Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, evde beslenen kedi, köpek, muhabbet kuşu, tavşan ve hamster gibi evcil hayvanların, astım hastalarının bir kısmını olumsuz etkilediğini söyledi.
Prof. Dr. Yıldız, Türkiye'de her 100 erişkinden yaklaşık 7'sinde, her 100 çocuktan yaklaşık 15'inde astım hastalığının görüldüğünü ifade etti. Yıldız, astımın doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen ancak müdahale edilmediği zaman günlük hayatta, hastayı ciddi olarak kısıtlayabilen kronik bir hastalık olduğunu belirtti.
Astım hastalarının bir kısmının evcil hayvanlara karşı alerjisi olduğuna dikkati çeken Yıldız, 'Tüm tüylü hayvanlar alerjiye neden olabilir. Evlerde beslenen kedi, köpek, muhabbet kuşu, tavşan ve hamster gibi evcil hayvanlar bazı astım hastalarını olumsuz etkiliyor. Bu hastaların tedavisi sırasında evcil hayvanların evden tamamen uzaklaştırılması ve evcil hayvanı olanlarla da temas ettirilmemesi gerekir. Eğer hayvan beslenecekse de sık yıkanmalı ve yatak odasına sokulmamalı. Kedi ve köpek alerjenleri giysiler ile taşınabildiğinden hayvanlarla temas sonrası kıyafetler mutlaka değiştirilmeli." şeklinde konuştu. Prof. Yıldız, hastalığın hava yolları, ağız ve burundan başlayıp, nefes borusu ile devam ettiğini, belirtilerinin ise öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi şeklinde olduğunu vurguladı.
ZAMAN