Genç bayanların üçte biri, geceleri uyku sorunu yaşıyor. Bu sorun yaş ilerledikçe artıyor. Uyku sorunu iş, ev ve stres odaklı olarak artıyor.
55-64 yaş arası kadınların neredeyse yarısı gece uyuyamama sorunu yaşıyor. Kadınlardauykuyu etkileyen sebeplerin başında hormon seviyelerindeki değişim, stres, yaşam stili, uyku ortamı geliyor. İçilen çay ve kahve de uyku sorununu artırıyor.
İyi bir uyku için tavsiyeler
Her 10 kadından 7'si hayatının değişik zamanlarında uyku bozukluğu problemi yaşıyor. Araştırmaların ortaya koyduğu bu sonuca göre, uyku problemlerinin başında gece uykuya dalamama hali geliyor. International Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, çalışan kadınlarda uyku probleminin daha fazla görüldüğünü söyledi. Tutluoğlu, Batılı ülkelerde kadınların yüzde 30'unun haftada en az birkaç kez uyumak için ilaç aldığını ifade etti.
Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'na göre, kadınlarda ileri yaş gruplarında uykusuzluk derdi görülme oranı artıyor. 18-24 yaş arası kadınlarda uyku problemi olanlar yüzde 33 civarında iken yaş aralığı 55-64'e çıktığında uykuyla derdi olanların oranı yüzde 48'e çıkıyor.
Kadınlarda uykuyu etkileyen sebepler hormon seviyelerindeki değişim, stres, yaşam stili, uyku ortamı. Birçok kadında adet öncesi uyku problemi görülüyor. Uykuya dalmada güçlük, gece uyanıp bir daha uyuyamama, uyanmada zorluk ve gündüz uykulu olma hali bu dönemlerde görülebilen durumlar.
Kadınlar iş ve aile ortamındaki problemler ve strese bağlı olarak uyku problemi yaşıyor. Uykusuzluk yorgunluk, iş performansında düşme, odaklanma güçlüğü ve sosyal ilişkilerde bozulmaya yol açıyor. Çalışan kadınlarda uyku problemleri daha fazla görülüyor.
Kahve, çay ve sigara kullanımı uykuya dalmayı güçleştiriyor. Eğer kadın alkol de kullanıyorsa bu, uyku bölünmesine ve kâbus görmesine yol açıyor.
Gebelik de uyku üzerinde etkili. Gebeliğin ilk 3 ayında kadınlar daha çok uykuya ihtiyaç duyuyor ve gündüz uykuya eğilimli oluyor. Gebeliğin 3-6 ayında uyku normalken 6 aydan sonra uyku azalıyor. Bunun nedenleri sık idrara çıkma, göğüste yanma, genel rahatsızlık, bebek hareketleri, bel ağrısı ve kâbus görme. Gebelerde huzursuz bacak sendromu denen gece boyunca istemsiz bacak hareketleri artıyor ve bu, uykuyu olumsuz etkiliyor.
Menopozdaki kadınların üçte ikisinde uyku problemleri mevcut. Menopozla birlikte östrojen seviyelerinde düşme sonucu oluşan sıcaklık basması uykuyu olumsuz etkiliyor. Menopoz öncesi dönemlerde uyku apne sendromu ve horlama erkeklere oranla daha az görülmekte iken menopozdan sonra bu oran erkeklerle eşitleniyor.
İyi bir uyku için tavsiyeler
Doğru zamanda egzersiz yapın. (Gece yapılan ağır egzersizler uykunuzu olumsuz etkileyebilir)
Kıyafetiniz rahat olsun ve sıkmasın. Uyumadan önce gevşeyin.
Çay ve kahveyi kesin. Alkol almayın.
Akşamları enerji içeceği içmeyin.
Yatak odanız sessiz, loş, yatağınız ve yastığınız rahat olsun.
Yemeklerinize dikkat edin (akşam yenen ağır ve baharatlı yemekler uykunuzu olumsuz etkiler).
Sigarayı içmeyi bırakın ya da akşamları içmeyin.
Gündüz kestirmeyin, uyuklamayın.
Evcil hayvan varsa yatak odasından uzak tutun.
Yatakta TV seyretmeyin.
Gergin ve sinirli bir ortamda bulunmayın.
Kaçta uyursanız uyuyun kalkış saatiniz sabit olsun. Böylece uyku ritminizi bozmamış olursunuz.
ZAMAN