Dünya Naylon Poşete Savaş Açtı
Dünya ülkeleri hem çevreye hem de sağlığa zarar veren naylon poşetleri yasaklıyor
Doğada çözülmesi 1000 yıldan fazla zaman alan plastik poşetelere karşı çevreci örgütlerinin yıllar süren girişimleri sonuç verdi. Habere geniş yer veren Time dergisine göre plastik poşetlerin sadece yüzde biri geri dönüştürülüyor, geri kalan yüzde 99’u ise yüzlerce yıl doğada kalıyor.
Bir yıl içinde sadece ABD’de 12 milyon varil petrol, plastik poşet yapımı için kullanılıyor. Dört kişilik bir ailenin bir yılda kullandığı poşet sayısı ise tam 1460. Yani her gün bir kişi yaklaşık bir poşeti kullanıyor ve sonra da atıyor. Dünyada üretilen plastik poşetlerin sayısının ise yılda yaklaşık 500 milyar adet. Her bir dakika içinde 1 milyon plastik poşet tüketiliyor.
HANGİ ÜLKE NASIL MÜCADELE EDİYOR?
ABD: San Francisco kentinde alışveriş merkezleri ve eczanelerde petrol bazlı poşet kullanmak yasaklandı.
FRANSA: Paris’te plastik poşet kullanımı bu yıl yasaklandı. Yasak 2010 yılından itibaren tüm ülke genelinde uygulanacak.
HİNDİSTAN: Plastik poşet Yeni Delhi ve Bombay başta olmak üzere 4 eyalette yasak.
TAYVAN: Plastik poşetin yanı sıra tek kullanımlık plastik çatal bıçak ve kaplara da yasak uygulanıyor.
İRLANDA: Her plastik poşete 20 cent vergi uygulanıyor.
KENYA: 2008’den itibaren bu poşetleri yasaklıyor.
GÜNEY AFRİKA: İnce plastik poşetleri kullanmak yasak. Daha rahat dönüştürülebilenlerin kullanımı serbest.
UGANDA: İnce plastik poşetler yasak, kalınlara ise vergi getirildi.
RUANDA: Her tür plastik poşetin kullanımı 2 yıldır yasak.
POŞET kullanımını düşüren ilk ülke İrlanda. 1.2 milyar torbanın üretildiği İrlanda'da, 2002 yılında plastik torba başın BANGLADEŞ de aldığı kararda plastik torba kullanımını yasakladı. Neden olarak poşetlerin kanalizasyonları tıkaması gösterildi.
POŞETLER Güney Afrika'da 2003 yılında yasaklandı. Tayvan da, kullanıma sınır getiren ülkelerden biri.
YIL sonuna kadar İtalya ve Fransa'nın da plastik torbaları yasaklayacağı duyuruldu. Poşetleri mısır ve ayçiçeği yağından elde etmek için hükümetlerin çalışmaları sürüyor.
UGANDA 1 Haziran'da aldığı kararla 30 mikrondan (milimetrenin binde biri) daha ince plastik poşet kullanımı ve ithalatını yasakladı. Bu kapsam dışında kalan bütün poşetler içinde de yüzde 120 vergi koyulacağı duyuruldu.
İNGİLİZLER yılda kişi başına 167, toplamda 10 milyar adet plastik torba kullanıyor.
İNGİLİZ hükümeti 2008'e kadar plastik torba tüketimini yüzde 25 düşürmeyi planlıyor. Bu karar 22 perakendecinin imzaladığı anlaşmayla destekleniyor. Tesco, Next ve Boots antlaşmaya imza atanlardan bazıları.
YILDA 180 milyon plastik torba kullanılan San Francisco'da da 27 Mart'ta alınan bir kararla poşet kullanımı yasaklandı. San Francisco Amerika'da süpermarket ve eczanelerde bu yasağı uygulayan ilk eyalet oldu.
Buna son örnek, üzerinde 'I'm not a plastic bag' (Ben naylon torba değilim) yazan alışveriş çantaları. Bu çantalar, naylon torba kullanımına karşı başlatılan projenin bir ayağı. Doğada geri dönüşümü çok zor olan naylon torbalar yerine çevreyle barışık, sürekli kullanılabilecek ve şık bir alışveriş torbası alternatifi yaratmak amaçlanmış olmasına rağmen, sınırlı sayıda üretilen bu çantalar, ünlü tasarımcı Anya Hindmarch tarafından tasarlandığı için İngiltere'de satışa çıktığı andan itibaren, bir buçuk saat içinde ünlü isimler tarafından adeta kapışılmış ve tamamı tükenmiş. Ancak ünlülerin desteği sayesinde, bu çevre dostu çantalar asıl çıkış amacını gölgede bırakacak kadar ünlü olunca onlardan birer tane edinebilen az sayıda kişi tarafından günlük çanta olarak kullanılmaya başlanmış.
(by bello'dan alıntıdır).