Gülmekten Ölmek Mümkün Müdür?
Kahkaha atmanın sağlığa pek çok faydası varken, kontrolsüz bir şekilde uzun süre gülmek kalp rahatsızlıkları olan kişiler için sağlık riskleri taşımaktadır. Daha fazlası için okumaya devam edin.
Biliyor Muydunuz?
Senior Woman Laughing --- Image by © Steve Prezant/Corbis
Gülme gazı olarak da bilinen nitrik oksit, geçici bir öfori (aşırı mutluluk hali) duygusu vermesiyle bilinmektedir. Ancak aşırı miktarlarda nitrik oksit solumak bilinç kaybı ve hatta ölüme neden olabilmektedir.
Sağlığınız için bol bol gülmelisiniz. Sağlığınızı düzeltmek için verilebilecek en güzel tavsiyelerden biri budur. İçten gelen bir kahkaha stresinizi azaltmak konusunda harikalar yaratabilir. Dünyada sizi güldüren birinin yanında olmak kadar güzel bir şey yoktur. Ancak görülüyor ki, sürekli olarak aşırı derecede gülmek göründüğü kadar iyi olmayabilir.
“British Medical Journal” dergisinin son raporunda çeşitli tıbbi koşullardan muzdarip insanlar üzerinde aşırı gülmenin kötü etkileri vurgulanmaktadır. Bu araştırma Birmingham Üniversitesi’nden R.E. Ferner ve Oxford Üniversitesi’nden J.K. Aronson tarafından yürütülmüştür.
Aşırı derecede olmayan normal bir gülüş kalp-damar sistemi için faydalıdır. Ancak aşırı derecede gülme kan basıncını oldukça arttırıp, kalp üzerinde çok fazla basınç yaratır. Koroner arter hastalığı ve konjestif kalp yetmezliği gibi tıbbi koşulları nedeniyle sorunlu olan bir kalbin aşırı basınçla başa çıkması mümkün olmayabilir. Ayrıca şiddetli kahkaha kalp hızını da önemli ölçüde arttırmaktadır ve kalp hastalıkları olan kişiler bunu uzun süre tolere edemeyebilir. Basitçe söylemek gerekirse, hasta bir kalbin aşırı kahkaha ile ilişkili artmış kalp hızını sürdürmesi mümkün olmayabilir.
Aşırı kahkaha ayrıca serebral anevrizması olan insanlar için ölümcül olabilir. Çok şiddetli gülmek kafa içi basıncı aşırı derecede arttırabilir. Bu aşırı basınç anevrizmanın patlamasına neden olabilir bu da inmeye yol açabilir. Diğer nörolojik bozuklukları olan insanların bile komplikasyonları uzak tutmak için aşırı derecede gülmemeleri tavsiye edilir.
-Kahkaha İlişkili Astım:
7164_bayilAstım hastası kişilerin aşırı derecede gülmekten uzak durmaları tavsiye edilir. Bir çalışmada, hastaların göğüs ağrısı ve öksürük gibi belirtilerinin aşırı gülme ile kötüleştiği fark edilmiştir. Ancak kahkaha ile ilişkili astımın tıbbi bir acil durum olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca hastaların astım hastalıkları ile iyi başa çıktıklarında, uzun süre aşırı güldüklerinde sorun yaşamadıkları gözlemlenmiştir. Yani aşırı kahkaha sonucu belirtilerin ortaya çıkması astım hastalığının düzgün yönetilemediği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, yoğun kahkahalar astım ataklarını tetikleyebilir. Aşırı gülmek göğüs kasları üzerine aşırı yük bindirir. Bu nedenle solunum sorunları yaşayan kişilerin aşırı gülmekten kaçınmaları gerekir.
-Kahkaha İlişkili Bayılma:
Yoğun kahkahalar solunum hızını arttırmaktadır ve bu uzun bir süre için devam ettiğinde örneğin 10-15 dakika süre, bu durum sağlıklı bireylerde bile riskli olabilir. Kahkaha sırasında nefes darlığı yaşayan insanlar bulunmaktadır. Ayrıca kontrolsüz kahkaha nedeniyle bilincini kaybedip baygınlık geçiren insanlar hakkında bazı raporlar bulunmaktadır. Uzmanlar aşırı kahkahanın hiperventilasyona yol açtığını, sağlık riski taşıdığını ama ölümle sonuçlanmasının olası olmadığını söylemektedir.
-Kahkahadan Ölümler:
7164_kahkahaGülmekten ölen insanlar ile ilgili bazı raporlar bulunmaktadır. Örneğin 1989 yılında Danimarkalı odyolojist, Ole Bentzen bir soygun-komedi filmi izlerken kontrol edilemeyen bir kahkaha krizine girmiştir. O kadar aşırı güldü ki kalp hızı aşırı derecede arttı. Kalp hızı dakikada 250 ile 500 kalp atışına ulaştı. Bu da sonuç olarak kalbinin durmasına neden oldu.
Başka bir örnek ise 1975 yılında, İngiltere’den Alex Mitchell popüler bir İngiliz komedi dizisinin bölümlerini izlerken kontrol edilemeyen bir kahkaha krizine girmiştir. Neredeyse 25 dakika boyunca çok şiddetli bir şekilde gülmüş ve nefessiz kalmıştır bu da kalp yetmezliğine yol açmıştır. Daha sonra, Alex’te uzun QT sendromu denilen nadir görülen bir doğumsal kalp bozukluğu olduğu tespit edilmiştir. Bu hastalık aşırı derecede gülme ile tetiklenip Alex’in ölümüne yol açmıştır.
Harvard Tıp Fakültesi Nöroloji Profesörü, Dr. Martin Samuels aşırı üzüntü ve mutluluk duygularının beyinde savaş ya da kaç duygusunu uyardığını düşünmektedir. Savaş ya da kaç durumunda adrenalin gibi kimyasallar vücuda salınmaktadır. Çok fazla adrenalin sağlık için özellikle de kalp için zararlıdır. Yani duygularımızla kontrollü bir şekilde baş edebilmek önemlidir.
7164_kalpAltta yatan hastalıklar gibi faktörler kahkaha sonucu nefes sorunlarına yol açabilmektedir. Uzun süre kontrolsüz gülmek ölüme neden olmasa da, nefes daralmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle ciddi bir sağlık sorununuz varsa, biraz daha dikkatli olmanız gereklidir. Sonuç olarak uzun süre kontrolsüz bir şekilde gülmek riskli olsa da bu gülmekten kaçınmanız anlamına gelmiyor. Hatta sağlıklı bir yaşam sürdürmek için içten gelen kahkahalara ihtiyacımız vardır.
Kaynakça:
Can You Die of Laughter?
Yazar: Tülay Arsoy