Kısa sürede aşırı tuzlu ve ağır gıda tüketiminin, tansiyon yüksekliği ve kalp krizi riskini tetiklediğini bildirdi.
İstanbul Üniversiteleri (İÜ) Hastaneleri Tıbbı Direktörü ve İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, kısa sürede aşırı tuzlu ve ağır gıda tüketiminin, tansiyon yüksekliği ve kalp krizi riskini tetiklediğini bildirdi.
Prof. Dr. Adalet, yaptığı açıklamada, bayramda kısa zamanda büyük öğün yenildiğini ve bunun hem kalp açısından, hem de tansiyon açısından yük getirebildiğini ifade ederek, konuk olunan yerlerde ikramların tamamının bitirilmemesi gerektiğini, yaşam boyu sağlıklı beslenmenin temelinin az ve sık beslenme olduğunu vurguladı.
Bayramda tansiyon kontrolünün daha sık yapılması gerektiğini belirten Adalet, şunları kaydetti:
''Bayramlarda ikramlar nedeniyle tuz ayarı yapılamıyor. Tansiyon hastaları buna dikkat etsinler. En azından bayramda tansiyon kontrolünü daha sık yapabilirler. Beklenmedik yükselmeler olursa ilaç dozunu geçici olarak artırabilirler. Kısa sürede aşırı tuzlu ve ağır gıda tüketimi, tansiyon yüksekliği ve kalp krizi riskini tetikliyor. Kalp yetersizliği olan hastalarda her şey yolunda giderken, bayramda aşırı tuzlu yiyecek ve içecek alınması veya ziyaretler nedeniyle ilaçların aksatılması, acile nefes darlığı yüzünden başvuruları artırabilir.''
Adalet, erişkin yaştaki her 3 kişiden birinin yüksek tansiyon hastası olduğunu vurgulayarak, yüksek tansiyonun sinsi bir hastalık olması nedeniyle insanların farkına varamadığını kaydetti.
Prof. Dr. Kamil Adalet, anne veya babada yüksek tansiyon hastalığı varsa çocuklarda düzenli takip gerektiğini aktararak, gençlerin de tansiyon kontrolü yaptırması gerektiğini ifade etti.
Anadolu Ajansı