Isparta Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Ümit Kemal Kıran, depresyonun kendine özgü belirtilerinin olduğunu ve mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirtti.
Her 10 erkek ile her 5 kadından birinin yaşamının herhangi bir döneminde depresyon geçirme ihtimali olduğunu belirten Isparta Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Ümit Kemal Kıran, dünyada 100 milyon depresyon hastasının bulunduğunu söyledi.
Depresyonun çok önemli ve giderek yaygınlaşan bir hastalık haline geldiğini ifade eden Kıran, özellikle değişen yaşam koşullarının bu hastalığın yaygınlaşmasına neden olduğunu bildirdi.
KALP HASTALIĞINDAN SONRA İKİNCİ SIRADA
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde depresyonun kalp hastalığından sonra en önemli ikinci hastalık olacağını ileri süren Kıran, depresyonun erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çekti. Gençlerin, kadınların, yeni doğum yapmış annelerin ve yaşlıların depresyona daha yatkın olduğunu belirten Kıran, depresyonlu kişilerde kendini sürekli üzgün, kederli, morali bozuk, mutsuz, boşluktaymış gibi, iştahsız, uykusuz, bitkin, ve kararsız haller sergilediğini ifade etti.
Depresif bozuklukların yüzde 15'inin intiharla sonuçlandığına dikkat çeken Kıran, şunları söyledi: "Her 4 kronik depresyon hastasından üçü hayatına son veriyor. Ayrıca depresyon kalp ve şeker hastalığı gibi birçok sağlık problemine neden olabilir. Bu kişilerde alkol ve madde bağımlılığının olma riski de yüksektir. Uygun tedavi edilmesi halinde depresyon hastalarının yüzde 50'si tamamen, yüzde 30'u kısmen iyileşir, yüzde 20'sinde ise kronikleşme görülür. Depresyon genç, yaşlı hatta bebeklerde bile görülebilen tedavisi mümkün bir hastalıktır."
İhlas Haber Ajansı