Gizli Diyabet!
Sinci bir hastalık olan gizli diyabet, tedavi edilemediğinde, kalpte yaşamı tehdit eden ritim bozukluklarına ve felce yol açabiliyor. Sinyalleri göz ardı etmeyin.
Ülkemizde sayısı çok yüksek olan Tip 2 diyabet, kendini belli etmeden önce, uzun yıllar sinsice gelişebiliyor. Diyabet öncesindeki bu uzun süreç, şeker düşüklüğü ataklarıyla başlıyor. Ardından tokluk ve açlık kan şekeri düzeylerinin normal sınırların üzerine çıkmasına yol açan dönem geliyor.
Sabahları kahvaltıyı geçiştiriyor, öğle yemeğinde genellikle atıştırıyor, akşama doğru acıkıp huzursuz ve sinirli oluyor musunuz? Akşamları tıka basa yemek yiyip, ardından uyku zamanına dek sık sık atıştırıp, tatlı krizine yakalanıyor musunuz? Bu sorulara yanıtınız “evet” ise, gizli diyabetiniz olabilir.
Genetik olarak diyabete yatkın kişilerde hareketsizlik, dengesiz ve düzensiz beslenme, şişmanlık ve stres gibi faktörlerin etkisiyle, karaciğer, kas ve yağ dokusunda önce insülin direnci meydana geliyor. Pankreastaki özel hücrelerimiz tarafından üretilen ve kandaki şekeri enerji olarak kullanmak üzere bu dokulara sokmakla görevli olan insülin yetersiz kalıyor. Bu durumda pankreas daha fazla insülin üreterek direnci aşmaya çalışıyor. Fazla insülin sebebiyle de kan şekeri düşüyor.
Uzmanlara göre, obez veya kilolu olan, özellikle göbek çevresinde obezitesi bulunan kişiler, 45 yaşından itibaren düzenli olarak ölçüm yaptırmalıdırlar. Normal kilonun üzerinde ve aşağıdaki risk grupları arasında yer alıyorsanız, daha genç yaşlardan itibaren testlerinizi yaptırmalısınız.
1-Birinci derece yakınlarında 8anne, baba, kardeş veya çocuklarda) tip2 diyabet bulunan kişiler
2- İri bebek doğuran veya daha önce gebelik diyabeti yaşamış olanlar
3- Kan basıncı ve kan yağları yüksek olan kişiler
4- İnsülin direnciyle ilgili farklı hastalıkları olan kişiler
5- Kalp, damar ve sinir sistemi hastalığı olanlar
6- Hareketsiz yaşam süren veya fiziksel aktivitesi düşük olanlar
7- Dengesiz beslenen kişiler
8- Şizofreni hastaları
Eğer vücut ağırlığınız normalse ve 45 yaş civarındaysanız, test yaptırmak için doktorunuza danışınız. Gizli şeker saptanmamış olmasına rağmen, diyabet riski faktörlerine sahipseniz, testi her 3 yılda bir yaptırmanız gerekir.
.ALINTIDIR.