Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen yeni doğanlarda işitme testi (otoakustik emisyon), çocukların geleceğini kurtarıyor.
Araştırmalara göre Türkiye'de her bin bebekten 3'ü işitme kaybı ile doğuyor, bir bölümü de çocukluk çağında işitme kaybına uğruyor. Her 100 çocuktan 2 ila 3'ü belli oranlarda işitme kaybı sorunu yaşıyor.
Özel Bahar Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Adem Cenkçi, işitme kaybının erken teşhis edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. İşitmenin konuşma ve iletişim yeteneklerinin gelişmesi açısından çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Cenkçi, "Çocuklar doğar doğmaz dinlemeye başlar. Çevresindeki sesleri, anne-babalarını dinleyerek de konuşmayı öğrenir. Konuşmayı öğrenmek için gerekli olan en önemli zaman dilimi ise ilk 3 yıldır. İşitme kaybını ne kadar erken fark edersek, çocuğun yaşamı o derece kolaylaşır." dedi. Çocukta fark edilmemiş bir işitme kaybı olması durumunda çocuğun konuşmakta zorlanacağını ifade eden Cenkçi, daha ileri işitme kayıpları durumunda çocuğun hiç konuşamayacağını dile getirdi. İşitme kaybı tespit edilen çocukların işitme cihazı kullanması gerektiğini dile getiren Dr. Adem Cenkçi, erken teşhisin tedaviyi kolaylaştıracağını aktardı.
Yeni doğan bebek bir gürültü duyduğunda sıçramıyorsa, 4-6 aylık bebek gözlerini sesin geldiği yöne çevirmiyorsa, 1-2 yaş arasında basit emirleri yerine getirmiyorsa, 1,5 yaşında 20 kelimeye yakın konuşmuyorsa işitme kaybından şüphe duyulmalıdır.
ALINTI ZAMAN