Bir saat evvel yemiş olmana rağmen canınız hala tatlı bir şeyler mi çekiyor? Kendini asla kandırma ve nefsine mağlup olma İşte canım çekti krizini engellemek için 7 öneri..
International Journal of Obesity'e göre, kadınların yüzde 91'i diyet yapmadıkları zaman çeşitli gıdalar aşeriyor. Kalori miktarını kısıtlamaya çalışan kadınlarda ise bu durum yüzde 94'e fırlıyor. Her şeye saldırmaya kalkarsanız kısa zamanda hiçbir kıyafete giremediğinizi farkedeceksiniz!
Eğer kan şekeri oranınız gün boyunca sabitse, beslenme alışkanlıklarınızda sabit kalır. Saatlerce aç kalırsan da canın mutlaka bir şeyler çeker. New York'ta bulunan Dengeli Beslenme Merkezi'nin yöneticisi Valerie Berkowitz, dört saat aç kalan birinin kan şekerinin hızla düşeceğini söylüyor. Böyle durumlarda karbonhidratlı gıda arayışına girebilirsiniz. Kan şekeri yükseldiğinde ise, pankreas daha çok insülin üretmeye başlar. Kan şekerinin tekrar düşmesine yol açan bu hormon, yeniden ve daha şiddetle bişeyler yeme isteğine sebep oluyor. Eğer pankreas gereğinde fazla insülin salgılarsa, kan sekeri azami derecede düşer. Şeker ve nisastalı yiyecekler arzulayan bünye, herşeyi yemek ister. Biraz karbonhidrat tüketince daha da fazlasını ister.
Abur cuburdan uzak durmak için ne yapmalı?
İşte canım çekti krizini engellemek için yapabileceğiniz 7 öneri..
1- Diyetlerin başarısız olmasının en büyük sebebi, hedefinizin aldatıcı derecede zor olmasından kaynaklanıyor. Diyet sürenizi ve yiyeceklerinizi kesin olarak planlayın. Ufak kaçamaklar ise affedilebilir.
2- Diyet yapmanın başlıca sebebi daha düzgün ve baştan çıkarıcı bir fiziğe sahip olmaksa, uzun süre devam etmezsiniz. Yaptığın diyetin, yaşam kalitesi ve sağlığına iyi geldiğini fark edince, daha fazla motive olacaksın.
3- Karşı konulmaz arzulara boyun eğdin! Şimdi ne yapacaksınız? Tabi ki, bunu unutup yola devam etmelisiniz. Bir hata, beslenme programının tamamen yanlış olduğunu göstermez, kendinizi sınıfta kalmış bir çocuk gibi hissetmenize gerek yok. Basit bir yöntem uygulayın: Yaptığınız her hatayı beş sağlıklı öğün ve ara öğünle kapat. Böylece dengeli beslenmeyi yüzde 80 oranında garantileyebilirsiniz.
4- Altı ya da sekiz saatlik bir uykudan sonra kahvaltıyı atlarsanız, iş yerine vardığında kan şekeriniz düşmüş olacak. Bu yüzden şekerli, nişastalı bir şeyler yemek isteyebilirsiniz. Kek, kurabiye, aromalı kahve gibi ulaşılabilir gıdalar yüksek dozda seker ve karbonhidrat yüklü oluyor. Uzak durun!
5- Dolabınızdaki gofret, cips ve şekerlemeleri çöpe atın veya arkadaşınıza verin. Dolapları kuruyemiş, peynir, meyve, sebze, ton balığı, somon, tavuk gibi yiyeceklerle doldurun. Aynı operasyonu işyerinde de gercekleştirin.
6- Diyet yapmanın amacı şort giyerken mükemmel görünmekse, bu diyet programını fazla sürdürmeyeceğini söyleyebiliriz. Organik esmer şekerle yapılan kurabiyelerden yemeye devam ederseniz ince likra pantolonların içine zor girersiniz! Organik etiketiyle satılan kek ve krakerlerden yerken yeniden düşünün. Bal gibi natürel tatlandırıcılar da aynen beyaz seker gibi kan sekerini yükseltiyor. Canın deli gibi kurabiye çekiyorsa, dengeli beslenme kurallarını ihlal ettiğini kabul edeceksin. Kurabiyelerini afiyetle midene indirdikten hemen sonra rejime geri dön! Kendini asla kandırma!
7- Bir saat evvel yemiş olmana rağmen canınız hala tatlı bir şeyler mi çekiyor? Şöyle büyükçe, nar gibi kızarmış bir biftek düşünün. SUNY Downstate Tıp Merkezi'nde görev yapan New Yorklu biyo-kimyager Richard Feinman, karnın gerçekten acıktıysa bifteğe hayır demeyeceğini söylüyor. Eğer biftek fikri hoşuna gitmiyorsa, anla ki beyniniz sana oyun oynuyor. Bulunduğun yeri ve pozisyonunu hemen değiştir. Çalışma masasından kalkıp kanapeye geçin ya da başka bir işe konsantre olun.
(ivillage.mynet.com)