Karaciğer Düşmanı İlaçlara Dikkat!


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Karaciğer Düşmanı İlaçlara Dikkat!

  • #1
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU



    Karaciğer Düşmanı İlaçlara Dikkat!





    En hayati organlardan biri olan karaciğerin düşmanı olan ilaçlar insan ömrünü kısaltıyor. İşte karaciğer düşmanları ve alabileceğiniz önlemler…

    Karaciğer hastalıkları gün geçtikçe artış gösteriyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı, fazla kilolar ve düzensiz yaşam tarzı… Vücuttaki en hayati organlardan biri olan karaciğerinizin düşmanlarını tanımanız ve bu doğrultuda önlemler almanız gerekiyor.

    Karaciğer; karın sağ üst kadranda, diyafram altında yer alan ve göğüs kafesinin alt bölümü tarafından korunan vücudun en büyük katı organı. Toksik maddelerin yıkılarak vücuttan uzaklaştırılması (detoksifikasyon), protein sentezi, yaşamsal pek çok biyokimyasal maddenin üretilmesi ve biyokimyasal reaksiyonların düzenlenmesi karaciğer sayesinde olur.

    Peki her şey yolundayken varlığından haberdar bile olmadığımız karaciğerimiz neden hastalanır ve karaciğer sağlığını koruma yoları nelerdir?

    Pek çok ilaç ve bitkisel ürünün potansiyel olarak hepatotoksik (tahrip) etkisi yaratabileğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Duygu İbrişim, “Doktor önerisi olmaksızın reçetesiz ağrı kesici, anti-romatizmal ilaçlar, antibiyotikler, bitkisel ürünlerle zenginleştirilmiş vitamin preparatlarının kullanımı toksik hepatit tablosu ve bazen karaciğer nakli gerektirebilecek ciddi karaciğer yetersizliği vakaları oluşturabilir. Aktarlarda satılan bitkisel ürünler ve sanayide kullanılan bazı kimyasal maddelere maruz kalma karaciğer için ölümle dahi sonuçlanabilen toksik etkiler oluşturabilir.” dedi.

    Yoğun alkol tüketimi hastalık nedeni

    Sağlıklı bir beslenme, yeterli fiziksel aktivite ve kilo kontrolü tüm vücudumuz için olduğu gibi karaciğer için de çok önemlidir. Düzenli öğünler halinde bir beslenme planı ile yağ, şeker ve karbonhidrat tüketiminin azaltılması, vitamin ve mineral açısından zengin olan sebze ve meyve tüketiminin artırılması, katkılı hazır gıdaların tüketiminin en aza indirilmesi gereklidir. Yoğun alkol tüketimi akut veya kronik karaciğer hastalığı nedenidir.

    Wilson hastalığı, hemokromatoz, alfa-1 antitripsin eksikliği gibi bazı genetik hastalıklara bağlı karaciğer hastalıkları oluşabilir. Karaciğerin damar sistemini ve dolaşımını olumsuz yönde etkileyen lokal veya sistemik hastalıklara bağlı karaciğer hastalıkları da görülebilir. Safra yolları hastalıklarına ikincil karaciğer hastalıkları oluşabilir.

    Hepatit virüsleri karaciğerde enfeksiyon oluşturuyor

    Hepatit A, B ve C virüsleri karaciğere yerleşerek enfeksiyona neden olurlar. Hepatit A virüsü hasta kişilerden dışkı yolu ile çevreye yayılarak, kirli su ve ellerle ağız yolu ile bulaşır. Korunmada tuvalet ve el temizliği çok önemlidir. Hepatit A iyileşme sağlandığında kronikleşmeyen bir enfeksiyon iken; hepatit B ve hepatit C enfeksiyonlarında kronik bir enfeksiyon söz konusu olabilir.

    Kronik enfeksiyon sessiz ve yakınmasız bir durumdan “siroz” dediğimiz belirgin karaciğer hasarına kadar ulaşabilir. Bu da çevremizde sağlıklı görünen ama hepatit B ve ya C virüslerini kanlarında taşıyan ve bulaştırma potansiyeli olan bireyler olduğu anlamına gelir. Hepatit A ve B virüslerinin aşıları vardır; ancak hepatit C için aşı mevcut değildir. Özellikle aile bireylerinde hepatit B virüsü bulunan kişilerin test edilerek, aşı yapılması kesinlikle öneriliyor. Bulaşma kan ve kan ürünleri ile temas veya cinsel yolla olur.

    Tek kullanımlık tıbbi malzemeler ve tıbbi cihazların gerekli şekilde dezenfeksiyonları tıbbi yolla hastalık bulaşma riskini önler. Ev ortamında enfekte kişilerle ortak tıraş bıçağı, tırnak makası gibi kanla temas eden aletlerin kullanımı veya pek çok kişi için kullanılan ve yeterli dezenfekte edilmemiş aletlerle yapılan manikür, pedikür ve cilt bakımı gibi işlemler enfeksiyonun yayılmasında etkili olmaya devam eder. Bu hizmetlerin alındığı yerlerin titizlikle seçilmesi, daha da önemlisi kişisel bakım malzemelerinin götürerek gerekli işlemlerin yapılması en doğrusu.


    _Alıntıdır_

  • #2
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    Bu konu gerçekten çok önemli... Bilinçsiz ilaç kullanımına son vermeliyiz. Sanırım ben buna en güzel örneğim. Bir yerim ağrısa ağrı kesici, soğuk algınlığıklarımda antibiyotikler... Sonucunda çok ciddi karaciğer rahatsızlığı geçirdim. 15 gün hastanede, 1 ayda evde yattım. Bu süre boyunca hiçbir şekilde beslenemedim, toplam 40 serum yedim... Ve hiç ayağa kalkamadan yatağa bağlıkaldım. Lütfen dikkat...

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Hastaya özel Karaciğer
      Konu Sahibi Ülkü DUYSAK Forum SAĞLIK
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 16.Haziran.2010, 01:43
    2. Televizyon matematik düşmanı...
      Konu Sahibi Arz Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 06.Mayıs.2010, 04:42
    3. Cevap: 22
      Son Mesaj : 29.Ekim.2009, 19:58
    4. Kahve karaciğer kanserini önlüyor
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum BİLİM VE TEKNOLOJİ
      Cevap: 13
      Son Mesaj : 23.Eylül.2009, 01:27
    5. beynimizin 3 düşmanı....!!!!
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum SAĞLIK
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 26.Temmuz.2009, 12:44

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş