Bayramı rahat geçirmek istiyorsanız...


Bayramda sindirim güçlüğü, yüksek tansiyon, uykusuzluk gibi keyif kaçırıcı sorunlar yaşamak istemiyorsanız, ikramlarda ipin ucunu kaçırmayın ve doğru seçimler yapın.

"Bayramı beslenme konusunda bir çeşit sınav gibi görürseniz, ziyaretlerde ve ikramlarda ipin ucunu kaçırmazsınız" diyen Diyetisyen Taylan Kümeli, bu sınavdan başarıyla çıkmanız için şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Peynir, kepekli ekmek, domates, salatalık ve limonlanmış maydanozdan oluşan kahvaltı mutlaka yapılmalı. Güne büyük bir bardak ılık ve limon dilimli su ile başlanmalı. Gün boyunca bol miktarda su içilmeli. Su arttırılıp, karbonhidratlı besinler azaltılmalı.

Ara öğünler atlanmamalı. Meyve, yoğurt, grisini ve bitki çaylarından oluşan minik aralar yapılmalı. Zerdeçal ve bitki çayları karaciğerlerinizden toksin atmaya yardımcı olacaktır.

METABOLİZMAYI AYARLAYIN

Ramazan boyunca iftar, sahur ve gece atıştırmalıkları şeklinde iki-üç öğünle beslendiniz. Şimdi az az ve sık sık yiyerek metabolizmanızı yeniden altı öğüne adapte etmelisiniz. Bu durumda bayramı yemek festivali olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti olarak değerlendirmelisiniz.

Ramazan boyunca en çok özlenen öğündür kahvaltıdır. Çoğu aile için de herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı çok önemlidir. Kahvaltı için doğru seçimler yapmak adaptasyon sürecindeki metabolizma için de çok önemlidir. Sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta, kepek ekmek, kepekli ve az yağlı simit, ızgara sebze tabağı bulunsun.

TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT

Bayramların vazgeçilmez ikramlarından olan tatlı ve çikolatadan uzak durmalısınız. Bu bayram, misafirlerinize meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapabilirsiniz.

SUYU UNUTMAYIN

Su metabolizmanın devamı, sağlığı ve arınması için çok önemli olduğu kadar, kişiler üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir. Bayram boyunca günde en az 10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içecekleri sınırlandırmalısınız.

AÇIK BÜFELERDE TUZAĞA DÜŞMEYİN

Kahvaltılarda hafif, lezzetli ve doyurucu besinler seçin. Kızartılmış besinlerden ve şarküteri ürünlerinden kaçının. Öğle ve akşam yemekleri için sebze ve ızgara büfesinden yararlanın. Alkol tüketecekseniz şarap tercih edin ve aşırıya kaçmayın. Açık havada 30-60 dakikalık yürüyüşler yapın."



memurlar.net