Başarısız Tüp Bebek Denemesinden Korkmayın!
Aileyi tamamlayan en önemli varlık çocuktur. Çocuklar evin neşesi, eşlerin birbirine daha çok bağlanma nedenidir. Evlenip yuva kuran her çift bir süre sonra çocukları olsun isterler. Doğal yollarla çocuğu olmayan aileler birtakım tedavi yöntemleri denerler. Bunlardan en önemlisi babadan alınan spermin anneden alınan yumurta ile uygun koşullarda olgun hale getirildikten sonra anne rahmine bırakılmasıdır ki buna tüp bebek yöntemi denir. Tüp bebek ile ilk denemelerde başarısız olunması muhtemeldir.
Başarısız Tüp Bebek Denemesi Moralinizi Bozmasın
Bebek sahibi olmak isteyen ve bu uygulamayla ümitlenen çiftler için başarısız tüp bebekdenemesi çok üzücü bir durum. Bu uygulamaya hazırlanmak başlı başınca hem maddi hem manevi olarak çiftlerin üzerinde bir sıkıntı oluşturmaktadır. Yalnız başarısızlıklarda ümitsiz olmamak gerekir.
İlk seferde başarısız olmak diğer denemelerde de böyle olacağı anlamını taşımaz. Çiftler tüp bebek uygulamalarında şansların yüzde 60’ı geçemeyeceği kabullenmeleri gerekir ki yaşanan başarısızlıkta sonuçlanan tüp bebek denemesinde ümitsizliğe kapılmasınlar. İlk olarak çocuk sahibi olmak için sağlam bir yol izlemeleri gerektiğini kabul etmeleri gerekir. Hiç bir sorunu bulunmayan çiftlerde bile istedikleri zaman çocuk sahibi olamaya biliyorlar. Ancak birkaç ay sonra gebelik gerçekleşiyor.
İlk denemede başarısızlık doğaldır.
Tüp bebekte yaşanan ilk başarısızlıkta son derece doğaldır. Önemli olan zamanı iyi kullanmaktır. Bu uygulamayı ertelemek gebelik şansını azaltır. Kadının yaşı geçtikçe özellikle 40 yaş üstündeki bayanlarda daha çok deneme gerektirebilir. İleriki yaşlardaki bayanlara başarılı uygulamalar yapılsa da düşük gebelikler yaşama olasılığı daha fazladır. İleriki yaştaki tüp bebek başarısızlıkları yumurtalıkların işlevlerinin azalması veya yumurtalıkların genetiğindeki sorunların bulunmasından kaynaklanır.
Yaş faktörünün dışında yani yumurtalık genetiğinin bozulması ve yumurtalıkların fonksiyonun azalması dışındaki başarısızlıkların dışında kalan sorunlar, gelişen teknoloji ile tespit edilerek diğer denemelerde başarı elde edilebilecek sorunlardır.
Üreme organı yapısının karışık olması başarısızlığa neden olabileceğinden iyi bir araştırma yapılması gerekmektedir
Başarısız Tüp Bebek Nedenleri Neler?
Başarısız tüp bebek için ilk neden olarak embriyonun yapısında genetik bir bozukluğun olma durumu olabilir. Laboratuar ortamının uygun olmaması veya embriyonun çatlaması gereken dış kabuğunun kalın olmasından kaynaklanabilir
İkinci neden olarak da kadın rahmi içerisindeki bozukluklar başarısızlığa neden olabilir. Ameliyat sonrası olan yapışıklıklar, kürtaj, çeşitli hastalıklar, miyom, polip gibi rahim rahatsızlıkları ya da bozuklukları embriyonun tutulmasını engelleyebilir
Üçüncü neden olarak ise bebek sahibi olma durumları olmayan kadınların hemen hemen çoğunda bulunan çikolata kistleri, tüpteki tıkanıklıklar, iltihap ve karın içi yapışıklıklarda tutunmayı engelleyebilir.
Başarısız tüp bebek sonrası bu nedenler araştırılarak sorunun ne olduğu öğrenilmeli ona göre bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Rutin yapılan testlerin haricinde sorunun ne olduğunu öğrenmek için bazı testler yapılır bunlar;
Ultrasonografi
HSG ( Rahim filmi )
Histeroskopi (kameralı rahim inceleme )
Preimplantasyon ( genetik tanı )
Başarısız tüp bebek durumuna göre bu testler uygulanarak bir tedavi yöntemi geliştirilir. Bu testler aynı zamanda tedavi edici özelliğe sahiptir. Tedavi yöntemleri izlenirken yardımcı olabilecek yöntemlerde kullanılmaktadır. Bunlar ise şöyle sıralanabilir;
Paternal lenfosit aşısı
Yardımcı tomurcuklanma laserte
Yapay rahim uygulamaları
Blastosist transferi
Akupunktur
Reiki
Antioksidanlar
Başarısız Tüp Bebek Sonrası Süreç
Başarısız tüp bebek uygulamalarından 1-2 ay sonra yeniden deneme yapılabilir. Yaşça genç olan çiftler bu süreyi uzatıp kendilerini hazır hissettikleri zaman tedaviye başlayabilirler. Yalnız 35-40 yaş üzeri bayanların yaş geçtikçe yumurta kalitesi düşeceğinden vakit kaybetmeden hekimlerinin önerdiği tedaviyi ve zamanı iyi değerlendirmelidirler.
Çiftler isterlerse psikolojik destek de alabilirler. Başarısız olunan tüp bebek tedavisinden sonra ümitlerini kaybetmeyip daha fazla araştırmaya gitmelidirler. Unutulmamalıdır ki hiçbir sorunu olmayan insanlar bile istedikleri anda gebe kalamayabilirler. Vücudun bu durumu kabullenmesi zaman alabilir.
Kaynak: Başarısız Tüp Bebek Denemeleri | Brüksel Tüp Bebek Merkezi