Dünya domuz gribi salgınıyla boğuşurken Aralık ayından itibaren salgının Türkiye`de de baş göstermesi bekleniyor. Domuz gribine karşı alarma geçen Sağlık Bakanlığı önlemleri artırdı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, basın kuruluşlarının yetkileriyle bir araya geldiği toplantıda,domuz gribi salgına karşı alınan önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, olası bir domuz gribi salgınına karşı Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyelerine göre hareket ettiklerini belirterek, olası bir salgının başlama tarihi ve hızı dikkate alınarak okulların tatil edilebileceğini ifade etti. Kuzey yarım küredeki salgının güney yarım küredeki gibi bir seyir izlemesi halinde, Türkiye`de 150-200 kişinin hayatını kaybedebileceğini ifade eden Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı ile bir çalışma yürüttüklerini olası bir salgın durumunda eğitim-öğretimin aksamaması için televizyonla uzaktan eğitimin devam ettirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.
Akdağ, `Salgının aşı ellerine ulaşmadan başladığı ve okullarda hızla yayılma eğilimi gösterdiği` varsayımından yola çıkmaları halinde, yayılmayı önlemek için okulların kapatılabileceğini bildiren Akdağ, Milli Eğitim Bakanlığı ile bu konuda yaptıkları görüşme doğrultusunda yarı yıl tatilinin erkene alınabileceğini veya uzatılabileceğini sözlerine ekledi.
DOMUZ GRİBİ AŞISI GELİYOR
Sağlık Bakanı Akdağ, Ekim ayındaki ilk partiyle 1 milyon 800 bin doz domuz gribi aşısı geleceğini,Kasımda 3 milyon 550 bin, Aralıkta 12 milyon 750 bin, ocakta 6 milyon 250 bin,Şubatta ise 11 milyon doz domuz aşının Türkiye`ye ulaşmasının planlandığını bildirdi. Sağlık Bakanı Akdağ,hacı adaylarının aşılanmasıyla ilgili olarak da bilgiler verdi. Aşı ruhsatı aldıktan sonra ilk aşılanacak grubun içinde hacı adaylarının bulunduğuna işaret eden Akdağ, ruhsat aşamasının yetişmemesi halinde bu kişileri Suudi Arabistan`da aşılayacaklarını, uygulama için Suudi yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
- Aşı ilk kimlere yapılacak?
Bilimsel heyetimizin tavsiyesi ve Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına uyacağız. Öncelikli grup, hamileler; 3-6 yaş arası çocuklar; kalp, akciğer gibi bağışıklık sistemi açısından problemi olanlar; itfaiyeci, kolluk kuvvetleri gibi stratejik kamu görevlileri olacak.
- Salgına karşı gündelik hayatta neler yapmalıyız?
Ellerle hastalığın yayılma hızı çok artıyor. Toplu olarak bulunduğumuz yerlerde, kapı kolları, asansör düğmeleri ve tırabzanlardan ele virüsler bulaşıyor. Böyle temasların ardından, el sıkıştıktan sonra elimizi, ağzımıza burnumuza götürmeden iyice yıkamalıyız. Bazı ülkelerde öpüşme yasaklandı. Türkiye'de virüs yayılmış değil. Virüs yayılırsa, o zaman öpüşme adetinden, el öpme adetinden bir müddet vazgeçmemez gerekebilir. Duruma göre gündeme getireceğimiz önerilerimiz var.
- Domuz gribine yakalanan kişi ne yapmalı?
Hafif, ayakta geçirenlere tavsiyemiz, daha çok evinde vakit geçirsin, topluma çıkıp, etrafına yaymasın, öksüren, hapşıran, aksıran mendil kullansın, mendili çöpe atsın, ellerini yıkasın, etrafına bulaştırmasın. Yüksek ateş, nefes almakta güçlük olursa hastaneye gitmeli ve orada tedavisi yapılmalı.
alıntı