Uzmanlar horlamanın kimi zaman çiftler arasında ilişkiyi tehdit eden en önemli unsur olabildiğini belirtiyor. İngiltere'de bu konuda yapılan bir araştırma, oldukça ilginç bir gerçeği ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, eşi horlayan bir kişi, yaşamı boyunca iki yıllık uykusunu kaybediyor.
Normal erişkin insanların yüzde 45'i zaman zaman horluyor. Buna karşın yüzde 25'lik bir kesim sürekli horlama sorunu yaşıyor. Horlama problemi daha çok şişman erkeklerde görülürken, yaşla birlikte sorun daha da katlanılmaz hale gelebiliyor.
"Horlama yüzünden yatağını ayıran eşler var." diyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Süreyya Şeneldir, yaşam kalitesini düşüren horlamanın ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kişilerin normal uyku düzeninde oluşan huzursuzluk yüzünden konsantrasyon ve performans düşüklüğü yaşadığını belirten Şeneldir, "Özellikle horlama ve uyku apnesi sorunu olan kişilerde depresyon, sinirlilik, kilo alma, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, baş ağrıları, öğrenme ve hafıza zorluğu, günlük aktiviteler sırasında uykuya dalma gibi şikâyetler oluşabilir." dedi.
Horlama tedavisi için günümüze dek birçok yöntemin kullanıldığını söyleyen Şeneldir, "Bunlar kilo vermeden başlayarak küçük dil, yumuşak damak ve bademciklerin alındığı daha kompleks cerrahilere kadar uzanan birçok tedavi yöntemini içeriyor." diyor. Şeneldir, buna ek olarak son dönemde uygulanmaya başlanan pillar implant yöntemine de değiniyor. Yöntemi "Damağın havayolunu tıkamasına mani olacak üç minik implantın, damağa yerleştirilmesi işlemi." olarak açıklıyor.
Horluyorsanız bunlara dikkat edin!

Düzenlı spor yapın.

Alkolden uzak durun.

Uykudan önce ağır yemek yemeyin.

Uykudan önce sakinleştirici almayın.

AşIRI yorgunluktan sakının.

SIrtüstü yatmak yerine yan yatmayı tercih edin.

MUTLAKA hekime başvurun.

ZAMAN