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, ishal ve döküntü hastalıkların da görülebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Çeşitli virüsler bahar mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Bu virüsler burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, kulak ağrısı, hapşırık, öksürük, halsizlik ve ateş şeklinde belirtilere yol açabilir. Virüs enfeksiyonları, diğer enfeksiyonların yanı sıra ishallere de neden olabilir. Kabakulak, suçiçeği gibi çocukluk çağı döküntülü hastalıklarının sıklığı da bahar mevsiminde artar. Bu hastalıklardan bazıları yüksek ateşle seyrettiği için ateşli havaleye neden olabilir''
Hastalıklara karşı alınacak bazı tedbirler
KTÜ Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Arslan, bahar mevsiminin oluşturduğu bu riskleri en aza indirmek için bazı tedbirler alınabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hasta kişilerle temasın önlenmesidir. Bu amaçla kapalı ve kalabalık ortamlara girmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek için hasta çocuk okula gönderilmemeli ve okul yönetimi haberdar edilmelidir. Okul sınıfları düzenli olarak havalandırılmalı, çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Boş zamanlarda alışveriş merkezi gibi kalabalık alanlar yerine, özellikle alerjisi olmayanların park ve piknik alanlarına gitmesi daha uygundur.''
Prof. Dr. Arslan, çocukların baharda karşılaşabileceği hastalıklardan korunması için terlememesi, ellerini yıkamaya dikkat etmesi ve spor yapması gerektiğini belirterek, güneş ışınından yararlanmanın ve iyi beslenmenin de hastalıklardan koruduğunu söyledi.