Küçük bebeği olan kadınların en çok sorun yaşadığı zamanlardan biri beslenme saatleridir. Bebeğini hem sağlıklı hem lezzetli gıdalarla beslemek için uğraşan anne, yemek konusunu sadece bebeğin keyfine ve beğenisine bırakmak istemez.
Acıktığını düşündüğü veya fark ettiği her an onu beslemeye çalışır. Hele bir de bebek iştahsız ise annenin işi daha da zorlaşır. Bebeğin dikkatini yemeğe toplamak ve etrafı döküp saçmadan karnını doyurabilmek için birçok anne televizyonda çizgi film ve reklamları izletiyor. Televizyona odaklanan bebek ise doyduğunu fark etmeden verilen her şeyi kabul ediyor.
Bebeğini beslemede sorun yaşayan Neslihan Genç de televizyonu kurtuluş olarak gören annelerden biri. Bir buçuk yaşındaki kızına özellikle misafirliğe gittiğinde yemek yedirirken çok zorlandığını söyleyen Neslihan Hanım, bu yüzden ancak reklamlara daldığında onu doyurabildiğini söylüyor. Bebeğinin iştahsız olduğunu belirten Genç, "Sağlıklı bir yol olmadığını biliyorum ama başka türlü kızıma yemek yediremiyorum, kilosunun düşmesinden korkuyorum." diyor. Bu uygulamanın çocukta beslenme kültürünün oluşması açısından zararlı olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, sonunun obeziteye varabileceğini belirtiyor. Ayrıca Gürhan, bebek yemeği dalarak yediği için, özellikle bir buçuk yaşından önce kusma ve boğazına takılma gibi tehlikeler doğurabileceğini dile getiriyor. Gürhan, "O yüzden hep püre yediriyor anneler, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşmuyor." diyor.
Abur cubur yedirip iştahını kapatmayın
İki yaşından önce televizyonun önerilmediğinin altını çizen Gürhan, dikkat eksikliği ve gelişme problemi gibi başka birtakım sorunların da oluşabileceğini belirtiyor. Annelere tavsiyesi ise, bebek bu alışkanlığında vazgeçene kadar soğukkanlı olmaları, bebeği aile sofrasına alıştırmaya çalışmaları ve yemek yemiyor diye endişelenmemeleri. Pedagog Sevil Gümüş de, sürekli bir şeylerle oyalayıp yemeği sadece bir eğlence haline dönüştürmenin bebeğin sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmasına engel olacağını vurguluyor. Gümüş, "Bebek her yemek yediğinde bir şeylerle oyalanmak istiyor. Sanki yemek sevimsiz bir şeymiş gibi onu sevimli hale getirmeye çalışıyor." diyor. Çocuğun yavaş yavaş her yemeği tatması gerektiğini dile getiren Gümüş, avuçlayarak ya da döke saça olsa da kendi başına yemeği öğrenmesi gerektiğini söylüyor.
Ailelere tutarlı olmaları, bebeğin iştahı yoksa yediği kadarla kalmaları tavsiyesinde bulunan Sevil Gümüş, "Bizim toplumumuzda sağlıklı olmasının kilolu olmasına bağlı olduğu düşünülüyor. Bebek azıcık kilo verdiğinde anneler telaş yapıyor ve zorla yemek yedirmeye çalışıyor." diyor: "Yemek istemiyorsa bu şekilde zorla yedirmemek gerek. Gelmiyorsa da tamam sen bilirsin demeli. Arada abur cubur veriliyor. Bakkal dükkanı gibi dolaplar oluyor. Çocuk orada bisküvi çikolatanın olduğunu biliyor ve acıktığında yemek saatini beklemeden oradan yiyor ve iştahı kesiliyor." ZAMAN