Belirtileri Hafife Almayın!
Acıbadem Fulya Hastanesi Aile Hekimi Dr. Demet Karadenizli, şikayet edilen ağrı ve belirtilerin hangi hastalıklara işaret edebileceğini açıkladı.
Baş ağrısı: Enseden başlayan ağrı yaşla birlikte tansiyon yükselmelerinde görülüyor. Alından geçen ve çember biçiminde sıkışmaya benzer bir ağrıçoğu zaman stres veya ankisiyete gibi psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor. Zonklama şeklinde ortaya çıkıyorsa ve özellikle başın tek tarafından hissediliyorsa migrenin habercisi olabiliyor.
Midede yanma ya da ağrı: Midede veya göğüste başlayıp, göğüs kafesinin bitiminde, hatta boğazda bile hissedilebiliyorsa reflünün habercisi olabiliyor. Yapısal sorunları da unutmamak gerekiyor, özellikle gece uykudan uyandırılan ağrı ülserin habercisi olabiliyor.
Aşırı su tüketmek: Aşırı su tüketmek, idrara çıkmak, özellikle daha önce böyle bir durum söz konusu değilse, diyabetin habercisi olabilir.
Yorgunluk: 6 ay boyunca geçmeyen, kas ve eklem ağrısı ile uyku sorunlarının eşlik ettiği yorgunluk, kronik yorgunluk sendromunun habercisi olabilir.Ayrıca, depresyon, kalp damar, karaciğer ya da böbrek hastalıkları da yorgunluk belirtileriyle seyredebiliyor.
Baş dönmesi: Baş dönmesi çoğunlukla yüksek tansiyon, diyabet ve damar sertliğinden kaynaklanıyor. Bunların yanı sıra iç kulaktaki denge merkezindeki sorunlardan oluşan vertigo, besin ve polen enerjisi, enfeksiyonlar da baş dönmesine yol açabilir.
Gece terlemeleri: Akşam yemeğini geç yemek gece terlemelrine neden olabilir.Gece terlemesi şiddetliyse, ateş, öksürük ve kilo kaybı buna eşlik ediyorsa bu tüberküloza işaret ediyor olabilir.
Kilo alımı ve kaybı: Farkına varmadan alınan ve verilen kilolar tiroitle ilgili bozukluklara işaret ediyor olabilir. Ani kilo kaybının daha ciddi nedenleri de akılda tutulmalı.
Menopoz sonrası kanamalar: Menopoz sonrası oluşan tüm kanamalar, mutlaka dikkate alınmalı. Kanamalar rahimle ilgili kanserlerinde belirtisi olabiliyor.
alıntı