Sıcakta teri emen kıyafetler giymeyen kişilerde görülen isilik, yol açtığı kabarıklık ve kaşıntı nedeniyle tatil keyfini kaçırıyor. Özellikle küçük çocuklarda büyük problem oluşturan isiliğin en kolay tedavisi sık sık banyo yapmak.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Engin, tatile gidenler ya da uzun süre açık alanda güneşe maruz kalarak çalışan kişilerin ve özellikle çocukların vücutlarında, yoğunlukla sırt ve kollarda kaşıntı görülebildiğini söyledi. Sürekli kaşınan ciltte bir süre sonra yoğun şekilde çıkan sivilce benzeri kırmızı kabarıklıklar meydana geldiğini dile getiren Engin, bu durumun devam eden kaşıntıyla birlikte verdiği rahatsızlık yüzünden kişinin uyumasını bile etkilediğini anlattı. Engin, şunları kaydetti:
"Özellikle sahil bölgelerinde sıkça ılık duş alınmadığında oluşan isilik, tatili zehir edebilir. Tatil ortalama 1-2 hafta sürer, isilik de ortalama bir hafta devam edebilir. Sahil bölgelerinde sıcaklık daha fazla olduğu için vücuttaki terleme artmakta, ancak nem fazla olduğu için ter kolayca kurumamaktadır. Bu nedenle, havuza ya da denize girildikten sonra ya da terlendikten sonra mutlaka ılık duş alınmalıdır. Bu ılık duş, cildi temizlediği gibi, cildin aniden uzun süre sıcağa maruz kalıp tepki vermesini engeller. Çünkü isilik, ter bezlerinin sıcağa bağlı geliştirdiği bir fonksiyon olarak ortaya çıkıyor." Yrd. Doç. Dr. Engin, tatile gidenlerin özellikle tatilin ilk günlerinde sıkça ılık duş almayı ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.
aa ZAMAN