Dengeli beslenme, çocukların genel vücut gelişimini etkilediği gibi diş sağlığında da önemli rol oynuyor. Diş hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, diş sağlığı için çocuğun aldığı gıdaların kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür içermesi gerektiğini söylüyor.

Diş gelişiminin sağlıklı ilerlemesi için çocukların sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı var. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme düzenine sahip bir çocuk, çürük oluşumu açısından risk altında. Özellikle nişasta, şeker içeren ve yapışkan gıdaların çok tehlikeli olduğunu belirten Dr. Kışlaoğlu, bunların diş yüzeyine yapışarak çürük oluşumuna ortam hazırladığını belirtiyor.

Kışlaoğlu, özellikle şekerleme, kurutulmuş meyve, tuzlu ve yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar, asitli içecekler, cips ve kızartmaların mümkün olduğunca az tüketilmesini öneriyor. Kışlaoğlu'na göre çocuğun beslenme çantasında sıkça bulunması gereken gıdaların başında süt ve süt ürünleri geliyor. Sebze ve meyve de mutlaka çantada yer almalı. Vitamin kayıplarına yol açmaması için meyve, tek parça halinde konulmalı.

Çürük oluşumu engellenebilir mi?

Çürüğü tamamen engelleyebilecek bir aşı ya da ilaç henüz geliştirilemedi, ancak çürük sayısını azaltmaya yönelik malzemeler günümüzde kullanılmakta.

Fissür örtücüler: Azı dişlerinin çiğneme yüzeyinde fissür denilen küçük çukurcuklar vardır. Fissür örtücü malzemeyle çukurcukların üzeri kapatılıp; o bölgeye mikrop ve yemek artığı sızması engellenerek çürüğün başlaması önlenir. Bu işlem, 6 yaşından itibaren kalıcı azı ve küçük azı dişlerine uygulanabilir.

Flor uygulaması: Çürüğü engellemenin başka bir yolu da çürüğe karşı direnci artırmaktır. Dişlere yüzeysel flor uygulanması suretiyle bu direnç kazandırılır.

Diş fırçalama: Çocukların ileride diş fırçalama alışkanlığını sürdürmesi için en etkili yöntem, erken yaşlarda bu alışkanlığın kazandırılmasıdır. Ayrıca okulda yemekten sonra dişlerini fırçalaması için uygun bir fırça ve macun her zaman çocuğun çantasında yer almalı.

Zaman