İki dakikada bir kadın ölüyor!
Bu kanser çok riskli...
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fırat Ortaç, Serviksin (rahim ağzı kanserinin) dünyada en çok görülen ikinci kanser türü olduğunu belirterek, ''Gelişmemiş ya da az gelişmiş ülkelerde daha çok görülen serviks kanseri, dünyada her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden olmaktadır'' dedi.
Ankara Eczacı Odası'nca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte ''Serviks kanserinden korunma ve HPV aşıları'' konulu sunum yapan Prof. Dr. Ortaç, serviks kanserine HPV virüsünün yol açtığını, bu virüsün de daha çok cinsel ilişkiyle bulaştığını kaydetti.
HPV'nin insan vücudundaki etkileşimi ve hastalığın gelişimi hakkında bilgi veren Ortaç, Serviks kanserinin hastalığa yakalanan kişide maddi, fiziksel ve duygusal problemler yarattığını söyledi.
Hastalığın tedavisinin devletlerin bütçesinde de büyük kayıplara yol açtığını rakamlarla anlatan Ortaç, Serviks kanserinin, korunma ve erken teşhisle önlenebileceğini vurguladı.
Özellikle aşı yaptırmanın hastalığın ortaya çıkmasını önlediğini ifade eden Ortaç, ''Gelişmemiş ya da az gelişmiş ülkelerde daha çok görülen serviks kanseri, dünyada her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden olmaktadır. Korunmak için aşı çok önemli. Koldan ya da kalçadan yapılıyor. 9-26 yaş arasında yaptırılması gerekir'' diye konuştu.
Ortaç, gelişmekte olan ülkelerde hastalıkla mücadelenin hükümet politikası haline getirilmesi gerektiğini belirterek, bu konudaki uzman ihtiyacının giderilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Sunumun ardından Ali Poyrazoğlu, Dünya Kadınlar Günü temalı gösteri sundu.
AA