Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslan Tekataş, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların, DNA üzerine etki yaparak insan vücudunda tümöre yatkınlık oluşturduğunu belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Tekataş, Trakya Üniversitesi Başhekimlik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, cep telefonlarının insan sağlığına pek çok zararı olduğunu söyledi.
Telefonların mümkün olduğunca vücuttan uzak tutulması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr Tekataş, şunları söyledi:
''Cep telefonlarının kesinlikle baş ağrısına bir etkisi var. Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyonun DNA'ya etki yaparak vücutta tümöre yatkınlık oluşturduğunu ve fonksiyon bozukluklarına yol açtığını net bir şekilde hayvan deneylerinde görüyoruz. Zaten hayvan deneylerinde tümör oluşturduğu da ispatlandı. Cep telefonlarından mümkün olduğunca uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Telefonun arama anı en çok sinyal aldığı zamandır. Telefonu açtıktan sonra kulağa getirmek, radyasyonu biraz daha azaltıyor.''
Yrd. Doç. Dr. Tekataş, cep telefonlarının sinirlerin elektriksel akımını bozduğunu da belirtti.
-MUTLAKA KULAKLIK KULLANILMALI-
Cep telefonu kullanırken kulaklık kullanılmasını öneren Tekataş, şunları kaydetti:
''Çekim gücünün düşük olduğu yerlerde telefonla konuşmaktan uzak durulmalı. Çünkü sinyalin zayıf olduğu bölgelerde telefon operatörle bağlantı kurabilmek için daha fazla güç harcıyor ve radyasyon yayıyor. Bu olaya sadece beyin açısından bakmamak gerekir.
Telefon, göğsümüze yakın bir yerde olursa kalp ritmini olumsuz etkiler, pantolon cebinde taşırsak da üreme sorunları ortaya çıkarabilir. Kulaklık kullanarak riski azaltabiliriz. Yastık altına bırakmak ise kesinlikle yanlıştır. Uyuma anında, cep telefonu en az 2-3 metre uzağa bırakılmalıdır.''
AA