ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, alt katlarda ve otoyollara yakın yerlerde oturan kişilerde, egzoz dumanı nedeniyle meme kanseri riski ciddi olarak artıyor
Otoyol ve caddeye yakın yerlerde yaşayanlarda, araç egzozlarına bağlı olarak meme kanseri riskinin çok yükseldiği belirlendi. Uzmanlara göre, özellikle giriş katta oturanlar tehlike altında. ABD'de, Batı New York'ta yürütülen yeni bir çalışmayla, 1959-1997 arasında, yerleşim alanlarındaki PAH (kanserojen 'Polisiklik aromatik hidrokarbonlar') seviyesi kayıtları incelendi. Araştırmacılar; 35-79 yaş arası 3 bin 200 kadını kapsayan bu çalışma sonucunda, ilk adet dönemi anında ya da ilk doğumunda yüksek düzeyde PAH'a maruz kalmanın, ileriki yıllarda menopoz sonrası meme kanseri riskini yükselttiğini saptadı.
EMİSYON DEĞERİNE DİKKAT
Hava kirliliği, araç egzozu (özellikle dizel araçlarda), tütün dumanı ve ızgara yiyeceklerde bulunan PAH'ın, hem kadınlarda, hem de erkeklerde meme kanserine yakalanma oranını artırdığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar, kanser riskini azaltmak için, kullanılmış araç alırken, emisyon sisteminin standartları karşıladığından emin olmak gerektiğinin altını çizdi. "Otomobilin emisyonunu kontrol eden bilgisayar sisteminin ve katalitik konvertörünün düzgün çalışıp çalışmadığını bilmek gerekiyor. Ayrıca gaz yerine olabildiğince az yakıt tüketen modeller tercih edilmeli" uyarısında bulundu.
Dumanla birlikte kanser de üflüyor
Klima kısmen koruyabilir
Prof. Dr. Fikri İçli: Egzoz dumanına maruz kalan kadınların meme kanseri olabileceği bir gerçek. Devamlı sokaklarda bulunup egzoza maruz kalanlarda daha fazla risk var. Trafik polisi kadınlar gibi... Egzoza maruz kalıp sigara içmiyorsa, içenler kadar risk artmaz. Evleri arabaların geçtiği yere yakın giriş katı olursa, trafiğin çok yoğun olduğu yerlerde oturuyorlarsa biraz daha tehlikelidir. Trafiğin yoğun olduğu bir cadde üzerinde oturanlar kısmen korunma olarak klima kullanabilir.
Mangal ve sigarada da var
Op.Dr. Cem Yılmaz: PAH, sadece egzoz dumanında değil, mangal-barbekü ile sigara dumanında da bulunur. PAH'ın etkilerinin ise sadece meme kanseriyle değil akciğer, yumurtalık gibi kanserler üzerinde de olduğu belirtilmektedir. Korunmak için; trafiğin yoğun ve havanın sisli olduğu günlerde, mecbur olmadıkça dışarı çıkmamalı, araçta otururken klima ile seyahat edilmeli... Ev ve arabalarımızdaki klima filtrelerinin düzenli bakım ve değişimini sağlamamız gerekli.
Hamileler dikkatli olmalı
Uzman Dr. Yavuz Dizdar: Polisiklik hidrokarbonlar, DNA hasarı yaptığı bilinen moleküller. Kadınlar özellikle hamileler dikkat etmeli. Kanserin nedenlerini sorguladığımızda, etken ve buna ne kadar süre maruz kalındığı da önem taşıyor. Dolayısıyla egzoz konusundaki bu verileri mangal ateşinde pişmiş ete kadar genişletmek ne kadar bilimsel olur, orası tartışılır. Egzozla, trafik yoğunluğu yüksek her saatte karşılaşıyorsunuz ama mangalda pişmiş et yılda birkaç defayı geçmez.
Sabah