Duvara sinen sigara dumanı kanserojen
Tütün ve sigaranın, duman altı olanlar dahil tehlikeleri bilinirken, ABD'de yapılan yeni bir araştırma, duvarlara veya mobilyalara sinen, kalıntı halinde bulunan sigara dumanının da sağlık için tehlikeli olduğunu gösterdi.
Lawrence Berkeley National Laboratuvarı tarafından yapılan ve Amerikan Bilimler Akademisi dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sigara yakıldığında, duman şeklindeki nikotin, evin duvarlarına, halılarına, perdelerine, mobilyalarına aylarca kalacak şekilde siniyor, tortu bırakıyor.
Araştırmada, bu kalıntı halindeki nikotinin kendisini çevreleyen nitrik asite tepki vererek, tütüne özgü kanserojen nitrozaminleri oluşturdukları görüldü. Araştırmacılar, bu nitrozaminlerin tütünün neden olduğu en aktif ve güçlü kanserojen maddelerden birisi olduğuna işaret etti.
Makalede, çoğunlukla toz yutma veya cildin halı ya da kıyafetlerle temasıyla geçen bu nitrozaminlere maruz kalmanın özellikle küçük çocuklar için tehlike yarattığına dikkat çekildi.
Araştırmacılar, sigara yakıldığında pencere açmanın ya da odayı havalandırmanın tehlikeyi azaltmadığını, sigaranın dışarda içilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Araştırmanın başında yer alan bilim adamlarından Lara Grundel, "Sigarayı dışarda içmek içerde içmekten daha iyi, ancak nikotin kalıntıları cilde ve sigara içen kişinin kıyafetlerine yapışıyor. Bu kalıntılar sigara içen kişiyle içeri dönüyor ve her yere yayılıyor. En riskli grup küçük çocuklar" uyarısında bulundu.
.ALINTIDIR.